2600 yıllık Foça teknesini tel örgülerin arkasına hapsettiler

 
Marsilya’da bilimsel bir tarih projesi de Ermeni Diasporası’ndan darbe yedi. 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği’nin “Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk Projesi” kapsamında Milattan Önce 600’lü yıllarda kullanılan bir tekneyle Akdeniz kıyılarına paralel seyredip Marsilya’ya gelen Arkeolog Osman Ekurt yönetimindeki Kibele isimli tekne, Ermeni Diasporası’nın Fransız resmi kurumlarına baskıları sonucu Marsilya Limanı’nda halkın girişine kapalı, tel örgülerle çevrili uzak bir yere demirleyebildi.


Erkurt, Fransa makamlarının sözlerini tutmadığını belirterek şöyle konuştu: “Projemiz 2 bin 600 yıl önce Foçalıların Akdenize açılarak kurdukları kolonileri gündeme getirmekti. Yakın zamanın siyasi meselesiyle hiçbir ilgisi yok. Buna rağmen çok ciddi tehditler aldık. Bayrağımızdan rahatsız olanlar indirmemizi istediler. Bunu yapmayacağımızı, sözlerini tutmaları gerektiğini anlattık. İç su yollarını izleyerek Köstence’ye çıkacaktık, yarım kaldı.”

Yalçıntaş devrede

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Marsilya Ticaret Odası ve belediye yetkilileriyle konuşup Kibele’nin şu anda bulunduğu yerde beklemesini sağladıklarını, konuyu Paris’te Abdullah Gül, Nikolas Sarkozy görüşmesine de taşıyacaklarını söyledi. Yalçıntaş, “Marsilya’da kalabalık bir Ermeni nüfus var (100 bin kadar). Onlarla da görüşmek, anlatmak istiyoruz. Tarihte nerede ticaret gelişmişse barış ve zenginlik olmuştur. Biz tüccarlar yine tarihi görevimizi yerine getireceğiz.”

Editör: TE Bilişim