2023 HEDEFİNE İNOVASYON YOLUYLA İLERLENECEK

“500 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİMİZE İNOVASYON ODAKLI BİR ANLAYIŞLA ULAŞACAĞIZ”

Türkiye, 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine inovasyon çalışmaları ile ulaşacak. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından hayata geçirilen “İnovasyon Yönetimi Akademisi” ilk mezunlarını verdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, “İnovasyon Yönetimi Akademisi”ni Türkiye geneline yaymak için çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'de ilk defa inovasyonun temelinden başlayarak 5 ayrı eğitim modülü sonucunda firmaların uluslararası rekabet için hangi alanlarda Ar-Ge ve inovasyon çalışması yürütmesi gerektiğini tespit edecek, programı başarıyla tamamlayan katılımcıların yurt içi ve yurt dışı kaynaklar ile finanse edebileceği, Ar-Ge, inovasyon projesi hazırlayıp yönetebilecek yetkinliğe ulaşmasını sağlayacak bir temelde tasarlanan ve bu doğrultuda yürütülen eğitim programı “İnovasyon Yönetimi Akademisi” 13 firmadan toplam 18 çalışana verilen sertifikalarla tamamlandı.

500 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefine emin adımlarla ilerlendiğini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu: “Geçen sene 135 milyar dolar ihracat yaptık. Bu sene bu rakam 150 milyar dolar olacak. Emin adımlarla hedefimize doğru ilerliyoruz. Ancak bu hedefleri de fethetmek için, artık farklı düşünmemiz gerekiyor. Dünyanın gidişatını daha iyi okumamız gerekiyor.  Daha fazla üreten değil, daha akıllı, verimli ve farklı olanı üreten kazanıyor. 500 milyar dolar ihracat hedeflerimize inovasyon odaklı bir anlayışla ulaşacağımıza inanıyoruz. En başından beri TİM olarak bizler bu programı canı gönülden destekledik” dedi.

TÜRKMENOĞLU: “TÜRKİYE’DE BİR İNOVASYON İLK’İ BAŞARDIK”

Türkiye’de bir ilk olma niteliği taşıyan “İnovasyon Yönetimi Akademisi Eğitim Programı” ile katılımcılara entegre ve modüler bir şekilde inovasyon konularının aktarıldığını söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu: “Yenilikçi bir yaklaşımla, ihtiyaç odaklı hazırlanan bu inovasyon programı Türkiye’de bir ilktir. Biz bu program ile katılımcıların inovasyonu A’dan Z’ye teorik eğitimlerle ve pratik çalışmalar ile öğrenebilecekleri ve uygulayabilecekleri bir yapıda kurguladık. İnovasyon Yönetimi Akademisi Eğitimleri sayesinde katılımcılar bu konunun temelinden itibaren 5 ayrı eğitim modülünde eğitim gördüler. Bizler için ne büyük mutluluktur ki program sonucunda hedefimize ulaştık ve şimdiden birçok yeni proje katılımcı firmalarımızda hayat bulmaya başladı. Şimdi ise bu pilot çalışmanın tüm Türkiye’ye yayılmasının zamanıdır” dedi.

“İnovasyon Yönetimi Akademisi Eğitim Programı” ile katılımcıların inovasyon konusunda yeterli bilgi altyapısına kavuştuklarını dile getiren Türkmenoğlu şöyle konuştu; “İnovasyon bizlerin uluslararası rekabet gücünün artışı için bu kadar önemli bir konu iken her şeyi Ankara’dan beklemek doğru değildir. Bizlerin kendi kaynaklarımız ile başta bölgelerimizde daha sonra ise iyi uygulamalarımızın yaygınlaştırılması ile ülkemizde inovasyon çalışmalarını desteklememiz şarttır. İnovasyon Yönetimi Akademisi eğitiminin ülkemize yayılması için gerekli çalışmaları tamamladık; sıra uygulama zamanındadır. Firma, kurum ve kuruluşlardan programa katılanları programın devamında yanımızda görmekten onur duyacağız.”

15 YILDA 5 KAT İHRACAT

Türkiye’de çok büyük bir ihracat potansiyeli olduğunu, 15 yılda ihracatı 5 katına çıkarmak hedefinde olduklarını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Proje Koordinatörü Ekin Taşkın: “İnovasyon Yönetim Akademisi Türkiye için pilot uygulama olarak büyük önem taşıyor. 11 kişilik eğitim takımımızla ve firma temsilcileriyle farklı modüllerde çalışmalar yaptık. 2013 yılı sonuna kadar Türkiye’nin inovatif olarak gelişmesine katkı sağlayacak, 1250 katılımcı sayısına ulaşarak inovatif açılım yapmayı planlıyoruz, Türkiye’nin İnovasyon Takımını oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), TÜSİAD, Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu, İzmir Kalkınma Ajansı, Projes İş Geliştirme ve Proje Yönetimi A.Ş,EFP Danışmanlık, Syntens Innovatie Centrum, Sağlık Bahçesi ortaklığı ve TÜBİTAK’ın iş desteğinin alındığı; İnovasyon Yönetim Akademisi Sertifika Töreni’ne İzmir Vali Vekili Ardahan  Totuk, TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Sabri Ünlütürk, Ege Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Soyuer, EİB Genel Sekreteri Sezmen Alper katıldı ve 13 firmadan 18 katılımcının katılım belgeleri verildi.

FOTOĞRAF:

BATIÇİM BATI ANADOLU ÇİMENTO SANAYİİ A.Ş.’den Mehmet Gökhan Gümüş; CANATA İNŞAAT TURİZM GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.’den İbrahim Özuysal; DARMSTAD A.Ş.’den Bülent Gökdemir; FARBE TEKSTİL’den Seçil Yılmaz; FAR-PER KİMYA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.’den Salih Oğuzhan Alpbaz; INDESIT COMPANY A.Ş.’den Semra Akargün Aslan; İNNOTEKS TEKSTİL A.Ş.’den Betül Evli; MERTSEL ECZA DEPOLARI TİC. LTD. ŞTİ.’den Abdullah Levent Alparslan; MEYN DIŞ TIC GIDA VE TURIZM LTD ŞTİ.’den Nilgün Olan; PETKİM PETROKIMYA HOLDING A.Ş.’den Ömer Özkan, Hilal Aykaç ve Özge Güvenir; SUN HOLDİNG’ten Ezgi Okur; VESTEL ELEKTRONİK SAN. VE. TİC. A.Ş.’den Koray Kılıç, Levent Tüzün ve Metin Nil; YÜKSEL TEZCAN GIDA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.’den Ali Cem Takım ve Ramiz Akın Tunca İnovasyon Yönetimi Akademisi Eğitim Programı Sertifikalarını aldılar.

Editör: TE Bilişim