1. Ulusal TMMOB GEMİMO Öğrenci Kurultayı

1. Ulusal Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Öğrenci Kurultayı yapıldı. 24 Nisan 2010 tarihinde GEMİMO tarafından gerçekleştirilen kurultay İTÜ Denizcilik Fakültesi (İTÜDF) ev sahipliğinde yapıldı.

Kurultayda TC Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, öğretim görevlileri, öğrenciler ile denizci sivil toplum kuruluşlarının ve denizcilik sektörünün temsilcileri hazır bulundu.

Kurultaya İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin yanı sıra; Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi (DEÜDF), Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Yakın Doğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Kocaeli Üniversitesi Yıldız Bilge Barbaros Denizcilik Yüksekokulu’ndan öğrenciler katılım gösterdi. Kurultayda sunumu üstlenen İTÜDF Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Ahmet Yıldız açılışı yaparak katılımcıları bir dakikalık saygı duruşuna davet etti, ardından okunan İstiklal Marşı ile kurultay başladı. Açılış konuşmalarına geçildi.

İlk olarak GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Feramuz Aşkın kürsüye geldi. Aşkın konuşmasında GEMİMO’ya artık sadece İTÜDF Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği (GMIM) Bölümünden mezun olanlar değil, diğer üniversitelerden ve Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (DUIM) gibi bölümlerden de mezunların üyeliğe kabul edilebileceğini ifade etti. Aşkın konuşmasında özellikle bir denizcilik politikası oluşturulması gerekliliği üzerinde durdu. Denizcilik eğitiminde yatılılığın önemini vurgulayan Aşkın, İTÜDF’de yurt temelinin atıldığını ancak inşaata henüz başlanamadığını söyleyerek, yeni açılacak okulların bu tip sorunları aşarak kurulması gerektiğini belirtti. Eğitimde karmaşaya son vermek için devlet denizcilik üniversitesinin de bir an önce mevcut okulların katılımı ile hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Aşkın Denizcilik Müsteşarlığı bünyesindeki çalışmalara da dikkat çekti. Denizcilik kökenli pek çok kişinin Müsteşarlık bünyesinde görev yapıyor olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Aşkın bunun yanında meslek grubu olarak bazı yönetmeliklerle ilgili haksızlığa uğradıklarını ifade etti ve daha önce verilen sözlerin yerine getirilmesi talebinde bulundu. Aşkın son olarak öğrencilere seslenerek sözlerini şu şekilde tamamladı; “Bu kurultayın sizlerin beraberliğinizin ve örgütlülüğünüzün temelini atan bir kurultay olarak tarihte yerini alacağını belirtmek istiyorum. Bu örgütlülüğünüzü mezuniyetten sonra da TMMOB çatısı altında sürdürmenizi istiyorum.”

Daha sonra İTÜDF Dekanı Prof. Dr. Nil Güler konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Denizcilik eğitiminin altyapı gerektiren pahalı bir eğitim sistemi olduğunu belirten Güler yeni açılan ve açılması planlanan okulların bu gerçeği göz ardı etmemesi gerektiğini vurguladı. Laboratuar ve simülatörlerin eğitim sistemine katkısından bahseden Güler teknik altyapının yanında öğretim görevlisi eksiğinin de muhakkak değerlendirmeye alınması gerektiğini söyledi. Güler GEMİMO’ya kurultaya katkıları dolayısıyla teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

İTÜDF Genel Zabiti DUIM 4. sınıf öğrencisi Çevik Fidan konuşmasında örgütlülüğün önemini vurgulayarak tüm arkadaşlarını bugün ve mezuniyetlerinin ardından örgütlü bir şekilde hareket etmeye davet etti. Ardından TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Mehmet Soğancı kürsüye davet edildi. Mühendislik mesleğinin önemini vurgulayan Soğancı konuşmasında TMMOB’yi tanıttı. Soğancı, öğrencileri örgütlülüğe yönlendirerek mezuniyetlerinin ardından TMMOB çatısı altında faaliyetlerini sürdüren GEMİMO’ya muhakkak üye olmaları gerekliliği üzerinde durdu.

Son olarak TC Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu kürsüye davet edildi. Önceden yapılmış programı dolayısıyla kurultaya katılamayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın başarı dileklerini ileterek konuşmasına başlayan Naiboğlu denizciliğin yeraltı madenciliğinden sonra dünyanın en zor mesleği olduğunu belirterek tüm öğrencileri bu zor ama onurlu mesleği seçmeleri dolayısıyla kutladı. Denizcilik eğitimi vermek amacıyla kurulan ilk üniversitenin İTÜDF olduğunu söyleyen Naiboğlu bu fakülte de bile halen sorunlar ve eksiklikler olduğunu belirterek İdare olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Naiboğlu, mezunların okullarına sahip çıkarak araç gereç eksiklerini tamamlama gayreti içinde olduğunu ve kendilerinin de Avrupa Birliği projesiyle öğretim elemanı sayısını artırmayı planladıklarını söyledi. Bazı yönetmelikler dolayısıyla zaman zaman tepkilerin doğduğunu ancak tüm sorunların elbirliği ile çözüleceğini belirten Naiboğlu verilen sözlerin de muhakkak yerine getirileceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından “Eğitim” konulu ilk oturuma geçildi. 1. Oturumun Başkanlığını İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Güler ve Prof. Dr. Sezer Ilgın üstlendiler. Bu oturumda sırasıyla; İTÜDF DUIM 2. sınıf öğrencisi Ayşe Aslı Başak “Türkiye’deki Denizcilik Eğitimi Görünen ve Yaşanan Aksaklıklar”, İTÜDF DUIM 2. sınıf öğrencisi Mustafa Aydın “Denizcilik Eğitimi Veren Kuruluşlarda Kılık Kıyafet”, İTÜDF DUIM 2. sınıf öğrencileri Eray Acılıkaya ve Faruk Levent Polat “Protokol ve Adab-ı Muaşeret Derslerinin Denizcilik Eğitimindeki Yeri ve Gerekliliği”, İTÜDF GMIM 2. sınıf öğrencisi Ozan Ünveren “Hiyerarşi ve Yatılılığın Eğitim Sırasındaki Önemi”, İTÜDF GMIM 3. sınıf öğrencisi Akın Şener “Denizcilik Alanında Akademisyenlik”, İTÜDF GMIM 2. sınıf öğrencileri Nuri Mertcan ve Cihan Okkal “İTÜDF GMIM Bölümünün Yaşadığı Sorunlar”, DEÜDF DUIM 4.sınıf öğrencisi Mutlu Ataş ve DUIM 2. sınıf öğrencisi Aytuğ Yener “Denizcilik Eğitimi ve Simülatörler”, Kocaeli Üniversitesi Yıldız Bilge Barbaros Denizcilik Yüksekokulu 1. sınıf öğrencisi Barış Tuaç “Barbaros Denizcilik Yüksekokulu”, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi DUIM 2. sınıf öğrencisi Burak Serdar Softa “KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Tanıtımı”, Yakın Doğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi GMIM 4. sınıf öğrencisi Rıza Çağdaş Çakır “Ada’da Denizci Olmak”, İTÜDF DUIM 2. sınıf öğrencileri Görkem Yalçın ve Yasin Mendi “Denizcilik Okulları Açısından Sahil Şeridinin Önemi” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Katılımcı üniversitelerden öğrencilerin sunumlarını gerçekleştirmelerinin ardından öğlen yemeğine geçildi. Yemeğin ardından yapılan “Staj, İstihdam-Örgütlenme” konulu 2. Oturuma geçildi. Bu oturumun başkanlığını GEMİMO eski Yönetim Kurulu Başkanlarından Müh. Hasan Çaylak üstlendi. Bu oturumda sırasıyla; İTÜDF DUIM 4. sınıf öğrencisi İsa Denizkıran “Yeterlik Sınav Soruları Sınav ve Eğitim Müfredatının Karşılaştırılması”, İTÜDF DUIM 4. sınıf öğrencisi Emre Özay “Türkiye’de Denizcilik Eğitiminin Değerlendirilmesi”, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi DUIM 4. sınıf öğrencisi Egemen Bal “Stajyer”, İTÜDF DUIM 2. sınıf öğrencileri Özlem Balca Akıncı ve Banu Kolbaşı “Uzun ve Kısa Staj Eğitimi, Stajda Karşılaşılan Zorluklar, Eğitim Gemileri”, DEÜDF DUIM 4.sınıf öğrencisi Mutlu Ataş ve DUIM 2. sınıf öğrencisi Aytuğ Yener “İzmir Kayıkları”, İTÜDF DUIM 2. sınıf öğrencileri Didem İyier ve Veli Doğan “Türk Bayraklı ve Yabancı Bayraklı Gemiler”, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi DUIM 2. sınıf öğrencisi Gökay Yılmaz “Örgütlenme”, İTÜDF DUIM 4. sınıf öğrencisi Gizem Çevik “Yeniden Örgütlenme” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Kurultay sırasında öğrencilerin dile getirdiği sorunlardan bazıları yoğun tartışmalara sebep oldu. Sorunlar belirtilirken, çözüm önerileri de getirildi. Örneğin öğrenciler en iyi ve verimli denizcilik eğitiminin yatılı şartlarda olabileceğini vurgularken, denizcilik eğitimi alan herkesin hiyerarşik düzen içerisinde eğitim almaları gerektiğini savundular. Bunun yanında denizcilik eğitimi veren kuruluşların sayısı artarken, donanımlı öğretim elemanı artışının aynı oranda olmadığını ifade ettiler. Çözüm olarak ise akademisyen olmak isteyen kişilerin maddi ve manevi yönden desteklenmeleri gerektiğini ancak bu şekilde akademisyenliğin gemilerde çalışmaktan daha cazip algılanabileceğini söylediler. Ayrıca Türkiye’de fakültelerde verilen teorik eğitimin uygulanabileceği aktif bir eğitim gemisinin olmamasından duydukları sıkıntıyı dile getirirken GASM sınav sistemini eleştirerek temsil ettikleri bayrağın kendi bayrakları olmasını istediklerini savundular. Bütün bunların yanında hem sivil toplum örgütlenmesi açısından hem de mesleki hakların savunulduğu yegane örgütlenmeler olan odaların tanınması ve tanıtılması gerekliliği üzerinde durdular. Meslek sahibi mezunların bu örgütlülüğe en kısa sürede dahil olarak mezun olacak kardeşlerine tecrübeleri eşliğinde yol göstermeleri sayesinde var olan örgütlenmelerin kullanılmasının sağlanabileceği görüşünde olduklarını aktardılar.

Oturumların ardından GEMİMO öğrenci temsilcisi İTÜDF DUIM 4. sınıf öğrencisi Oğuztan Ahmet Sarıakçalı kürsüye gelerek oturumlarda konuşulan sorunları ve kurultay boyunca yapılan yorumları öğrenciler açısından değerlendirirken denizcilik eğitiminin denize kıyısı olan bir yerde verilmesi gerektiğini özellikle ve bir kez daha vurguladı. Oğuztan Ahmet Sarıakçalı GEMİMO öğrenci temsilcisi olarak böylesi bir kurultay düzenleyen GEMİMO’yu temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Feramuz Aşkın’a teşekkür etti.

Son olarak İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Selçuk Şenkal kürsüye davet edildi. Şenkal öğrencileri dinlemekten keyif aldığını belirterek böylesi bir gençliğin mesleğe dahil oluyor olmasından gurur duyduğunu dile getirdi. Sorunların çözümlerle buluştuğu kurultayın ilerleyen zamanlarda da yapılmasını arzu ettiğini belirtti. Şenkal, gerek oda gerekse sivil toplum örgütleriyle beraber, meslek saygınlığının yüceltilmesi ve sorunların elbirliğiyle çözülmesi yolunda adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Kurultay sırasında verilen aralarda öğrenciler ve mezunlar bir araya gelerek sohbet ettiler. Bu tablo öğrenci ve mezun denizcilerin birlik ve beraberliklerini bir kez daha gözler önüne serdi.

Katkıda bulunanlara teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından kurultay sona erdi.

Kurultay ile ilgili olarak hazırlıklarına başlanan sonuç bildirgesi tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır.

 

Editör: TE Bilişim