12 Türk Gemici Brigitte’e Duacı

Kanada’nın Sorel Limanı’nda demirli gemide 2 aydır mahsur kalan 12 Türk gemici kaderlerine terk edildi.

Maaşlarını alamadıkları için aç susuz kalan gemicileri Kanadalı gazeteci haber yapınca elçilik devreye girdi Kanada’nın Quebec eyaletine bağlı Sorel kenti limanına 2 yıldır demirli olan Panama bandıralı Phenix Sun isimli gemiyi onarıp yeniden yüzer hale getirmek için Ottawa’da bir denizcilik firması olan Türk denizci Mengü Pasinli 12 Türk gemici ile anlaştı. Türk mürettebat Kanada’ya ulaştıklarında sorunlar başladı. 2 ay boyunca maaş alamayan Türkler, daha sonra geminin 60 bin doların üzerindeki liman ücretinin de ödenmemesi nedeniyle Kanadalılar tarafından Phoenix Sun’a el konulmasına tanıklık etti.

Gıda stokları hızla eriyen gemiciler sonunda Kanada TV’sine haber oldu.

Yardım kampanyası

CBC televizyonunda çalışan Kanadalı gazeteci Brigitte Noel, gemicilerin dramını haber yaptı. Geminin kaptanı Semih Özkan’ın boş buzdolaplarını gösterdiği görüntüler TV’de yayınlanınca belediye başkanı, bölgedeki yardım kuruluşları devreye girdi.

Türk denizciler için, kentte gıda ve insani yardım kampanyası başlatıldı. Özkan’ın TV’deki, “Burada hapishanede gibiyiz. Paramızın ödenmemesi, bizi olduğu kadar ailelerimizi de etkiliyor. Çok stresliyiz. Ailemizin geçimi bizim yollayacağımız paraya bağlı ve aylardır parasızız” sözlerini duyan Türk elçiliği de harekete geçti.

Büyükelçi sahip çıktı

Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Dr. Tuncay Babalı, 12 Türk için Büyükelçilik imkanlarının seferber edildiğini ve ne gerekiyorsa yapılmakta olduğunu söyledi. Kaderlerine terk edilen denizcilerin Kanada basınında yer almasından hemen sonra Ottawa’dan bölgeye iki kişilik bir ekip çıkarıldığını anlatan Babalı, bir yandan da gemideki ekip başı Semih Özkan ile temas kurulduğunu söyledi. Babalı, “Arzu ederlerse Türkiye’ye dönmeleri için uçak bileti temin edebileceğimizi, yine isterlerse kalacak yer, gıda ve diğer tüm ihtiyaçlarında ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzu ilettik” dedi.

Editör: TE Bilişim