3 Eylül'de yapılan toplantı Yunanistan'da geniş yankı uyandırdı

Feribot işletmeleri tarafından 3 Eylül’de Midilli Ticaret Odası’nda yapılan toplantıda, geçersiz evrakla Yunan adalarına yolcu getirdiği iddiasıyla, mülteci yasasına istinaden 13’ü Türk, 1’i Yunan toplam 14 feribot işletmesine uygulanmak istenen cezai yaptırımların hukuki dayanaktan yoksun olduğu vurgulanmıştı.. 

TEŞEKKÜRLER KATHİMERİNİ 

Yunanistan’ın saygın ulusal gazetelerinden Kathimerini / Günlük, Türk feribot işletmecilerinin Midilli toplantısını haber yaptı. Anthis Pazianou imzasıyla yayınlanan haberde Midilli Ticaret Odası Başkanı Vaggelis Myrsinias ile Midilli Turizm Acenteleri Birliği Başkanı Panayotis Hatzykiriakos’un görüşlerine yer verildi.  

SORUN YUNAN PARLAMENTOSUNA TAŞINIYOR 

Midilli toplantısında 14 feribot işletmesi adına konuşma yaparak sorunu dile getiren TURYOL Yönetim Kurulu Üyesi Kadir İnandı, Kathimerini gibi saygın bir yayın organının kendilerine sahip çıkan bir haber yapmasının, sorunun çözümüne yönelik umutlarını artırdığını söyledi. İnandı, “Yunan Ulaştırma Bakanı ile randevu tarihinin birkaç gün içinde, pazartesi veya salı belli olacağını düşünüyorum. Ayrıca Midilli toplantımıza katılan Yeni Demokrasi (Nea Dimokratia) Partisi Milletvekili ve Adalet eski Bakanı Haralambos Athanasiou’nun konuyu partisinde gündeme getirdiği ve partinin de konuyla ilgili meclise soru önergesi verileceğini öğrendik. Çözüme hayli yaklaştığımızı söyleyebilirim” diye konuştu. 

CEZAİ YAPTIRIM HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUN 

Geçtiğimiz 3 Eylül Pazartesi günü, Kaş ile Ayvalık arasında Türk limanlarından karşı Yunan adalarına sefer düzenleyen 13 Türk feribot işletmeleri ile onların adalardaki Yunan acenteleri Midilli Ticaret Odası’nda bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Sakız - Çeşme arasında feribot seferleri düzenleyen Yunanlı Sunrise firması da katıldı. Toplantıda; Yunanistan İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen tebligatlarla, yasal olmayan, geçersiz evrakla yolcu getirdiği iddiasıyla, mülteci yasasına istinaden söz konusu 14 feribot işletmesine uygulanmak istenen cezai yaptırımların hukuki dayanaktan yoksun olduğu vurgulandı. Yunan ilgili makamları tarafından gerekirse yasanın ilgili maddelerin revize edilmesi ve bugüne kadar tebligatı yapılan tutanakların da iptal edilmesi talep edildi. Tebliğ edilen cezalar yolcu başına 5 bin ile 30 bin Euro arası uygulanabilecek. 2011 yılından bu yana tutulan tutanak sayısı ise 264. Bu durumda minimum 1 milyon 320 bin, maksimum 7 milyon 920 bin Euro ceza kesilmesi söz konusuydu. 

YUNAN BAKAN SORUNU HEMEN ÇÖZMELİ 

Kathimerini gazetesinde, Midilli toplantısıyla ile ilgili ne yazılması gerekiyorsa aynen yazıldığını söyleyen Jalem Tur yöneticisi Kaptan Ali Jale, “Gazete feribot işletmecileri olarak bizlerin ne istediğimizi dile getirmiş. Acente ve feribot firmaları olarak bu cezalarla alakamızın olmadığını iddia ettiğimiz yer almış. Bir de Yunan bakanın sorunu hemen çözmesi gerektiğini, yoksa iki ülke arasında taşımacılığın ve ticaretin tehlikeye düşeceği vurgulanmış. Kısacası tamamen bizi destekleyen bu haber için Kathimerini gazetesine içtenlikle teşekkür ediyorum” dedi.   

MYRSİNİAS: HATLAR KAPANIR.. 

HATZYKİRİAKOS: YOLCU ZATEN CEZALANDIRILIYOR, BAŞKA CEZA GEREKSİZ.. 

Gazetedeki haberde; Midilli Ticaret Odası Başkanı Vaggelis Myrsinias, 2011’den bu yana 

özellikle pasaportunda Kıbrıs Türk kesimi mühürü olan yolcu getirdikleri için gemi acentelerine 30 bin Euro’ya kadar ceza uygulanmak istendiğini, kalabalık dönemlerde bu damgaların gözden kaçtığını, cezaların uygulanması durumunda hatların tamamı kapanacağını ve adalarda turizm çok kötü etkileneceğine dikkat çekerken, Midilli Acenteler Birliği Başkanı Panayotis Hatzykiriakos ise, zaten gemi içinde bütün gün bekletilen kişi geri iade edildiğinden başka ceza gerektirecek bir durumun olmadığını dile getirdi. 

TÜRK TURİSTE ÖVGÜ 

Yasadışı yollarla Yunanistan’a gelmek isteyenleri engellemek için çıkarılmış bir yasanın amacını aştığı yorumunun da yapıldığı haberi tam bir tarafsızlık ilkesiyle yayınlayan Kathimerini gazetesi, daha önce yayınladığı başka bir haberi ‘Türk Turistlerin Çıkarması’ manşeti ile vermişti. O haberde, ‘Kuzey Ege’deki adalar nefes alıyor zira, diğer ülkelerden gelen turistlerde azalma varken, Türk sahilleri ile Yunan adaları arasındaki iletişim her yaz daha da gelişiyor. Türk turist sayısı artıyor’ ifadeleri yer almıştı. 

Kathimerini antet ve haber küpürü 


 Midilli Ticaret Odası’nda yapılan toplantı 


 Kadir İnandı / TURYOL YÖnetim Kurulu üyesi 
 

Editör: TE Bilişim