27. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'nın Basın Toplantısı Yapıldı

26 Temmuz Pazar günü İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirilecek olan 27. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nın basın toplantısı Olimpiyatevi’nde yapıldı.

Toplantıda, TMOK Başkan Yardımcısı ve Organizasyon Komitesi Başkanı Nihat Usta, TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, Samsung Electronics Türkiye Başkanı Yoonie Joung ve bu yılki organizasyonun onur konuğu İngiliz yüzücü Adam Walker açıklamalarda bulundu.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Nihat Usta, ilki 1989 yılında, dördü kadın, toplam 68 sporcu ile başlayan serüvenin, o günden bu yana sürekli gelişerek günümüzde çok farklı bir boyuta ulaştığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Bu yarışma, İstanbul’un dünyaya açılan kapısı oldu. Kıtaların birleştiği tek şehir olan İstanbul’da her Temmuz ayında eşsiz bir şölen yaşanıyor. Dünyada bir benzeri olmayan bu yarışmaya öylesine büyük ilgi oluştu ki, önceden belirlediğimiz katılımcı sayısına daha kayıtlar açıldığı gün birkaç saat içinde ulaşılıyor. Boğaziçi’nde bu yıl yine katılımcı rekoru kırılacak. Yüzmeye gönül veren her yaştan insan kıtaları, sınırları aşarak İstanbul’da buluşacak. Ve yine, yüzme dünyasının yakından tanıdığı ünlü bir isim daha Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nın onur konuğu olarak İstanbul’a geldi, şu an aramızda bulunuyor. Dünyanın en zorlu yedi okyanus geçişinde başarıyla kulaç atan Adam Walker’ın bu yılki organizasyonda bizlerle birlikte olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz ve kendisine ‘hoş geldin’ diyoruz. Ayrıca, bu büyük organizasyonda 10 yılı aşkın süredir bizimle birlikte olan ve iki yıldır yarışa adını veren değerli sponsorumuz Samsung’a ve onun değerli Türkiye Başkanı Bay Yoonie Joung’a Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi olarak teşekkürlerimizi sunmak istiyorum.

TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan da konuşmasında, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin vizyonu ve misyonu doğrultusunda yürüttüğü çalışmalara dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ülkemizin en eski sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, sporumuzun gelişmesi ve yaygınlaşması için yoğun faaliyetlerde bulunmaktadır. Olimpik Hareket’in değerlerini ve Olimpizm ruhunu halkımıza aşılamak amacıyla çıktığımız yolda,her yıl düzenlemekte olduğumuz Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı bu faaliyetler arasında önemli bir yere sahiptir Yarış, büyük bir toplumsal ve kurumsal destek ile gerçekleşmektedir. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, önemi her yıl giderek artan, yerli ve yabancı yüzücülerden gelen aşırı yoğun katılım talepleri aldığımız, katılımı adeta bir prestijkonusu haline gelen bir etkinlik konumuna gelmiştir. Başta Boğaziçi Komisyonumuz olmak üzere bu konuda katkıda bulunan, emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum. Ayrıca, Sayın Başkan Yoonie Joung’un şahsında, yarışı mükemmelleştirerek sürdürmemize olanak sağlayan sponsorumuz Samsung Electronics Türkiye’ye teşekkürlerimi sunuyorum.Son bir teşekkürüm de değerli medya mensuplarına olacak. Zira, Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı ulusal ve uluslararası platformda bugünkü konumuna gelebildi ise, bunda medyanın katkısı da büyüktür.”

Joung: "Spora ve dostluğa çağırıyoruz"

Samsung Türkiye Genel Müdürü Yoonie Joung ise, sporun evrenselliğinin insanları birleştiren bir unsur olduğunu kaydederek, "Olimpiyatların resmi sponsoru olan Samsung olarak biz de 11 yıldır Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi  ile beraber herkesi kıtaların birleştiği bir yere, spora ve dostluğa çağırıyoruz” diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Samsung olarak; sınırları ve kıtaları aşan, farklı kültürlerden insanları birleştiren, insanları barışa ve hoşgörüye teşvik eden güçlü bir araç olarak sporun çok önemli bir misyona, birleştirici ve motive edici bir güce sahip olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla, Olimpiyatların da resmi sponsoru olan Samsung olarak, tam 11 yıldır Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’ne destek vermekteyiz. TMOK ile birlikte, Asya ile Avrupa’yı buluşturarak sınırların kalktığı bir simge haline gelen Boğaziçi’nde binlerce sporcunun kulaç attığı benzersiz bir yarışa ev sahipliği yapmaktan dolayı gururluyuz. Geçtiğimiz yıldan beri ‘Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’ olarak anılan etkinlik, bizim için ayrı bir prestij ve gurur kaynağı. Yarışın Samsung markasının gücüyle birleşmesinin ardından, etkinliğin bilinirliğinin daha da arttığına ve Türkiye’nin tanıtımı için çok güçlü bir katkı yaptığımıza inanıyoruz. Yarışın ruhuna uygun çarpıcı bir senaryoyla kurguladığımız bir de tanıtım filmi hazırladık. 4,5 milyonu aşkın kişi tarafından izlenen filmimiz dünya çapında, sosyal medyada çok güzel yorumlar aldı. Gördüğümüz bu ilgi de Türkiye’nin tanıtımına muazzam bir katkı yapmanın yanı sıra sporun birleştirici gücünü bir kez daha ortaya koyuyor. Filmin sonunda, herkese ‘Boğaz çok güzel, gelsene’ diyerek bu ortak coşkuya çağrı yapıyoruz. Samsung olarak; yüzücü ve izleyicilere hayatları boyunca unutamayacakları benzersiz bir deneyim hediye etmekten de büyük mutluluk duyuyoruz.”

Walker: "İnsanların buraya neden defalarca gelmek istediğini anladım"

Yedi okyanusu yüzerek geçen ünlü yüzücü Adam Walker da, yarışa davet edildiği için mutlu olduğunu söyledi. İstanbul’a ilk kez geldiğini vurgulayan Walker, “Açık hava sporu bildiğiniz gibi en önemli sporlardan bir tanesi. Bu sadece fiziksel anlamda değil duygusal anlamda da sizi besliyor. Bunun çok önemli bir spor olduğunu söylemem gerek. Benim hayatım yüzme sporuyla çok değişti. İnsanlara ilham verebilecek bir iş yapıyorum. Bu yüzden çok önemli… Burada yüzmeyi çok istiyorum. Öncelikle akıntıya karşı yüzeceğiz. Akıntıya karşı mücadele edeceğiz ve çok farklı ülkelerden insanlarla birlikte olacağız. Bunun için de ayrı heyecanlıyım. Dünyanın her yerinde yüzdüm ve buraya geldiğim zaman insanların neden buraya defalarca gelmek istediğini anladım. Dışarıya baktığımda bunun sebebini anladım. Umarım yarışmada iyi sonuçlar çıkar ve beni geçen olmaz. Pek çok kişinin ve kurumun destek verdiği bu organizasyona katıldığım için çok memnunum. Herkesi açık havada yüzmeye teşvik etmek gerekiyor. Üstelik korkmayın, burada köpek balıkları da yokmuş. Burada olmak benim için bir onur" diye konuştu.

Bir kez daha katılım rekoru kırılacak

2015 Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’na bu yıl Türkiye dahil 49 ülkeden 1096’sı Türk, 892’si yabancı toplam 1988 yüzücü katılma hakkı elde etti. Geçen yıl 1754 yüzücü katılma hakkı elde etmiş, bunlardan 1661’i yarışa katılmıştı. Bu bağlamda, 27. yıl mücadelesinde yeni bir katılım rekoru kırılması bekleniyor.

Türkiye’den sonra en fazla katılım 251 yüzücü ile Rusya’dan olacak. İngiltere’den 153, İtalya’dan 99, Almanya’dan 79 ve hatta kıta ötesi Brezilya’dan dahi 28 yüzücü geleneksel yarışta kulaç atacak. Yarışma, geçen yıl olduğu gibi kadınlarda ve erkeklerde 11 yaş kategorisinde düzenlenecek. Engelliler kategorisinde de 7 erkek, 2 kadın yüzücü yer alacak.

Editör: TE Bilişim