2. gemi haftaya Akdeniz'de

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak,  Türkiye'nin milli enerji stratejisi çerçevesinde güneş enerjisine ilişkin  adımları tamamladığını ifade ederek, "Rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı'nı  (YEKA) da inşallah hazırlıyoruz bitireceğiz demiştik. Nasipse bugün şartname  resmi gazeteye gönderiliyor. 27 Temmuz zannediyorum, temmuz sonu itibarıyla  yarışmayı, ihaleyi hayata geçiriyoruz. 27 Temmuz'u takip eden günlerde bir de  bakacağız ki rüzgarda da bu adımı atıp yine bin megavatlık bir yapıyla ve  ötesinde yüzde 65'ten fazla yerlilik, yüzde 80'den fazla yerli mühendis şartıyla  birlikte bu süreç ilerleyecek." dedi.

Türkiye'nin AK Parti'nin 15 yıllık iktidarı döneminde çok önemli  mesafeler katettiğini belirten Albayrak, Türkiye'nin bir üst lige çıkmak için  enerji alanında güncellenmiş bir stratejiye ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Albayrak, Türkiye'nin kişilerden öte bir stratejik vizyon belgesine  ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, "Bu öyle bir strateji olmalı ki kişilerden öte,  ben geldim, başkası geldi, o gitti, öbürü geldi noktasında değil. Kim gelirse  gelsin stratejik vizyonla uzun yıllar, kısa vadeli günü kurtaran değil, uzun  vadeli stratejik adımlar atmalı. Bu misyon ve vizyon ile enerji ile ilgili çok  önemli adımlar atmak için önemli çalışmalar ortaya koyduk. 21. yüzyıl  Türkiye'sinin altyapısını atmak için çok önemli projeler ortaya koyduk. Milli  enerji zirvesinin İstanbul'da olmasını istedik. İstanbul'dan küresel bir mesaj  verelim istedik. Türkiye artık başka bir sürece gidiyor, güçlü Türkiye yolunda  önemli mesafe alıyor." diye konuştu.

İKİNCİ GEMİ HAFTAYA AKDENİZ'DE

Albayrak, Türkiye'nin son 15 yılda geldiği süreçten birilerinin  rahatsız olduğunun altını çizerek, "Sizin pastadaki payınız büyüdüyse  birilerininki küçülmüştür. Bu olay en nazik tabirle birilerini üzebilir ama şimdi  birileri rahatsız olacak diye Türkiye'yi büyütme hedefinden vazgeçecek değiliz.  15 Temmuz'da artık tüm ülkenin birliğine ve beraberliğine kastetmek noktasında  maşa örgütleri gördük. Bu süreçten sonra artık yapabilecek bir şey yok. Türkiye  bu istikametle yürüyecek." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin bugüne kadar enerjide çok fazla nasiplenemediği bir  bölgede bulunduğuna değinen Albayrak, şöyle devam etti:

"(Ne kadar ararsanız o kadar çok bulursunuzdan) hareket ediyoruz.  Madencilik sondaj arama faaliyetleri çok yoğun bir strateji bu. Türkiye'nin  altını üstünü arayarak çok somut bir fotoğrafını çekmek lazım. Denizde (offshore)  aramacılık noktasında da ikinci gemimiz (MTA Oruç Reis) önümüzdeki hafta  Akdeniz'e gidiyor ve süreci başlatıyoruz. Türkiye bu saatten sonra Akdeniz'de  eski Türkiye gibi davranmayacak. Kendi sahalarımız noktasında daha etkin ve daha  aktif olacak. Kimse kusura bakmasın. Biz hep olumlu, yapıcı tarafta kaldık.  Bundan sonra da öyle olacak, ama yapıcı ve sessiz tavrımızla hukuksuzluğu meşru  göstermeyeceğiz. Gerekli her türlü adımları atacağız. Türkiye hukuk merkezli bir  iş yapar. Bugüne kadar kendi sahalarımızla ilgili etkin bir süreç izleyememiştik.  Maliyet analizleri vesaire vardı. Ancak Türkiye şu anda bu altyapıya sahip.  Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir sondaj gemisi alıyoruz. Artık kendi  kuyularımızı açmaya başlıyoruz. Bu uzun vadeli yolculukta geleceğin temellerini  bugünden atmak zorundayız."

Bakan Albayrak, Türkiye'nin milli enerji stratejisi çerçevesinde güneş  enerjisine ilişkin adımları tamamladığını ifade ederek, "Rüzgar YEKA'yı da  inşallah hazırlıyoruz bitireceğiz demiştik. Nasipse bugün şartname resmi gazeteye  gönderiliyor. 27 Temmuz zannediyorum, temmuz sonu itibarıyla yarışmayı, ihaleyi  hayata geçiriyoruz. 27 Temmuz'u takip eden günlerde bir de bakacağız ki rüzgarda  da bu adımı atıp, yine bin megavatlık bir yapıyla ve ötesinde yüzde 65'ten fazla  yerlilik, yüzde 80'den fazla yerli mühendis şartıyla birlikte bu süreç  ilerleyecek." ifadelerini kullandı.

"REFERANDUMDAKİ KARARSIZLIK ORTADAN KALKIYOR"

Albayrak, referandum sürecinde gündeme gelen "tek adamlık gelecek"  eleştirilerinin hatırlatılması üzerineyse şunları kaydetti:

"Bugün 82 anayasasından aldığı güç ve yetkiyle mevcut cumhurbaşkanının  neredeyse sınırsız yetkisi ve sıfıra yakın da sorumluluğu var. Nasıl olur? Bugün  cumhurbaşkanını siz sadece tek bir suçtan yargılayabiliyorsunuz. O da vatana  ihanet. O da muğlak. Niye? TCK'da tanımı olmadığı için neye göre yargılanacağı da  belli değil. Yani nerdeyse hiçbir şekilde sorumlu olmayan bir cumhurbaşkanı var.  Darbeyi yapanların yazdığı anayasa var, aslında böyle bir resim var. Bu resmin  ışığında bu resme baktığınız çerçevede, cumhurbaşkanı aslında yetkilerinden  feragat ediyor. 'Meclisi bir sabah kalkacak fesih edecek' diyor adam. 'Muhtarları  lağvedecek, lokantaları kapatacak' diyor. Böyle bir iş olabilir mi? Bu kadar  komik bir manipülasyon, provokasyon olabilir mi? Bakıyorsunuz cumhurbaşkanını her  türlü suçtan yargılayabilmenin önü açılıyor. Bugün artık cumhurbaşkanı meclisi  feshederse, kendisiyle birlikte seçime gidiyor ve kendi döneminden sayılıyor  fesih ettiği süreç. En önemlisi meclise denetim yetkisi veriyor. Bugün meclisin  denetim yetkisi neredeyse yoktur. Meclis denetim yetkisi, takip yetkisi, bütçe  onay yetkisiyle birlikte hükümet icrayı yönetecek olan cumhurbaşkanını uzlaşmayla  bir yere getirecek. En önemli husus güven ve istikrarın önünün açılmasıdır."

Bakan Albayrak, yetki konusunun daha iyi anlatılmasıyla vatandaştaki  kararsızlıkların ciddi şekilde ortadan kalktığını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim