20 kişi kapasiteli bir teknede 117 kaçak yakalandı

Kefken Limanı açıklarına 20 kişi kapasiteli bir teknede 117 kaçak yakalandı. Balıkçılar “Böyle bir tekne Karadeniz’de mutlaka batar ikinci bir İtalya faciası yaşanabilirdi” dediler

İSTANBUL Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı devriye botları dün sabaha karşı Kocaeli’nin Kandıra ilçesi Kefken Limanı’nın yaklaşık 6 mil açığında kimlik bildiriminde bulunmayan bir tekneyi durdurdu. Hacı Asım adlı 20 metrelik tekneye yanaşan Sahil Güvenlik botunda bulunan görevliler, teknede kaçakların bulunduğunu tespit etti. Tekne Kefken’in Kovanağzı bölgesindeki Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait limana çekildi. Burada yapılan ilk tespitlerde, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 117 kaçağın tekne ile önce Romanya’ya oradan da diğer Avrupa ülkelerine gitmeyi hedefledikleri belirlendi. Tekneye para karşılığı bindikleri de anlaşılan kaçaklardan bir bölümünün, Türkiye’de oturma izni verilmiş, İstanbul, İzmir ve Muğla’da ikametleri olan Suriyeliler olduğu; diğerlerini ise aralarında Pakistan’ın da bulunduğu 6 değişik ülke vatandaşı olduğu belirlendi. Kaçaklarla ilgili kimlik sorgulaması devam ederken, bunlardan Türkiye’de oturma izni olmayanların incelemelerin ardından geldikleri ülkelere sınırdışı edileceği bildirildi.

Bölgenin deneyimli balıkçıları, teknenin zamanında yakalanmasının geçtiğimiz günlerde İtalya’da yaşanan facianın benzerinin yaşanmasını önlediğini söylediler. Kefkenli balıkçılardan Fikri Girgin “Özellikle bugünlerde böyle bir tekneyle Karadeniz’e açılmak çok tehlikeli olur. Gidecekleri yere ulaşamazlardı. 12 mil dışına çıktıklarında hava estiği zaman deniz çok tehlikeli olur. İkinci bir İtalya vakası yaşanabilirdi. Ağırlıktan dolayı, çok kalabalık olduklarından yaşanacak panikte telaştan tekneyi kendileri de batırabilirdi” dedi.

12 mili geçse batardı

Oktay Bayrak adlı balıkçı ise, kaçakların teknesinin en fazla 20-30 kişi kapasitesine sahip olabileceğini belirterek, “Onlar zaten savaştan kaçıyorlar. Savaş kötü birşey ama bu tekneyle de bir yere gidilemezdi. Belki bu tekne onları Romanya yerine bizim buralarda bir sahile bırakacaktı. Bu tekne ile Romanya’ya gitmek imkansızdı. Buraya kadar gelmeleri bile mucize. Bunlar buraya kadar fark edilmeden nasıl gelmişler? Boğazdan nasıl geçmişler? Muhtemelen Romanya diye belki buradan karaya çıkartıcaklardı” diye konuştu.

İtalya’da 231 kaçak öldü

AFRİKA’DAN bindirilen 518 kaçağı taşıyan tekne geçtiğimiz hafta İtalya’nın en gönüyindeki Lampedisu adası açıklarında battı. Teknede bulunanlardan çoğu kadın ve çocuk 231’i boğularak can verirken, 100’ün üzerinde kaçak da halen kayıp.
Editör: TE Bilişim