Gazda Çare Katar!

Kış sezonunda Katar’dan 1.2 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz alınacak. 9 tankerle alınacak bu miktar, Türkiye’nin geçen yıl harcadığı doğalgazın yüzde 2.6’sına karşılık geliyor 

 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iki günlük Katar gezisinde 1.2 milyar metreküplük doğalgaz anlaşması imzalandı. Türkiye, Katar’dan 2014-2015 kış sezonu için 9 tankerde 1.2 milyar metreküp gaz alacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “LNG ihtiyacımızın özellikle Kasım, Aralık, Ocak ve Şubatta aylarında çok fazla miktarlara çıktığını biliyoruz. 1.2 milyar metreküplük bu dediğim aylara münhasır olmak üzere yaklaşık 9’a yakın kargoyla beraber enerji ihtiyacımızı karşılayacağız” dedi.

Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani ile yapılan görüşmelerde imzalanan anlaşma sonrası Bakan Yıldız, “Bildiğiniz gibi boru hatlarıyla beraber Rusya’dan, İran’dan, Azerbaycan’dan gelen gaz alımı olduğu gibi, aynı zamanda Nijerya ve Cezayir’den aldığımız İzmir Aliağa’da ve Marmara Ereğli’sinde boşalttığımız sıvılaştırılmış doğalgaz var. Buna Katar’ı da ekliyoruz” açıklamasını yaptı. Yeni yatırımlar sırada Afşin Elbistan’da kömür santrali kurulması için de çalışmaların sürdüğünü belirten Yıldız, “Çalışmalarsürüyor. Henüz son noktaya gelmiş değil. Ama bunların fiyat mekanizmaları, zamanlamaları, ne kadar hangi miktarda olacak, ne tür bir yatırım yapılacak, biraz daha zamana ihtiyaç var. Bunlarla alakalı da yatırım ajansıyla konuşma imkanımız oldu” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim