Deniz uçağı, atık boşaltanların korkulu rüyası
 
KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi'nin 3 yıl önce kiraladığı uçakla başlattığı İzmit Körfezi'ndeki kirlilik denetimlerinde, denize atık boşalttığı belirlenen 135 gemiye toplam 3 milyon 788 bin TL ceza uygulandı.

Büyükşehir Belediyesi'nin kiraladığı ve pilotluğunu da Türkiye'deki deniz uçağı pilotu brövesine sahip birkaç isimden biri olan Hakan Osanmaz'ın yaptığı deniz uçağı ile yoğun sis ve şiddetli yağışlı havaların dışında hemen her gün denetim uçuşu yapılıyor.

Hem İzmit Körfezi'ne gelen gemiler, hem de sanayi kuruluşları, ceza korkusundan artık eskisi gibi denize atık bırakmıyor. Başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde de deniz kirletenlere karşı tesbit ve mücadelede kullanılan deniz uçağı havadan denizdeki kirliliği ve kirliliğin kaynağını kolaylıkla tesbit ediyor. Denizde ve karadaki ekiplere bu durum rapor edilerek hemen gerekli zabıtlar tutularak çok yüksek para cezaları uygulanıyor.

Belediyenin Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan deniz uçağı, 2007 Ağustos ayından itibaren İzmit Körfezi'nde düzenli olarak kirlilik denetimleri yapıyor. Kirliliğe neden olan gemi ve deniz araçlarına idari yaptırım kararı uyguluyor. Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisi dışında kalan konuları ise Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bildiriyor. Bunların dışında, denetim esnasında tespit edilen orman yangını ve bunun gibi olumsuz durumları ilgili birimlere iletilerek, önlem alınmasını sağlıyor.

Deniz uçağının kiralandığı tarihten itibaren yaklaşık 1000 saat denetim gerçekleştirdiği, 2007 yılında 32 gemiye toplam 886 bin 406 TL, 2008 yılında 70 gemiye 1 milyon 983 bin 635 TL, 2009 yılında 33 gemiye 918 bin 659 TL idari para cezası uyguladığı bildirildi. 3 yılda toplam 135 gemiye 3 milyon 788 bin 700 TL ceza uygulandı.

 

Editör: TE Bilişim