290 yaralı ve 80 refakatçisiyle Türkiye'ye dönüşe geçen feribotu korumak üzere 12 tane F-16 uçağı kontrol uçuşu yaptı.

Libya'ya insanî yardım götüren Ankara Feribotu, Misrata ve Bingazi limanlarından yaklaşık 290 yaralı ile 80 refakatçiyi alarak Türkiye'ye dönüşe geçti. Alınan bilgilere göre, Ankara, çatışmalar sebebiyle 5 gün Misrata açıklarında bekleyen feribotun limana yanaşıp yaralıları alabilmesi için hem Kaddafi hem de muhaliflerle görüşerek geçici ateşkes ilan edilmesini sağladı. Feribotta muhaliflerin yanı sıra Kaddafi güçlerine mensup yaralılar da bulunuyor.

Çatışma bölgesindeki Misrata'dan yaralıları başarılı şekilde tahliye ederek tüm dünyanın dikkatini çeken Ankara Feribotu, 26 Mart Cumartesi günü İzmir'den yola çıkarak bir günde Libya açıklarına ulaştı. Ancak Misrata'daki şiddetli çatışmalar sebebiyle feribotun limana yaklaşması mümkün olmadı ve beş gün boyunca şehrin açıklarında bekledi. Ankara, Misrata hastanesi ve Libyalılardan gelen "Bıçak kemiğe dayandı. İlaç bile kalmadı" mesajının ardından harekete geçti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, cuma gece yarısı Libya Başbakanı El Bağdadi Ali el Mahmudi'yi arayarak durumun vahametini bildirdi. Bakan, feribotun yanaşabilmesi için ateşkes sağlanması gerektiğini kaydetti. Mahmudi'nin olumlu cevabı üzerine Davutoğlu bu kez muhalif lider Mustafa Cibril ile görüşerek 12 saat için geçici ateşkes ilan edilmesini sağladı.

İkinci feribot hazır

Ankara Feribotu, cumartesi günü 17.00 sularında Misrata limanına geldi. Limanda kimse bulunmadığından buradaki 4 Türk işçinin yardımıyla zor şartlarda limana yanaşabildi. Hastaların birçoğu limanda bekliyordu. Feribottaki üç ambulans da hastanedeki ağır yaralıları getirdi. 230 yaralı ve 60 kadar refakatçi, beş saat içinde feribota alındı. Hastanedeki tüm yaralılar ayırım gözetilmeden feribota alınırken, bunlar arasında Kaddafi yandaşlarının da bulunduğu belirtildi. Feribot 600 ton insani yardım ve tıbbi malzemeyi Libya'da bırakarak Bingazi'ye yöneldi. Oradan da 60 yaralı ve 21 refakatçi ile 30'u Türk, Yunanistan, Ukrayna, İngiltere, Özbekistan, Almanya ve Finlandiya uyruklu 40 kişi gemiye bindi. Gece geç saatlede İzmir'e doğru harekete geçti. Tahliye esnasında Ankara, Libyalı taraflarla sürekli temasta kaldı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik, birçok kez muhalif lider Cibril ile görüştü. Bakan Davutoğlu da gelen bilgileri Başbakan Tayyip Erdoğan ile paylaştı. Türkiye, bu operasyonu tamamen kendi girişimiyle gerçekleştirirken NATO'ya da bilgi verildi. Ankara Feribotu'nun güvenliği için, Bandırma ve Dalaman'dan kalan 12 F-16 savaş uçağı ve İncirlik'ten kalkan 4 tanker uçağı feribotun üzerinde devriye gezdi. Feribotta Baltalimanı Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yavuz Kabukçuoğlu başkanlığında 15 sağlık görevlisi, 3 ambulans şoförü ve 10'u Özel Harekât polisi toplam 20 emniyet görevlisi bulunuyor.

Türkiye, ikinci bir feribotu da Libya'ya göndermek üzere hazır bekletiyor. Evlerde de hasta ve yaralılar olmasından dolayı Başbakan Erdoğan'ın talimat verdiği ve Libya'dan çağrı gelmesi durumunda yeni bir feribotun yola çıkacağı öğrenildi.

Çatışmalar Brega'da kızıştı

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birlikler ile muhalefet güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor. En büyük mücadele Libya'nın petrol şehirlerinden Brega'da kontrolü sağlamak için yaşanıyor. Geçen hafta muhaliflerin eline geçen şehirde Kaddafi güçlerinin toplanarak tekrar saldırması sonucu muhalefet güçleri geri çekilmek zorunda kaldı. Brega'nın dışında konuşlanan muhalif kuvvetlerin Kaddafi kuvvetlerine top atışıyla karşılık vermeye çalıştığı belirtildi. Önceki geceden bu yana NATO komutasındaki savaş uçaklarının şehrin üzerinde uçtuğu fakat Kaddafi'ye bağlı birlikleri vurmadığı ifade edildi. Usame Abdullah isimli isyancı, yabancı ajanslara verdiği demeçte, İttifak'a bağlı savaş uçaklarının pasif durumunu operasyonun komutasının ABD, İngiltere ve Fransa'dan NATO'ya geçmesine bağladı. Cuma günü koalisyon güçlerince Brega'da yapılan saldırıda 13 isyancı hayatını kaybetmişti.

Editör: TE Bilişim