3. Köprü de İstanbul Trafiğini Çözemeyecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) oluşturulan Ulaşım Ana Planı’na göre 2015’te tamamlanması planlanan 3. köprüde de 2023 yılında trafik tıkanacak.

İstanbul Planda yer alan “2023 yılı uzun dönem gelecek senaryosu hacim/kapasite oranları” başlıklı haritada paylaşılan tahminlere göre Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ile 3. köprü pik saatte (trafiğin en yoğun olduğu saat) yoğun bir trafiğe sahne olacak. Plandaki tahmini değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden ulaşım uzmanı Prof. Dr. Haluk Gerçek, 3. köprünün kentin ulaşım sorununu çözmek için değil, yeni kurulacak şehirlere yol götürmek için yapıldığını savundu.

Prof. Dr. Gerçek, “Yeni yol yapmak trafiğe çözüm olamaz. İnsanlar özel araç kullanımı yerine toplu taşımaya özendirilmeli” dedi.

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ergun Gedizlioğlu da, köprüyle ilgili cevap bekleyen pek çok soru olduğunu belirterek şunları söyledi: “Köprünün henüz planlarını, nasıl bir köprü olacağını, bağlantı yollarını tam olarak bilmiyoruz. Eğer sadece bir otoyol yapılacağı söz konusuysa ki bu açılan bağlantı yollarıyla ters düşüyor, trafik olacağını söylemek yanlış olur. Ancak kaçınılmaz olan köprü açıldıktan sonra artacak olan şehirleşme. İstanbul’un kuzeyinde 1 milyonu Avrupa yakası, 1 milyonu Anadolu yakasında olacak şekilde 2 yeni yerleşim yeri oluşturulacağı söyleniyor. Bu kentler o köprünün ayaklarında olacak. İBB’nin kapasite tahmini de köprünün çevresinin yapılaşmaya açılacağını gösteriyor.” Çözümün toplu taşıma sistemi olduğunu belirten Gedizlioğlu, “Her köprü kendi trafiğini yaratır. Boğazın üzerini köprülerle örsek de bu çözüm değil” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim