Gemideki 10 aktivist kendilerini tüm filonun temsilcisi ilan etti.

GAZZE’YE Özgürlük filosunda yer alan ilk gemi içindeki 10 aktivistle birlikte Yunan karasularından ayrıldı. Haaretz gazetesinin haberine göre 25 Haziran’da Korsika’dan ayrılan Fransız Dignite Al Karama gemisi önceki gece içindeki 10 aktivistle birlikte Gazze’ye doğru yola çıktı. Aktivistler, niyetlerinin İsrail ablukasının sembolik bir şekilde protesto etmek olduğunu söyleyerek, kendilerinin 2. Özgürlük Filosu’nun temsilcisi olarak tanımladı. Aralarında 3 El Cezire ve 1 Haaretz gazetesi çalışanının bulunduğu 10 kişilik grupta Yunanlı, İsveçli, Kanadalı ve 3 Fransız ve bir Tunus vatandaşı yer alıyor.

Kostellorizo’nun vefa borcu

Yunanistan’da, Gazze’ye gitmeye hazırlanan gemilerin Yunan limanlarından hareket etmeleri yasaklanmasının ardından Fransız gemisi Girit Adası’nda durdurulmuştu. Aktivistler Yunanlı makamlarla uzun görüşmelerin sonunda Fransız delegelerle buluşmak Yunanistan’ın Kastellorizo açıklarında demirleme iznini almıştı. II Dünya Savaşı sırasında Kastellorizolular Filistin toprakları arasındaki Gazze’ye sığınmış ve savaş bitene kadar burada yaşamıştı. Bazı kaynaklar Kastellorizo’nun gemi ve misyonuna saygılı davranışını vefa borcuna bağlıyor.

İsrail sınırında gerginlik ADETA roketledi

İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki sınırda, karşılıklı roket saldırıyla gerginliğin yeniden arttığı gözleniyor. Gazze Şeridi’ndeki Kassam roketi saldırılarına karşı, İsrail Hava Kuvvetleri uçakları da gece bölgede çeşitli hedefleri bombaladı. Filistinli kaynaklara göre, bombardımanlarda 7 Filistinli yaralandı. Bölgenin kuzeyindeki Beyt Hanun’un doğusundaki bir evde, bir ailenin 4’ü çocuk 7 üyesinin yaralandığını aktardı. Filistin haber ajansı WAFA, Gazze Şeridi’nde son iki haftada yoğunlaşan bombardımanlarda 3 kişinin öldüğünü, 6’sı çocuk 20 kişinin yaralandığını kaydetti. Geçen ay başından bu yana Gazze Şeridi’nden 25 dolayında roket saldırısı düzenlendiği ifade ediliyor. Roket saldırılarının, bir hafta kadar önce Batı Şeria’nın Nablus kentinde, İsrail askerlerince El Fara mülteci kampına düzenlenen baskında 22 yaşında İbrahim Sarhan adlı üniversite öğrencisi gencin öldürülmesinden sonra yoğunlaştığı da dikkati çekti.

Editör: TE Bilişim