Türk Boğazları ve Montrö açıklaması yaptıkları için gözaltına alınan amirallerden iyi haber geldi. Gözaltındaki 14 amiral tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Tam anlamıyla iletişim kazası

Serbest kalan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz adliye çıkışı yaptığı açıklamada, “Haklı tarafta, doğru tarafta olmak. Bunlar önemli. Bu kadar basit bir basın açıklamasından bu aşamaya gelmek de tam anlamıyla bir iletişim kazası. Ama bu kazanın nedenini bizde aramayın. Metin çünkü çok net, iyi niyetle hazırlanmış bir metin ama bu… Yine de hukuk sistemine, adalet sistemine ve polis teşkilatına kendi adıma teşekkür ediyorum” dedi.

Ne olmuştu?

104 emekli amiral imzasıyla, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ilişkin sözleri sonrası başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın “sarık ve cübbe” giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin olarak ortak bir açıklama yayımlandı.

Açıklamada “Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir” denilirken, Tuğamiral Sarı’nın görüntülerine ilişkin olarak da “Kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur” ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun açıklamaya “Haddinizi bilin” sözleriyle tepki gösterirken, TBMM Başkanı Şentop da açıklama için “darbe çağrışımlı” nitelemesi yaptı.

Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal, 5 Nisan’da gözaltına alınmıştı. Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat’a ise yaşlarından dolayı emniyete gelmeleri için tebligat gönderilmişti.

Kaynak: iha