KIRAN:11.Kalkınma Planında Denizcileri İlgilendiren Önemli Başlıklar var ...! 

İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan Başkan Tamer Kıran, 11. Beş Yıllık Kalkınma Eylem Planı’nın denizcileri çok yakından ilgilendirdiğini ifade ederek, “IMEAK DTO olarak sektörümüzü ilgilendiren tüm süreçleri yakından takip ediyoruz” dedi. 

İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz ayı olağan meclis toplantısında gündemi değerlendiren IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, 11. Beş Yıllık Kalkınma Eylem Planı’na dikkat çekti. Başkan Kıran şunları söyledi: “11.Beş Yıllık Kalkınma Eylem Planı, denizcilik sektörümüz açısından son derece önemlidir. Bu eylem planında denizciliğe büyük önem verilmiştir. 11. Beş Yıllık Eylem Planı’nı; Temel Amaç ve İlkeler ve Planın temel hedef ve Politikaları olmak üzere ikiye ayırmakta fayda var.” 11.Beş Yıllık Eylem Planı’nda güçlü ve müreffeh bir Türkiye’nin vurgulandığını ifade eden IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, bu eylem planı içerisinde denizciliğin öncelikli sektörler alınması için öabaladıklarını fakat denizciliğin öncelikli sektörler arasına alınmadığını ifade etti. 

Cari açığa ilaç turizm sektörü

Başkan Kıran, 340. Madde’de Türk sahipli deniz ticaret filosunun gelişimi sağlanacak ibaresinin yer aldığını ifade ederek, “Türk sahipli deniz ticaret filosunun benimsenmesi bizler için son derece sevindirici bir gelişmedir” dedi. Cari açık konusunda ilacın turizm sektörü olduğunu vurgulayan Başkan Kıran, 11. Beş Yıllık Kalkınma Eylem Planı’nda düşük faizli finansal destek, deniz teknolojileri ve sanayisi teknik komitesinin kurulacağı, yakın mesafe yolcu ve araç taşıyan deniz araçlarının çevre dostu, çevreci ve enerji dostu olacağının vurgulandığını da ifade etti. Kıran, bölgesel ve kıtasal anlamda aktarma merkezi, büyük liman, Filyon Limanı, Çandarlı Limanı ve ana mkonteyner limanı inşa edileceğini de belirtti. Başkan Kıran, ayrıca 11. Beş Yıllık Kalkınma Eylem Planı’nda özel yat bağlama kapasitesinin artırılacağını da sözlerine ekledi. Şu an 27 bin 500 olan bağlama kapasitesinin 4 bin 500 artırılacağını böylelikle deniz turizmine katkı sağlanmış olunacağının altını özenle çizdi. Yine 11. Beş Yıllık Kalkınma Eylem Planı’nda İstanbul’un kuruvaziyer seyehatin merkezi yapalacağı yönündeki ibarenin de sektör açısından son derece kıymetli olduğunu ifade eden Kıran, Yenikapı’da kuruvaziyer alanına ilişkin saha çalışmasının sürdüğünü ifade etti. 

Kabotaj Bayramı 109 etkinlikle kutlandı

1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nın sektörde coşkuyla kutlandığını ifade eden IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “1 Temmuz Kabotaj Bayramı, toplam 109 etkinlik yapıldı. Bu etkinliklerde başı Aliağa ve Karadeniz Ereğli şubelerimiz çekti. Diğer şubelerimiz de çok önemli etkinliklere imza attılar” dedi. 

Bekle -gör politikasına rağmen 4 bin gemiye scrubber takıldı 

Sektörde önemli konulardan birinin de scrubber olduğunu ifade eden İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, scrubber taktıran gemi sayısının 4 bine yaklaştığını söyledi. Kıran, “Scruber takılan gemi sayısı Yaklaşık olarak 4 bin gemi civarına ulaşmış durumda. Bunun büyük bir çoğunluğu ham petrol tankerleri, cap size dediğimiz çok uzun süreli seyir yapan gemiler. Dolayısıyla benim şahsi gördüğüm, birçok armatör bekle-gör politikası. Belki mecburiyetten. Çünkü az bir maliyet değil buraya yatırım yapmak. Belki mecburiyetten, belki öyle tercih ettiği için bekle modunda. Fiyat farklarını takip ediyorlar. Açıkçası, fiyat farkının çok önemli bir husus olacağı aşikar. O kadar büyük bir yatırım yapmak mı, yoksa fiyat farkını vererek binde 5 kükürt yüklü yakıtı satın alıp yakmak mı, konusu herhalde armatörlerin değerlendirmek üzere bekledikleri en önemli kriterlerden birtanesi. Bununla ilgili bilgiler geldikçe paylaşacağım” dedi. 

EGD toplantısı verimli geçti

Odanın kurallarına herkesin uyması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Kıran, geçtiğimiz günlerde Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen etkinliğin de gayet verimli geçtiğini ve güzel bir toplantı olduğunu söyledi. Kıran, medya iletişimine büyük önem verdiklerinin de altını çizerek bundan böyle medya ayağını daha sık kullanacaklarının altını özenle çizdi.

 Canlı yayın için yönetim kurulunda oy birliği sağlanamadı

Günümüzde telekomünikasyon sistemlerinin son derece geliştiğini ifade eden Başkan Kıran, Meclis toplantılarının canlı yayınlanması konusuna da değindi. Canlı yayın için altyapının hazır olduğunu fakat oybirliği ile bu durumun hayata geçirileceğini ifade eden Başkan Kıran, “Altyapımızı hazırladık. Oda kanalımız var DTO Plus. Üye olun, seyredin, YouTube kanalı. Altyapısı hazır. Ben açık söyleyeyim, TOBB’da bu konuyu yönetim kurulunda sorduğumda hiçbir odanın meclisinin canlı yayınlanmadığını, bunun meclis konuşmalarında menfi etkisi olacağını, negatif etkisi olacağını, insanları konuşmaktan uzaklaştıracağına dair bir öngörü olduğunu duydum. Bundan dolayı da bunda biraz yavaş hareket ettim. En son Yönetim Kurulu toplantımızda oylama yaptık. Oybirliği sağlayamadık. Çoğunluk yayınlanması kararı belirtmesine rağmen, görüş belirtmesine rağmen ben oybirliğiyle kararların alınması taraftarı olduğum için, oybirliği sağlayamadığımız için, bugün gündeme getirmedik. Önümüzdeki ay, biraz daha çalışılır, teknik altyapı hazır, düğmeye bassak, burayı yayınlayabiliriz. Ama ben burada bir hemfikir olalım istiyorum. Ondan sonra da zaten Meclis’e konuyu getirip onayınıza sunacağız. Yoksa burada 120 kişinin olduğu, meclis üyesinin olduğu, bu kadar basının olduğu yerde oturduğu yerden, ne konuşuyorlar orda, şeklinde yorumlar yapanları buradan şiddetle kınıyorum. Burada ne konuştuğumuz ortada, hepiniz biliyorsunuz. En fazla, birine telefon açarsın, ne konuştuğumuzu sorarsın, cevabını alırsın” dedi. 

Editör: TE Bilişim