HOPADA 1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLANDI

BAYRAMIN EN HEYECANLI BÖLÜMÜ YAĞLI DİREKTEN BAYRAK ALMA YARIŞMASI OLDU. UZUN BİR UĞRAŞTAN SONRA ŞABAN PEHLİVAN YAĞLI DİREKTEN BAYRAK ALMAYI BAŞARDI.

HOPA-Her yıl kutlanan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Hopa ilçesinde de kutlandı. Törenler Atatürk anıtına çelenk konulması ile başladı. Burada saygı duruşu ardından İstiklal marşının okunması ile törenler tamamlandı. Hopa limanında yapılan kutlama törenleri yine heyecanlı geçti. Büyükler ve küçükler kategorilerinde yapılan yüzme yarışları alkışlanırken etkinliklerin içinde yer alan yağlı direkten Bayrak alma yarışması büyük ilgi gördü.


Hopa Limanında yapılan kutlamalara Hopa kaymakamı Abdullah Akdaş, Hopa belediye başkanı Turan Kasımoğlu, Kemalpaşa belediye başkanı Yalçın Emiralioğlu, Hopa ilçe emniyet müdürü Ergin Duru, Hopa İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Ergene, Hopa Gümrük Müdürü Nergiz Tünaydın, Liman Başkanı İshak Özdemir, Sahil Güvenlik Bot Komutanı Kıd. Üsteğmen Alper Bektaş, Hopa Tarım İlçe Müdürü, Gençlik Hizmetleri ve spor ilçe müdürü İlhan Şenlik, DTO temsilcisi Tekin Ataselim, Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek ve vatandaşlar katıldılar.

Denizcilik bayramı kutlamaları yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardından istiklal marşı okunması ile başladı, Daha sonra Kaymakam Akdaş ve Liman Müdürü Özdemir tarafından Deniz Şehitleri anısına denize çelenk bırakılması ile başladı. Günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmayı Hopa liman başkanı İshak Özdemir yaptı. Özdemir konuşmasında özetle şunları söyledi.”Denizcilik Bayramı kutlamalarının 87 yılı törenlerine Hoş geldiniz. Sözlerime başlamadan önce büyük Türk Denizcisi ve İlim adamı Piri Reis’in 1513 yılında çizdiği ilk dünya haritasının 500 yılı olması nedeniyle UNESCO tarafından bu yıl Piri Reis haritasını anma yılı olarak ilan edilmiştir. Bu nedenle kendisini bir kez daha rahmetle yad ediyor, ruhu şad olsun diyorum.

Bilindiği üzere Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde Kapitülasyonlar nedeniyle yabancılara büyük imtiyazlar tanınmıştı. Bu imtiyazlar nedeniyle ülkemiz kıyılarındaki deniz ticareti ve önemli limanların işletmesinin büyük bölümü yabancılar tarafından yapılmaktaydı. Bu nedenle Türkler kendi denizlerinde ticaret yapamaz duruma gelmişti. Lozan anlaşması ile temeli atılan ve 1923 tarihinde İzmir 1. İktisat kongresinde alınan karar sonucunda hazırlanan, 815 sayılı Kabotaj kanunu 1 Temmuz 1926 yılına yürürlüğe girmiştir. Hazırlanan bu kanunla yabancılara uygulanan imtiyazlara son verilerek, Türkiye sahillerinin bir noktasından diğer noktasına yük ve yolcu taşımacılığı, limancılık, balıkçılık ve bilcümle denizcilik işleri Türk bayrağını taşıyan gemilere ve Türk tabasına mensup kişilere verilmiştir.

Kurtuluş savaşının uzantısı olarak Denizcilik alanındaki zafer sayılan böylesine önemli bir kanunun yürürlüğe girişinin sene-i devriyesi olan 1 Temmuz günü denizcilik ve kabotaj bayramı olarak kutlanılmaktadır.

Kabotaj hakkını elde ettiğimiz ilk yıllarda 300 grostonu geçmeyen birkaç parça gemiye sahip iken bugün tüm Dünya sularında bayrağımızı gururla dalgalandıran IMO’nun beyaz bayrak listesinde bulunan Deniz Ticaret filomuz 9.831.000 DWT ulaşmıştır.

Dünya ticaretinin yaklaşık %80’ni ve ülkemizin ithalat ve ihracat taşımalarının ise yaklaşık %90’ına yakın bir bölümü deniz yoluyla yapılmaktadır. Deniz taşımacılığı maliyet olarak demiryolundan 3,5, karayolundan 7 ve havayolundan 22 kat daha ucuzdur.

3 kıta ve 2 okyanusa açılan su yolu üzerinde bir köprü konumunda bulunan ve 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde denizciliğe gereken önemi vermemiz gerektiği aşikardır.

Bu nedenle ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanlığımız ülkemiz denizcilik sektörünün arzu edilen seviyelere ulaşması için gemi inşa, denizcilik eğitim ve deniz ticaretinin gelişmesine büyük önem vermektedir.

Başta Tuzla olmak üzere 7 ayrı bölgede tersane yeri altyapısını hazırlayarak yatırımcıların hizmetine sunmuştur. Aynı zamanda denizcilik sektöründe nitelikli ve kalifiye eleman temini için 17’si fakülte ve yüksekokul olmak üzere 40 civarında Anadolu Denizcilik meslek ve 115 özel denizcilik eğitim verilmektedir.

Büyük önder Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” veciz sözü ile konuşmama son verirken 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramının kutlanmasında bizlere yardımcı olan başta kaymakamımız, Belediye başkanımız, Park denizcilik, Deniz Ticaret odası ve diğer ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile bu anlamlı günde bizleri yalnız bırakmayan siz değerli katılımcılara ve yarışmacılara teşekkür eder, saygılar sunarım” dedi.


Bu konuşmanın ardından Hopa Liman Müdürü İshak Özdemir tarafından Kaymakam Abdullah Akdaş’a, Belediye Başkanı Turan Kasımoğlu’na ve Park Denizcilik adına Satın alma müdürü Volkan Bıyıklı’ya Piri Reisin yaptığı Harita örneği hediye edildi.
Konuşmaların ardından Atatürk Lisesi Folklor ekibi gösterisi ardından yarışmalara geçildi. Küçükler 50 metrede Muhammet Akbulut birinci, Alper Tuzcu ikinci ve Hakan Beşlide üçüncü oldu.50 metre büyüklerde Erdem Cihan birinci, Emrah Kibar ikinci ve Timuçin Köse’de üçüncü oldu. Küçükler 50 metre sırtüstü yarışmasında Muhammet Y. Akbulut birinci, Mert Zafer ikinci ve Adem Aşık üçüncü oldu. Büyükler 50 metre sırtüstü yarışmasında Gökhan Kapucu birinci, Fehmi Kibar ikinci ve İbrahim Sevimlide üçüncü oldu. 100 metre büyükler yüzme yarışı büyük heyecana ve mücadeleye sahne oldu. Yarışma sonunda Emrah Kibar birinci, İzzet Özgüç ikinci ve Timuçin Köseoğlu’da üçüncü oldu.

Yarışmaların sonuncusu olan Yağlı direkten bayrak alma yarışmasında da geçtiğimiz yıllarda da bu dalda başarı gösteren Şaban Pehlivan bayrağı almayı başaran isim oldu. Yarışma sonunda dereceye girenlere Hopaport tarafından madalya ve para ödülü verildi.

Editör: TE Bilişim