Yusuf Öztürk: 2015 yılı denizcilik için yatırım yılı olacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı İzmir'deki oda ve borsaların yönetim kurulu ortak toplantısı Foça’da yapıldı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, toplantıda denizcilik sektörünün sorun ve beklentilerini dile getirdi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı İzmir'deki oda ve borsaların yönetim kurulu ortak toplantısı Foça’da yapıldı. Menemen Ticaret Odası ev sahipliğinde yapılan toplantıya İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı (EBSO) Ender Yorgancılar, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve İzmir’de faaliyet gösteren ticaret odalarının temsilcileri katıldı.

BAŞKAN GÜRAL’DAN FOÇA ÖNERİLERİ İZTO

Başkanı Ekrem Demirtaş’ın başkanlığında Foça Belediyesi sosyal tesislerinde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral yaptı. Menemen Ticaret Odası olarak yönetim kurulları ortak toplantısına ev sahipliği yapmaktan dolayı duydukları mutluluğu ifade eden Başkan Güral, Foça ile Yunanistan’ın Midilli adası arasında yapılan gemi seferlerinin yeniden başlatılması, 10 yıldır atıl durumda olan Fransız Tatil Köyünün tekrar turizme kazandırılması ve Menemen’e Yüksek Okul kurulması yönündeki önerilerini gündeme getirdi.

"TÜRKİYE’DE EKONOMİ SİYASETİN GÖLGESİNDE KALIYOR"

İzmir gündemi ile bölgede gelişen konuların masaya yatırıldığı toplantıda söz alan Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı (EBSO) Ender Yorgancılar, yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte açıklanan ekonomik dönüşüm ve yapısal reformların memnuniyet verici olduğunu, ancak bu girişimlerin Türkiye’nin geleceği açısından mikro reformlarla desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de ekonomi siyasetin gölgesinde kalıyor” dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile birlikte Sanayi Bakanı Fikri Işık’ın son 6 aydır Türkiye’de sanayinin önündeki engellerin kaldırılması ve bu yönde her türlü çalışmanın yapılması noktasında açıklamalarda bulunduklarına dikkat çeken Yorgancılar, “Türkiye’de üretim olmadan kalkınmanın hayal olduğunu herkes gördü.Üretim olmadığı taktirde bizimde artık borçlarımızı ödeyemez durumda olacağımız gerçeğini herkes anladı” diye konuştu. Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizi ve İspanya, İtalya, Portekiz gibi ülkelerin de ekonomik kriz riskiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Yorgancılar,üretmeyen ülkeler için ekonomik krizlerin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Türkiye’de 2002 yılında yeni bir heyecanın ortaya çıktığını ve bu heyecan sayesinde 2002 Yılında kişi başı 3 Bin dolar olan gelirin 2002’yi takip eden yıllarda 10 Bin dolar seviyesine kadar yükseldiğini, ancak son 3 yıldır bu seviyenin 10 bin dolarda takılı kaldığını sözlerine ekleyen Yorgancılar, Türkiye'nin yeni bir üretim hikayesine, yeni bir heyecana ihtiyaç duyduğunu, bu heyecanında ancak sanayi ve üretimin önünü kesen engellerin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olabileceğini savundu.

2015 DENİZCİLİK İÇİN YATIRIM YILI OLACAK

Toplantıda İzmir denizcilik sektörünün sorun ve beklentilerini dile getiren Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2015 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 15. 5 milyar dolar olarak açıklandığını, 2015 yılında bakanlığın denizcilik sektörüne yönelik önemli yatırımlar yapacağını öngördüklerini ve bu yatırımlarda ihtiyaç önceliğinin ve ülkede rekabetçi ortamının oluşturulmasının esas alınacağına inandıklarını söyledi.

İZMİR LİMANI TARTIŞMASINA DTO GÖRÜŞÜ

Son dönemde İzmir kamuoyunda en çok tartışılan konular arasında yer alan İzmir limanı konusuna da değinen Başkan Öztürk, şunları söyledi: “Deniz Ticaret Odası olarak İzmir limanının güncel konumunu koruması, gerekli modernizasyonun yapılması ve şehirde yarattığı katma değere destek verilmesi noktasında ki görüşümüzü halen koruyoruz. Zira limanlarımızda ihtisaslaşmaya gidilmesi Milli denizcilik politikamız olarak hayata geçirilmelidir. İzmir limanı hemoport olma yolunda önemli adımlar atmaktadır. Bilindiği üzere İstanbul limanı bu özelliği kazanmıştır. İzmir limanı da yapılacak alt yapı ve tanıtım çalışmalarıyla bu özelliğe sahip olacaktır. Biz bu noktada İzmir’in Marsilya ve Venedik limanları ile yarışacak duruma geleceğine inanıyoruz.

” ALİAĞA LİMANLARI SORUNLARLA BOĞUŞUYOR

Aliağa’da başta Nemrut Limanı olmak üzere tüm limanların sorunlarla boğuştuğunu sözlerine ekleyen Başkan Öztürk, “Aliağa bölgemizde faaliyet gösteren limanlarımızın ulaşımda büyük sıkıntıları var. Liman yollarımız adeta içler acısı durumdadır.Bağlantı yollarında satıh bozuklukları söz konusudur. Aşırı bir trafik yoğunluğu yaşanmaktadır. Bu yoğunluk can ve mal emniyeti açısından sıkıntıya neden olmaktadır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim