Deniz Kazalarına "Acil Müdahale" İçin 100 Milyon Avro

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aka: "Deniz çevresinin korunması amacıyla acil müdahale merkezleri kurulacak. Kaza ya da deniz kirliliği gibi çevre felaketlerine anında müdahale edilecek"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, deniz çevresinin korunması amacıyla acil müdahale merkezleri kurulacağını, 100 milyon avroluk projenin maliyetinin bir kısmının AB fonlarından karşılanacağını bildirdi.

Aka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013'ün denizcilik sektörü açısından "önemli bir yıl" olduğunu söyledi.

"Bu yılın en önemli özelliği, denizcilik idaresinin yeniden yapılanması, mevzuatın ileri ülkeler düzeyine ve uluslararası ticarete uygun hale getirilmesi olacak" diyen Aka, sektörün ihtiyaçlarına yönelik düzenlemelerin yapılacağını ifade etti. Aka, "2013 yılı önemli bir yıl, geçen yıl idari yapılanma tamamlandı. Şimdi ürün verme zamanı, hizmetleri düzenleme zamanı" dedi.

Liman yönetmeliklerinin Türkiye Limanlar Yönetmeliği adı altında tek bir yönetmelikte toplandığını, denizde can, mal ve çevre emniyeti açısından yeni düzenlemelerin yapıldığını anlatan Aka, gemi tonajlarının büyüdüğünü, artık 200-250 bin tonluk, 300 metreyi aşan gemilerin sefer yapmaya başladığını kaydetti. Aka, "Demir-çelik endüstrisine hizmet eden gemiler büyük miktarlarda maden ve kömür taşıyor. Artık limanlarımıza çok büyük gemiler gelip gidiyor" diye konuştu.

Deniz kazalarına anında müdahale

Deniz çevresinin korunması amacıyla sahillerdeki belli noktalarda acil müdahale merkezlerinin kurulacağını ifade eden Aka, yaklaşık 100 milyon avroluk projenin maliyetinin bir kısmının AB fonlarından karşılanacağını bildirdi.

Tekirdağ, Antalya, Mersin gibi illerde kurulacak merkezlerdeki personelin sorumlu olduğu bölgede meydana gelecek kaza ya da deniz kirliliği gibi çevre felaketlerine anında müdahale edilebileceğini belirten Aka, Antalya'daki merkezin binasının bittiğini, yıl sonuna kadar açılışının yapılacağını söyledi. Aka, şunları kaydetti:

"Bu merkezlerdeki personel, küçük bir kaza anında ya da çevre felaketine derhal müdahale ederek olayın büyümesini engelleyecek. Diğer zamanlarda bu merkezlerde eğitimler verilecek, uzmanların ve ilgili personelin yetişmesine katkıda bulunacak, çeşitli test ve analizler yapılacak."

Editör: TE Bilişim