"Bin 237 özel yat Türk bayrağına geçti''

Denizcilik Müsteşarlığı, KDV ve ÖTV indirimini düzenleyen Bakanlar Kurulu kararının son tarihi olan 30 Kasım 2009'a kadar bin 237 özel yatın, yabancı bayraktan Türk bayrağına geçtiğini bildirdi.

Ankara- Müsteşarlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerdeki karışıklık nedeniyle kamuoyunu doğru bilgilendirilme gereği doğduğu belirtildi.

Açıklamada, Türk Ticaret Kanunu gereği 18 GT üzeri ticari teknelerin sicile kaydının zorunlu, bunun altındaki ticari tekneler ile tüm özel teknelerin gemi sicillerine kayıtlarının ise zorunlu olmadığı ifade edildi. Bu kapsamdaki tekne sahiplerinin teknelerini gemi sicillerine kaydetmedikleri belirtilen açıklamada, geçmişte ticari gemiler Motorlu Taşıtlar Vergisinden (MTV) muaf olmasına karşın özel teknelerden alınan MTV miktarının çok yüksek olduğu bildirildi.

Yıllık ödenen bu verginin, bazen tekne fiyatının yüzde 25'ini bulduğuna işaret edilen açıklamada, 30 Haziran 2009'da yürürlüğe giren 5897 Sayılı Kanun ile özel teknelerden alınan MTV'nin kaldırıldığı hatırlatıldı.

Bunun yanı sıra bu kapsamdaki bütün teknelerin (18 GT altındaki ticari tekneler ile tüm özel tekneler) yeni oluşturulan Bağlama Kütüklerine kayıtlarının zorunlu hale getirildiği kaydedilen açıklamada, bununla kayıt dışı tekne kalmamasının amaçlandığı ifade edildi. Açıklamada, iç sulardakilerle birlikte bu kapsamdaki tekne sayısının yaklaşık yüz bin civarında olduğu bildirildi.

Bu düzenlemeler sonrasında, Türk sahipli olup (çok yüksek oranları bulan MTV yükümlülüğünden kurtulmak için) yabancı bayrak çeken, marinalarda yabancı bayrakla dolaşan, müsteşarlığın tespitlerine göre 2 bine yakın özel tekne sahibinin, Türk Bayrağına geçmek üzere yabancı sicillerden çıkarak, Bağlama Kütüklerine kayıtlarını yaptırmak için harekete geçtiği ifade edildi.

Bin 237 özel yat Türk bayrağına geçti

Bu kapsamdaki teknelerin ithalinde KDV ve ÖTV indirimini düzenleyen Bakanlar Kurulu kararının son tarihi olan 30 Kasım 2009'a kadar bin 237 özel yatın, yabancı bayraktan Türk bayrağına geçtiği bildirilen açıklamada, ''Özel teknelerde yabancı bayraktan Türk bayrağına geçişteki yüzde 60'ın üzerindeki oranla hedefe ulaşıldığı değerlendirilmektedir'' denildi.

Bağlama kütüklerine kaydolması gereken teknelerden 30 bin civarında teknenin bağlama kütüklerine kaydolduğuna, diğerlerinin de kaydolmaya devam ettiğine yer verilen açıklamada, ''Büyük tonajlı ticaret gemilerimizdeki duruma baktığımızda; arzumuz gemi işleticilerimizin işlettikleri tüm gemilerini Türk bayrağı altında işletmeleridir'' ifadesi kullanıldı.

Bunu sağlamak üzere, (vergi muafiyetleri ve yabancı personel çalıştırılabilmesini sağlamaya yönelik) Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu gibi gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapıldığı belirtilen açıklamada, Türk sahipli deniz ticaret filosunun, toplamda 15 milyon DWT üzerindeki tonajıyla dünya sıralamasında 16. sırada bulunduğuna işaret edildi.

Bunlardan Türk bayrağı taşıyan gemilerin toplam tonajının 7 milyon DWT civarında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, geri kalan 8.5 milyon DWT yabancı bayrakta olduğu, Türk işletmecilerin kontrolü altındaki yabancı bayrak taşıyan gemi tonajının, toplam tonajın yüzde 56'sını oluşturduğu anlatıldı.

Bu oranın, yüzde 70.8 olan dünya ortalamasının altında olduğu belirtilen kararda, Yunanistan'ın deniz ticaret filosunun yüzde 69'unun, Almanya'nın yüzde 83'ünün, Japonya'nın yüzde 93'ünün yabancı bayrak altında işletildiği bildirildi.

Açıklamada, gemi işleticilerinin, değişik sebepler nedeniyle işletmekte oldukları gemilere farklı ülke bayrağı çektikleri de ifade edildi.

Editör: TE Bilişim