'15 denizci de suçlarını itiraf etti'
İran devlet radyosu, izinsiz ülke karasularına girdikleri gerekçesiyle 23 Mart'ta Basra Körfezi'nde gözaltına alınan 15 İngiliz denizcinin tümünün 'suçlarını itiraf ettiğini' duyurdu.

İran haber ajansı da, söz konusu denizcilerin 'itiraflarına' ilişkin görüntü kayıtlarının olduğunu, ancak son iki gün içinde İngiltere'den gelen politika değişikliği sinyalleri nedeniyle bunların yayımlanmayacağını bildirdi.

Ajans, bu aşamada 'sorumluluğun İngiltere'ye düştüğünü, Londra'nın hatasını kabul edip özür dilemesi gerektiğini' kaydetti.

Ajansın "politika değişikliğiyle" tam olarak neyi kastettiği bilinmiyor.

Hafta sonunda İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Tahran'a bir notanın gönderildiğini açıklamıştı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Denizcilerimizin Irak karasularında gözaltına alındığını bir kez daha vurguladık. Konsolosluğumuz aracılığıyla denizcilerimize ulaşmak ve onların derhal serbest bırakılmalarını sağlamak istiyoruz." dedi.

İngiliz yetkililer krizin çözümü için İran ile doğrudan ikili temasların sürdüğünü söylüyor.

BBC Tahran muhabiri, yönetim katındaki bazı radikallerin İngiltere'yle uzlaşılmasına karşı çıktığını belirtiyor.

Bu arada İran devlet televizyonu, iki İngiliz denizcinin daha görüntülerini yayımladı.

Son görüntülerde askerler, Körfez haritası önünde devriye gezdikleri alanlarla ilgili açıklamalar yapıyor.

Askerlerden biri, İran'a ait haritanın, gözaltına alındıkları sırada "İran karasuları içinde" bulunduklarını gösterdiğini söylüyor.

Bir başka asker ise İranlıların neden bu konuda öfkeli olduğunu anlayabildiğini belirtiyor.

İran sorunun çözümü için İngiltere'nin "hatasını kabul edip özür dilemesi gerektiğini" savunuyor.

İran ve Irak arasındaki karasularının sınırları yıllardır tartışmalı bir konu.

Üç yıl önce de sekiz İngiliz askeri aynı bölgede benzer suçlamalarla gözaltına alınmış, ancak askerler üç gün içinde salıverilmişti.

Tahran'da gösteri

Tahran'daki gösteri
Göstericiler İngiliz elçiliğine taş ve ses bombası attı
 

Pazar günü, Tahran'da öğrencilerin başını çektiği ve askerlerin karasularına 'yasadışı şekilde girmesi'ni hedef aldığı açıklanan bir gösteri düzenlendi.

İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi yapan eylemciler, elçilik binasına ses bombaları ve taş attı.

Yaklaşık 500 kişiden oluşan ve "İngiltere'ye ölüm" sloganları atan grup, İngiliz askerlerinin yargılanmasını ve İngiliz elçisinin sınırdışı edilmesini istedi.

BBC diplomasi muhabiri James Robbins, son görüntülerin hükümetin sorunu diplomatik yoldan çözme çabalarını yoğunlaştırmasına yol açacağına şüphe olmadığını söylüyor.

Görüntülerin "ortamı zehirlediğini" ifade eden Robbins, yine de bunun diplomasi kanallarından yürütülen çabaların işe yaramadığı şeklinde yorumlanmaması gerektiği kanısında.

Donanmanın eski komutanlarından Amiral Sir Alan West, BBC'ye açıklamasında personelin yoğun baskı altında olduğu görüşünü dile getirdi.

West, "Bu askerlerden hiçbirinin özel timlere ya da hava kuvvetlerine verilen türden, sorgu tekniklerine direnmelerini sağlayacak bir eğitim aldıklarını sanmıyorum" dedi.

West, görüntüleri "İranlılara ve Arap dünyasına sunulmak üzere hazırlanmış saçma bir gösteri" olarak niteledi.

Kaynak: BBC Türkçe

Editör: TE Bilişim