17'nci Yüzyıldan Kalma Batık Bulundu

 Dalgıçlar, Karayipler'in güneyinde yer alan Tobago adası açıklarında 17'nci yüzyıldan kalma savaş gemisi keşfetti.

Hollanda'ya ait olan batığın Fransızlar ile yaşanan çatışmalarda yer alan Huis de Kreuningen olduğu düşünülüyor. Sahip olduğu stratejik konum nedeniyle yüzyıllarca Avrupa ülkelerinin donanmaları arasında savaşa tanık olan Tobago açıklarında, Hollanda'ya ait bir batık bulundu.

Geminin, 3 Mart 1677'de Fransızların saldırısında Tobago'yu savunmak için kullanılan Huis de Kreuningen olduğu tahmin ediliyor. O tarihte Hollanda'nın elinde bulunan Tobago'nun, Yeni Dünya'nın keşfinden bu yana en az 30 defa el değiştirdiği biliniyor. Livescience sitesine bilgi veren Connecticut Üniversitesi deniz arkeolojisi profesörü Kroum Batchvarov, Fransa ile Hollanda arasındaki deniz savaşında yaklaşık 2 bin kişinin öldüğünü ve 14 geminin battığını, ancak Huis de Kreuningen'in bugüne kadar ulaşılan ilk gemi olduğunu ifade etti.

Tobago'nun Rockley Körfezi'nde Mart ayında araştırmalar yapan Batchvarov ve ekibi, savaşa katılan gemilerin enkazının yayılmış olduğu düşünülen alanda birçok dalış gerçekleştirdi. Denizlerdeki keşifleri teşvik eden Explorers Club topluluğunun toplantısında keşiflerini açıklayan Batchvarov, 20 dakikalık ilk dalışta demirden yapılma en az yedi top tespit etti.

Geminin gövdesine ait parçaların henüz çıkarılmadığını belirten Batchvarov, keşfedilen 72 kilden yapılma piponun üzerinde 1650-1680 yıllarında Amsterdam'da faaliyet gösteren bir fabrikanın işaretinin bulunduğunu belirtti. Bu bulgu geminin 40 metre uzunluğundaki, 56 top taşıyan Huis de Kreuningen olduğuna işaret etti.

Huis de Kreuningen'e benzeyen bir diğer gemi Bescherming ise savaştan batmadan çıkmayı başarmıştı. Fransızlar, Tobago için verilen savaşta Huis de Kreuningen'e borda etti. Hollandalı kaptan Roemer Vlacq, gemisinin ele geçirilmesini engellemek için barut fıçılarını havaya uçurunca, yaşanan patlama Fransızların amiral gemisi Glorieux'un da batmasına yol açtı.

Hollanda, Fransızları geri püskürterek Tobago'yu elinde tutmayı başardı. Bilim insanları, antik savaş gemisinden çıkarılan eşya ve kalıntıların Trinidad ve Tobago'da sergilenmesini planlıyor.

Editör: TE Bilişim