İSTANBUL - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımlarıyla temeli atılacak olan 3'üncü köprü ile ilgili açıklama yaptı.

Yıldırım özetle şunları söyledi:

''İstanbul'a 3. köprünün temel atma töreni yarın. Tören öncesi hazırlıkları yerinde görmek için buradayız. Çok yoğun bir hazırlık çalışması var. Köprünün ayaklarının gireceği temel yerler hazırlanmış vaziyette. Her türlü hazırlık planlandığı şekilde sürüyor.

'TRAFİK SIKIŞIKLIĞININ MALİYETİ YILDA 3 MİLYAR LİRA'

İstanbul'daki trafik sıkışıklığının maliyeti yılda 3 milyar lira. Bu köprü geç başlanmış bir projedir. Dünyanın en uzun değil ama en geniş köprüsünü yapıyoruz. Şerit sayısı 8, iki de demir yolu 10 şerit. Otoyol da 8 şeritli.

Ekolojik bir proje, amacımız dokuyu korumak. Ormanlık ve yeşil alanı tahrip etmemek için viyadükler ve 4 tünel yaptık. Sadece tabiattaki canlıların geçeceği ekolojik köprüler proje içinde yer alıyor.

Toplam dolgu 70 milyon metreküp. Köprü ile birlikte 45 altgeçit ve 63 üstgeçit yapılacak. Köprü tamamlandığında transit trafik buradan yapılacak. TIR'lar ve kamyonlar 3. köprüden geçecek. 7 tepeli İstanbul, 7 büyük projeyle taçlanacak.

3. KÖPRÜ'NÜN GEÇİŞ ÜCRETİ

Geçiş ücretleri şöyle; belirlediğimiz tavan ücretleri var. Otomobil eşdeğeri oluyor. Kamyonsa, TIR’sa 3-4 otomobile eşdeğeridir. Dingil sayısına göre değişiyor. Yolda kilometre başına 0.8 cent, doların 10’da birinden az.

Köprü geçiş ücreti de 3 dolar karşılığı Türk lirası olacak. Bunlar tavan ücretlerdir. Trafik durumuna göre bu ücretleri aşamaz ancak bu ücretlerin altında bir tarife uygulamasına da mani bir hal yok. İşletmecinin kendi kararıdır. İşletmeci, trafiği artırıp sürümden kazanmak için tarifeyi belirlenen sınırların altında tutabilir.

'YARIN YÜKLENİCİYE SÜRPRİZ YAPILABİLİR'

Biz teslim tarihini, sözleşme şartlarına göre 3 yıl olarak belirledik. Yani işin başladığı tarihten itibaren 3 yıl. Ancak yarın yüklenici firmaya bir sürpriz yapılabilir. Süreyi öne çekme anlamında yeni bir tarih istenebilir. Onun için ben şimdiden tarihi telaffuz etmesem daha iyi olur.''

Editör: TE Bilişim