3. havalimanı gecikmesin diye yüzde 20 özkaynak şartı getirdik

Atatürk Havalimanı’na günde bin uçağın inip kalktığını belirten Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Orhan Birdal, artan trafik sebebiyle üçüncü havalimanında gecikmeye tahammül edemeyeceklerini söyledi. Birdal, İstanbul’un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşim yerleri arasında Karadeniz sahilinde yapılacak havalimanına kreditörlerin ilgi gösterdiğini kaydetti.

İstanbul’da üçüncü havalimanı için ihale takvimi işlemeye başladı. İhaleye girecek firmalarda yüzde 20 özkaynak şartı getirilmesi ‘ilgiyi azaltabilir’ yorumlarına yol açarken, ihalenin sahibi konumundaki Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) Genel Müdürü konuya açıklık getirdi. “Biz işi hızlandırmak istiyoruz. Üçüncü havalimanı ihalesine girecek olan firmalar kredi ararken bir yandan da inşaat başlasın. Gecikmeye tahammülü olmayan bir proje.” diyen Birdal’a göre projeye dünya çapında kreditörler de ilgi gösteriyor.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Skytürk360 TV’de yayınlanan Üç Nokta programında önemli açıklamalarda bulundu. Üçüncü havalimanı yapılırken Terkos gölü civarındaki tabii dokunun korunacağını söyleyen Birdal, hiç kimsenin ayak basmadığı alanların çevreye kazandırılarak şu anda devam eden katliamın önlenmiş olacağını kaydetti.

Birdal, kamulaştırılacak toplam alanın yüzde 15-17 civarında olduğunu söyledi. Kademeli olarak 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşması planlanan 3. havalimanının ilk etabı 2017’de tamamlanacak.

3 Mayıs’ta ihaleye çıkacak projeye yerli yabancı büyük grupların ilgi gösterdiği belirtiliyor. Atatürk Havalimanı’nın kuzeybatı bölümünde kontrolsüz bir yapılaşma olduğunu dile getiren Birdal şunları aktardı:

“Yapılaşmalar havalimanını zor durumda bırakıyor. Bu pistlere iniş kalkış yapacak olan uçaklar içinde birtakım sınırlamalar uygulamak zorunda kalıyoruz. Bizim havacılıkta hiç vazgeçemeyeceğimiz şey; uçuş güvenliği. Bunu sağlamak mecburiyetindeyiz. Bundan taviz vermek mümkün değil.” 2002 yılı sonunda 23 milyon dış hat, 8 milyon da iç hat yolcusu olduğunu hatırlatan Birdal,  “Ama bugün 65 milyon iç hat, bir o kadar da dış hat olmak üzere 130 milyon yolcumuz var. Bu rakamlar sektörün değişimini gösteriyor.” dedi.

2012 sonu itibarıyla Atatürk Havalimanı’na inen kalkan uçak trafiğinin 360 bini geçtiğini ifade eden DHMİ Genel Müdürü, günde bin uçağın inip kalktığını kaydetti.  2012 verilerine göre Atatürk Havalimanı’nın trafik artışında birinci sırada olduğunu kaydeden Birdal, buna rağmen eski beklemelerin olmadığına işaret ederek, Londra Heathrow’da gecikme süresinin İstanbul’dan daha fazla olduğunu ifade etti. 

Atatürk Havalimanı’nda 98 tane park alanının mevcut olduğunu söyleyen Birdal, bazı havayolu şirketlerinin uçaklarını kiralayamamalarından dolayı Atatürk Havalimanı’nda park sorunu yaşadıklarını dile getirdi. Bunun önlenebilmesi için birtakım tedbirler aldıklarını kaydeden Birdal, “Apron arzını artırmak için 05-23 pistiyle ana apronumuzun arasında kalan bir bölge var. Çelik konstrüksiyon yapılar var. Onları oradan kaldıracağız. Önümüzdeki günlerde onun yerine paralel apron yapacağız. Hava Kuvvetleri’ne ait hangarların tahliyesi için de görüşmelerimiz sürüyor.” ifadelerini kullandı.

Birdal, Atatürk Havalimanı’nda beklemeleri azaltabilmek maksadıyla yapılan düzenlemeleri şöyle anlattı:  “Yerde hızlı çıkış taksi yolları yaptık. 05-23 pisti dediğimiz pistimizi rehabilite ettik. Pisti bir miktar uzattık. Kapalı havalarda da inişe elverişli hale getirdik. Havada da birtakım düzenlemeler yaptık. Bu trafik yönetimi içerisinde Atatürk Havalimanı’na da yaklaşma kalkış usullerini, uçakları aralarında belli bir sürat ayarlaması da yaparak mesafelerini asgariye indirme, emniyetli seviyeyi muhafaza etmek kaydıyla 3 mile kadar indirdik.”

Editör: TE Bilişim