Libya sermayesi Türkiye'ye yöneldi

Libya Arap Yabancı Yatırım Şirketi'nden bir heyet İzmir ve Denizli'de incelemelerde bulundu

Libya'da yatırım ajansı faaliyetlerini sürdürdüğü bildirilen Libya Arap Yabancı Yatırım Şirketi'nden (LAFICO) bir heyet İzmir ve Denizli'de incelemelerde bulundu. Heyet Başkanı ve LAFİCO Temsilcisi Ali Dliwe, Türkiye'deki özelleştirmeleri dikkatle izlediklerini belirtti.

LAFİCO organizasyonuyla İzmir'e gelen enerji, tarım, emlak ve turizm sektörlerinden bir grup iş adamı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile toplantı düzenledi. Heyet Başkanı ve LAFİCO Temsilcisi Ali Dliwe gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya'nın 60 milyar dolarlık yabancı yatırım bütçesi ayırdığını, bir çok ülkede yatırım yapılacak alanlarla ilgili araştırma yapıldığını belirtti.

Türkiye ile Libya'nın çok eski dönemlere dayanan bir dostluğunun bulunduğunu, son dönemde Türkiye ile Arap dünyası arasında ilişkilerin geliştiğini belirten Dliwe, iki ülke arasında ticari ilişkilerin de artması gerektiğine inandıklarını dile getirdi.

Dliwe, iki ülkeden siyasetçilerin yaptığı görüşmeler sonrası yatırım ilişkilerinin artırılmasına karar verildiğini, bugün inceleme yapan heyetin bu hedefi gerçekleştirmek için gelen bir teknik ekip olduğunu belirtti.

Ajans olarak dış yatırımlarda Türkiye'ye öncelik verdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Emlak, turizm, tarım ve jeotermal enerji konusunda inceleme yapıyoruz. Türkiye'deki özelleştirmeleri dikkatle izliyoruz. Şirket ve arazi ihalelerini inceliyoruz. Toplam 60 milyar dolarlık bir bütçemiz var. Bir çok ülkede görüşmelerimiz sürüyor. Seçim aşamasındayız. Türkiye için bir yatırım sınırı koymuyoruz. Aynı din ve kültüre sahip iki ülkeyiz, Türkiye'nin şansı yüksek. Gelecekte Libya, Türkiye'de çok ciddi bir yatırımcı olacak.''

Dliwe, heyetteki iş adamlarının İzmir'de Petkim, Agrobay Tarım, Çamlı Yem, Küçükbay Yağ, Prenses Oteli ve Balçova Termal, Denizli'deyse jeotermal kaynaklar ve turizmle ilgili tesisleri gezeceğini dile getirdi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş ise Doğu Akdeniz'de çok uluslu bir turizm şirketi kurulması için 2001 yılında bir proje hazırladıklarını, Suriye, Lübnan, Beyrut, Mısır, Libya ve Tunus'un içinde bulunacağı bir girişimin kruvaziyer gemilerle ülkeleri birbirine bağlayabileceğini ifade etti.

Projenin ilk etabı olan İzmir-Trablus gemi seferlerinin bir an önce başlaması gerektiğini kaydeden Demirtaş, ''Bu geminin çalışması halinde ben liman ücreti aldırtmayacağım, gerekirse akaryakıt bedelinin yarısını karşılarız'' dedi.

LAFİCO Temsilcisi Dliwe, projeyi ilgili bakana ileteceğini ve takip edeceğini söyledi.

Editör: TE Bilişim