Bugün 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü kaydediliyor.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Çanakkale geçilmez" diyerek elde ettiği büyük zaferin üstünden 107 yıl geçti. Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki bu anlamlı gün, yurt genelinde kutlanacak. İlk tören Çanakkale Meydanı'nda düzenlenirken, daha sonra Çanakkale Şehitler Abidesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla tören düzenlenecek. Son olarak da 1915 Çanakkale Köprüsü hizmete alınacak.

Önemli bir tarih olan Çanakkale Zaferi'nin üzerinden 107 sene geçti. Türk milleti destansı bir zafere imza atarak İngiliz-Fransız güçlerini Çanakkale'yi dar etmeyi başarmıştı. Binlerce kahramanlık hikayelerinin konu alındığı Çanakkale Zaferi, Çarlık Rusya'sının yıkılmasına yol açmış ve Ruslar'ın sıcak denizlere inme hayalleri suya düşmüştü.

O yenilmez dedikleri armadanın Kurmay Başkanı Amiral Keyes, Çanakkale'nin kolayca geçileceğinden emindi. Buna kesin olarak inanan Amiral Keyes 18 Mart'ta, savaşın durumunu hatıra defterine şu gerçekçi cümlelerle yazıyordu: "Yenilmiş bir düşman karşısında olduğumuza kesin inancım vardı. Öğleden sonra saat 14.00'te yenildiğimi sanıyordum; saat 16.00'da ise yenildiğimi biliyordum." Aradan geçen 2 saat amiralin uğradığı bozgunu anlatmaya yetiyordu. Oysa aynı amiral savaş başlamadan önce hatıra defterine şöyle yazmıştı: "Churchill, İngiliz donanmasını büyük bir imtihana hazırladı. Biz bu imtihanı verip Çanakkale Boğazı'nı geçeceğiz."

Keyes 18 Mart gecesi bu yazdıklarının altını şöyle dolduracaktı: "Yazık... Churchill'in hazırladığı imtihanı veremedik, Çanakkale'yi geçemedik. Müthiş bir yenilgiye uğradık; bu inkar edilemez. İtiraf etmeliyim ki Türk topçusu büyük bir gayret gösterdi. Bunu da ileride tarih yazacaktır."

Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.

Editör: TE Bilişim