GEMES Projesi Tamamlanıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi 120 İşsiz Gence AB-İŞKUR Projesi ile Gemici/Yağcı Eğitimi Verdi


Dokuz Eylül Üniversitesi’nin üstlendiği, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin AB-Aktif İstihdam Tedbirleri 2008 Hibe Planı kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen ve Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülen GEMES Projesinin değerlendirme toplantısı İzmir’de gerçekleştirildi.

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’nda düzenlenen törende Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Aksoy, İŞKUR İzmir İl Müdürü Süleyman Boyacıoğlu, Buca Belediye Başkan Yardımcısı, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Üyesi Nur Özgen, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkan Baş Danışmanı Erol Çağlar, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanı Gülizar Gürsoy, proje ortağı denizcilik şirketlerinin temsilcileri olarak Arkas Denizcilik Adına Deniz Ticaret Filosu Personel Müdürü Kaptan Alaattin Kurt, Chemfleet Adına İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı Kaptan Özgür Sarıoğlu, Dünya Denizcilik Adına  İş ve İşçi Sağlığı, Çevre - Emniyet ve Kalite Yöneticisi Kaptan Turgay Çehreli, Genel Denizcilik Adına İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı Kaptan Kadir Özkan, Gülnak Denizcilik Adına İnsan Kaynakları Müdürü Bora Fırıncılar, Kaptanoğlu Holding Adına İnsan Kaynakları Müdürü Tibet Özay, Kıran Holding Adına İnsan Kaynakları Müdürü Kaptan Aşkı Çelik, Nemtaş Denizcilik Adına İnsan Kaynakları Müdürü Kaptan Cankut Ceyhan, Transal Denizcilik Adına İnsan Kaynakları Müdürü Kaptan Çağdaş Uzgur, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldılar.

Törenin açılışını yapan Proje Koordinatörü Öğretim Görevlisi Oğuz Atik toplantının düzenlenme amacının 1 Aralık 2008 tarihinde başlayıp 31 Kasım 2009 tarihinde bitmesi planlanan, “İşsiz Gençlerin İstihdamına Yönelik Gemiadamı Mesleki Eğitimleri – GEMES” Projesi’nin değerlendirmesini yapmak olarak açıkladı ve toplantı vesilesi ile ayrıca, proje yararlanıcılarının 3 dönemdir eğitimlerinde faydalandıkları, GEMES Projesi bütçesiyle Dokuz Eylül Üniversitesi’ne altyapı olarak kazandırılmış olan Gemi Baş üstü Modelinin de tanıtılacağını belirtti. Oğuz Atik, 141 bin Euro tutarındaki proje ile İzmir bölgesinde, ilköğretimini tamamlayan işsiz, ekonomik kısıtlılığı olan 18-24 yaş arası gençlere denizcilik sektörüne yönelik meslek edindirerek fırsat eşitliğini sağlamak ve istihdamlarına katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirtti. Bu kapsamda toplamda 120 işsiz gence 2 aylık tayfa sınıfı gemiadamı eğitimleri ücretsiz olarak verilerek, gemilerde güverte sınıfı olan gemici ve makine sınıfı olan yağcı yeterlik belgeleri almaları sağlanarak istihdam edilmelerine yardımcı olunduğunu açıklayan Atik, projede %65 oranında istihdam sağlanması hedeflendiğini ayrıca, projenin bitiminden sonra, kazanılan altyapının da katkısıyla eğitimlere devam edilmesinin amaçladığını vurguladı. Oğuz Atik konuşmasında projeye destek veren Deniz Ticaret Odası ve Deniz Çalışanları Dayanışma Derneği ile 13 denizcilik şirketinin de proje ortağı olduğunu belirterek kendilerine teşekkür etti.

Oğuz Atik projede Türkiye’nin önemli 13 denizcilik şirketinin iştirakçi olarak yer aldığını ve iştirakçilerin proje süresince ve sonrasında yararlanıcıların istihdam edilmeleri ve istihdam edilen yararlanıcıların çalışma süreleri boyunca, yapılacak iş performans verilerinin ve geri bildirimlerinin, proje organizasyonuna iletilmesi konularında görev üstlendiklerini belirterek projenin toplam uygun maliyetinin % 10‘luk kısmının da proje iştirakçileri arasında taksim edildiğini açıkladı. Proje iştirakçisi şirketler aşağıdaki gibidir:

  • Arkas Denizcilik ve Nakliyatı A.Ş.
  • Beşiktaş Group
  • Chemfleet
  • Chemmariner Shipping
  • Dünya Denizcilik ve Ticaret A.Ş.
  • Genel Denizcilik Nakliyatı A.Ş.
  • Gülnak Denizcilik Nakliyat ve Ticaret Limited Şirketi
  • İnce Denizcilik
  • Kaptanoğlu Holding
  • Kıran Holding
  • Mayden Denizcilik Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
  • Nemtaş Denizcilik
  • Transal Denizcilik

Proje yararlanıcılarının eğitim süreci sonrası katıldıkları GASM sınavlarında da yüksek başarı sağladıklarını belirten Proje Koordinatörü Öğretim Görevlisi Oğuz Atik, proje ekibini oluşturan Koordinatör Yardımcısı Öğretim Görevlisi Ali Cemal Töz, Dış İlişkiler Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Selçuk Nas, Eğitim Uygulamaları Uzmanı Öğretim Görevlisi Burak Köseoğlu ile birlikte bu süreçte emeği geçen Dokuz Eylül Üniversitesi ve Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu camiasının tüm mensuplarına ve Ege Gübre Sanayii A.Ş.’ne teşekkür ettiklerini belirtti.

GEMES Projesi yararlanıcılarını temsilen konuşan Oğuz Altın aldıkları eğitimle bir meslek sahibi olmaktan mutlu olduklarını belirterek proje sorumlularına teşekkür etti.

Daha sonra söz alan İŞKUR İzmir İl Müdürü Süleyman Boyacıoğlu Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin AB-Aktif İstihdam Tedbirleri 2008 Hibe Planı kapsamında İzmir bölgesinde toplam 7 proje gerçekleştirilmekte olduğunu belirterek GEMES projesinin başarısı nedeniyle proje ekibine ve Dokuz Eylül Üniversitesi’ne teşekkür etti.

Toplantının son konuşmasını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün üniversitelerin istihdam yaratmada sosyal sorumluluklarının bulunduğunu belirterek GEMES projesinin hem denizcilik sektörünün gelişmiş insan kaynakları ihtiyacına cevap vereceğini hem de işsiz gençlere iş imkanı yaratacağını vurguladı ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Toplantıda plaket törenini takiben GEMES Projesi Kapsamında Deniz İşletmeciliği ve Yüksekokuluna kazandırılan “Gemi Baş Üstü Eğitim Modeli’nin” açılış töreni ve ardından kokteyl gerçekleştirildi.










Editör: TE Bilişim