TRABZON’DA 3. İPEKYOLU İŞADAMLARI ZİRVESİNDE SON GÜN
 
Zirveye, 22 Ülkeden 260 İşadamı Katılıyor
 
TRABZON- Ekonomi Bakanlığı'nın desteği, Trabzon Valiliği, Trabzon Ticaret Ve Sanayi Odası (TTSO) ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) ve çeşitli kuruluşların katkılarıyla düzenlenen 3'üncü Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi, 21 ülkeden işadamları ve temsilcilerin katılımıyla başladı.
 
ZİRVEYE, 21 ÜLKEDEN 260 İŞADAMI KATILIYOR
 
Trabzon 3. İpekyolu İşadamları Zirvesi bugün Novotel’de başladı. Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AK Parti Trabzon milletvekilleri Faruk Nafiz Özak, Aydın Bıyıklıoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Zulfipar Rahman, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi YU Hongyang, Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkanı Archil Khabadze, İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Meşhud Nohasi, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry Talanov, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şadan Eren, Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ve TTB Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu’nun yanı sıra 22 ülkeden 260 işadamının hazır bulunduğu zirvenin açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Fatih Sultan Mehmet Han’ın fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in yönettiği, Kanuni Sultan Selim’in doğduğu şehir olan Trabzon’un Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e de istiklal harbinde ve Cumhuriyetin gelişmesinde en önemli desteği veren il olduğunu kaydederken, “Trabzon halkının misafirperverliğini burada olduğunuz her an yaşayacağınızı sizlere arz etmeyi görev biliyorum” dedi.
 
TRABZON'UN HEDEFİ PASTADAN DAHA FAZLA PAY ALMAK
 
Toplantının Trabzon'da yapılması önemsediğini ifade eden Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, "Türkiye gerek kuzey-güney, gerek doğu-batı aksında ticaretin ve enerji koridorlarının merkezinde bulunmaktadır. 2023 hedefindeki 500 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalamamız için bu ve benzeri organizasyonlara ihtiyacımız var. Trabzon'un da 1 milyar 150 milyonluk ihracat kapasitesi, 1 milyar 250 milyon lirayı bulan tarımsal üretimi ve buna yakın sanayi kapasitesi ile bölgede ticaret geleneği olan bir ildir. Bu birikimi yarınlara da taşıma  kararlılığında olan ilimiz bu ve benzeri organizasyonlara bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ev sahipliği yapacaktır.  Dünyada zenginlik, refah, ticaret ve üretim kısa ve uzun periyodlarla zaman zaman adres değiştirmekte, bazen de yaygınlaşmaktadır. Bu değişim ve dönüşümün yaşandığı bu dönemde toplantının burada yapılmasını önemsiyorum. Trabzon, ticaret kapasitesini artırarak ülke ticaretine, turizmine ve bölge turizmine daha fazla katkıda bulunabilmek ve pastadan daha fazla pay almak amacındadır. Bu toplantıları onun için düzenliyoruz. Bu toplantıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
 
Konuşmasında ahrete intikal eden TTSO Meclisi ve Türk-İran İş Konseyi Başkanı merhum Ali Osman Ulusoy’u rahmet ve minnetle anan Başkan Gümrükçüoğlu işadamlarına hitap ettiği konuşmasında şunları kaydetti:
 
TRABZON ÜLKEMİZE VE DÜNYAYA ÇOK İNSAN YETİŞTİRDİ
 
Yüz yüze görüşmelerin bugün ve yarın cereyan edecek olması bizim için çok önemli. Kalan zamanlarınızda Trabzon’un tarihi ve doğal güzelliklerini görmenizi istiyoruz. Trabzon’un sahip olduğu 4 bin yıllık tarihinin yanı sıra şuana kadar ülkemize; siyasette, idarede, bürokraside ve teknokratlardan çok büyük bir kadroyu yetiştirdiğini, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden 180 bin eğitimli insanı ülkemize kattığını ifade etmek istiyorum. Ve Avrasya üniversitesi isimli bir vakıf üniversitesinin de şehrimizde ülkemize ve dünyaya insan yetiştirmeye devam ettiğini hatırlatmak istiyorum. Bu şehirde 2011 Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’nı yapan, sporun adeta başkenti olmuş olan Trabzon’a, önce Bayındır Bakanlığı görevi ile sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı görevi ile şimdi de milletvekili olarak hizmet etmekte olan Sayın Faruk Nafiz Özak’ın ve diğer milletvekili arkadaşlarımızın bu şehirde yetiştiğini sizlere aktarmak istiyorum. Yine dünyaya örnek olan, 500 bin konut yapan, öncesinde KİPTAŞ ve TOKİ başkanlıklarını yapan önceki Çevre ve Şehircilik bakanımız, milletvekilimiz Sayın Erdoğan Bayraktarın da buradan yetiştiğini ifade ediyorum.
 
Trabzon doğal ve fiziki yapısı ile tarihten beri bir ticaret ve lojistik merkezi. Böyle kurulmuş buradaki tabiat. Ticaretin, lojistiğin, işadamlarının bir merkezi olan Trabzon’un, İpekyolu’nun önemli bir zemini olarak bundan sonra da aynen yolunana devam edebilmesi için demiryolu ve lojistik merkezle mutlaka buluşacaktır… Diyoruz ki biz sadece İpek Yolu’nun bir ticaret lojistik merkezi değil, aynı zaman da bölge olarak her zaman bir ve beraberiz. Böylece bu bölgenin İpekyolu ticaret merkezi olmasının tarihten beri gelen özelliğini sizlerin bu zirvede en iyi şekilde, yüz yüze görüşmelerle, karşılıklı ilişkileri geliştirerek devam ettireceğinizden eminiz.”
 
HEDEF 500 MİLYAR DOLAR İHRACAT
 
Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, hedefin yakalanması için dış ticaretin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Büyükekşi, "Meclis olarak özellikle katma değeri artırma yönünde çalışmalar yapıyoruz. Bunun yolu da tasarımdan, ARGE'den, inovasyondan ve markadan geçiyor. Bu önemli çalışmalara destek vermeye çalışıyoruz. İpek yolu çevresindeki dost ülkeleri, işbirliği yaparak ticaretimizi artırmaya davet ediyorum" diye konuştu.
 
Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü öğrencilerinin Osmanlı tarihini canlandıran sunumunun ardından TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, zirvenin yararlı geçeceğini inandığını belirterek, "Çin'den Avrupa'ya kadar uzanan güzergâh doğrultusundaki ekonomi zirvesindeki esas amaç, kamuyla ve işadamlarıyla birlikte ülkeler arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek olacak" dedi, ticaret ve ekonominin gelişmesinde lojistik ve finansın önemine dikkat çekti.
 
Zirve'nin açılış konuşmaları sonunda katılımcılara anı plaketi verildi, toplu fotoğraf çektirildi. Zirve, ticaret, finans, lojistik ve turizm konularında düzenlenecek panellerle sürecek. 
 
Trabzon’da düzenlenen 3. İpekyolu İşadamları Zirvesine Artvin-Hopa ve Arhavi TSO temsilcileri ve Artvinli işadamları da katılarak ikili görüşmeler yapıyorlar.
Editör: TE Bilişim