Samsun'da 7 Ocak günü yaşanan şiddetli fırtınada karaya oturan Gulf Rio isimli kuru yük gemisi, 29 gündür kurtarılmayı bekliyor. 

Fırtına nedeniyle Mert Irmağı'nın denize döküldüğü bölgede karaya oturan gemi, sürüklenme sırasında yaşanan tahribat sonucu su almaya başlamıştı. Gemide bulunan mürettebat Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kurtarılırken, Gulf Rio gemisi'nin bulunduğu yerden kurtarılması için çalışma başlatılmıştı.  Samsun'da karaya oturan Gulf Rio gemisinin akaryakıtının boşaltılması ile ilgili çalışmalar sürerken, geminin hurdaya çıkartıldığı öğrenildi.

Hurdaya çıkan Gulf Rio gemisi Samsun'da Mert Irmağının Karadeniz'e döküldüğü noktada yan yatmış bir şekilde bekliyor.

GULF RİO SAMSUN'DA KARAYA OTURDU

Ukrayna'dan Samsun Limanı'na gelen soya yüklü gemi, Mert Irmağı'nın Karadeniz'e döküldüğü bölgede karaya oturdu.

Alınan bilgiye göre, Samsun Limanı'na gelen soya yüklü "Gulf Rio" adlı gemi, limana giriş için demirde bekliyordu, ancak şiddetli dalgalar nedeniyle demir zincirlerinin kopması nedeniyle sürüklenmeye başladı. St. Kitts adn Nevis bayraklı gemi bir Türk armatöre ait. Gemi, 89 metre uzunluğunda ve 1984 yılı yapımı. 

Mert Irmağı'nın denize döküldüğü bölgede karaya oturan gemi, sürüklenme sırasındaki tahribat sonucu su almaya başladı. 

Şiddetli dalgalar nedeniyle sahil güvenlik ekiplerince botlarla müdahale edilemeyen gemideki personelin helikopterle kurtarılması bekleniyor. 

Liman Başkanı Aydın Ünal: "10 mürettebattan 6'sı kurtarıldı"

Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal, geminin demirde olduğunu ve toplam 10 kişilik Litvanya, Ukrayna, Azeri ve Gürcü mürettebatın 6 kişisinin kurtarıldığını, 4 kişinin gemide kaldığını belirtti. Aydın Ünal'ın verdiği bilgiye göre, gemi llimana girmek için açıkta demirde beklerken çıkan fırtına  geminin demirlerinden birini kopardı ve geminin tek demirle sürüklenmeye başladı.

Aydın Ünal, geminin muhtemelen double bottom tanklarından fırtınanın etkisiyle saç atma nedeniyle veya bir yere sürtünme nedeniyle hasar aldığını ve buradan gemiye su girdiğini ancak mürettebatın hasarı tesbit etmek için aşağıya inemediğini belirtti. 

Gemide 10 personelin bulunduğunu anlatan Ünal, "Önceliğimiz içeriden bulunan personelin kurtarılması olacak. Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığının botlarla müdahalesini bekliyoruz. Botların çıkamadığı durumda helikopterle müdahale gerçekleştireceğiz. Geminin yarası var. Gemiyi bulunduğu yerden çekmek gibi bir işlem düşünmüyoruz. Şuan tehlikeli bir durum yok. 04.30'dan beri müdahale ediyoruz. Personelin tahliyesi için bot gerekiyor ama hava şartlarından dolayı botlar çıkamıyor. Şimdi seçeneğimiz helikopter vasıtasıyla tahliyeyi gerçekleştirmek olacak" diye konuştu.

GEMİDEKİ MÜRETTEBAT HELİKOPTERLE KURTARILDI

Samsun'da karaya oturan ve hafif yan yatan kuru yük gemisinde mahsur kalan 10 mürettebat, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı'na ait helikopter ile nefes kesen bir operasyonla kurtarıldı.
Samsun'un Canik ilçesinde Mert Irmağı'nın denize döküldüğü yerde karaya oturan ve yan yatan soya fasulyesi yüklü Stkitts Nevis bandıralı kuru yük gemisinde mahsur kalan 10 mürettebat, Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı'na bağlı helikopter ile alınarak karaya çıkarıldı.

Helikopterden salınan halat ile aşağı inen görevli, yanına her defasında bir kişiyi alıp yukarı çekti. Kurtarma sırasında denizdeki fırtına ekiplere zor anlar yaşattı. Helikoptere alınan mürettebat, daha sonra Sevgi Kafe yanındaki helikopter pistine indirildi. Burada hazır bekleyen ambulansa alınan gemi çalışanları, daha sonra sağlık kontrolünden geçirildi.

GEMİ HURDAYA ÇIKARTILDI

Samsun'da karaya oturan ve su alan kuru yük gemisini kurtarmak için akaryakıtını boşaltma çalışması başlatıldı.  Ukrayna'dan Samsun'a gelirken Mert Irmağı'nın denize döküldüğü yerde 7 Ocak 2015 tarihinde sabaha karşı fırtınadan sürüklenen soya fasulyesi yüklü Gulf Rio adlı kuru yük gemisi, karaya oturmuştu. 

Gemideki 10 mürettebat Sahil Güvenlik ekipleri tarafından helikopterle kurtarılırken, karaya oturan gemi hava muhalefeti nedeniyle kurtarılmayı bekledi. Gemiyi kurtarma çalışmalarında önce akaryakıtın boşaltılmasına başlandı. Geminin etrafı deniz kirliliğini önlemek için şişme şamandıralarla çevrilirken, 2 akaryakıt tankeri ile yakıtın boşaltılması için çalışma yapılıyor.

Önce yakıtın, ardından da soya fasulyelerinin deniz kirliliğine sebep olmadan boşaltılması hedefleniyor. Geminin ise hurdaya ayrıldığı öğrenildi.

Editör: TE Bilişim