Ege Bölgesi’nin en önemli turizm merkezlerinden Marmaris’in küçük bir beldesi olmasına rağmen doğal güzellikleriyle büyük turizm potansiyeli barındıran Bozburun’un insansal kirlilik tehdidi altına girmesi üzerine Türk Deniz Araştırmaları Vakfı bir çalıştay düzenledi.

Sadece 2 bin 200 kişinin yaşadığı Bozburun’un yaz nüfusunun 20 bin kişiye kadar çıktuğını belirten bilim insanları beldenin denizi ve doğasıyla korunması gerektiğini vurguladı. Birinci Bozburun Deniz Çalıştayı’nda kıyı şerididin yarısının yapılaitiğina dikkat çekilirken kanalizasyon ve arıtma sisteminin planlanması gerektiğinin önemine dikkat çekildi. 


Muğla’nın yeşil orman örtüsüyle mavi deniz dokusunun birleştiği en güzel kasabalarından Bozburun, geleneksel gulet tekne yapım atölyeleri ve butik tatil seçenekleriyle dünyanın en zengin yerleşim yerlerinden biri. Ulaşılması zor bir coğrafyada yer almasına rağmen büyük turizm potansiyeli barındıran kasaba adını aldığı kahverengi Bozburun Yarımadası’nın doğal güzelliği, her geçen yıl gelişen turizmi, deniz kaynakları potansiyeli ve arkeolojik önemiyle bir takım tehlikeleri de yaşamaya başladı. İnsan yükü ve insansal kirlilik her geçen gün artan Bozburun’un taşıma kapasitesi ve denetlenmesi Bozburun Yat Kulübü ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından masaya yatırıldı. Birinci Bozburun Çalıştayı’na Bozburun Yat Kulübü Başkanı Edhem Dirvana, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay, Marmaris Liman Başkanı Altuğ Kurban, Akdeniz Araştırmaları Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Taşkın, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdet Ünal, Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi Müdürü Dr. Elif Özbek ve Sahil Güvenilik Komutanlığı gibi 21 kurum ve kuruluştan 25 uzman katıldı.


‘Bozburun’un denizini temiz tutmalıyız’
Bozburun Yat Kulübü Başkanı Edhem Dirvana, koronavirüs salgınıyla birlikte dünyada her yerinde yat ve deniz turizminin geliştiğini belirtirken, Bozburun’un barındırdığı potansiyelle yükselişle geçtiğini belirtti. Dirvana; “Ege Denizi’ne ve Bozburun’a iyi bakarsak deniz mevsimi çok kısa olan Hırvatistan ve İtalya’nın önüne geçeriz. Çünkü hem deniz turizmini 9 ay sürdürebiliyoruz ve dünyanını en güzel kıyılarına sahibiz” dedi. Deniz canlılarınını korunmasının turizmin ilk koşulu olduğunu belirten Dr. Elif Özbek ise, Bozburun kıyılarında da var olan köpekbalıkları ve vatoz gibi türlerin önemine dikkat çekti. Dr. Özbek,” Akdeniz havzasında plastik kirliliğine en çok katkıyı Türkiye veriyor. Bozburun’un kirlenmemesi için herkes çabalamalı” dedi.


‘Kıyı şeridinde arıtma tesisleri kurulmalı tekneler denetlenmeli’
24 Yıldır denizlerin korunması için çabaladıklarını belirten TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ise; “Bozburun Mahallesi’nde bir kanalizasyon ve arıtma sistemi planlanmalı. Yani imar planı gerekli. Çünkü kıyı şeridinin yarısı yapılaşmış. Karasal pissu atıkları gecikmeksizin azaltılmalı. Başta turizm tesisleri olmak üzere tüm işletmeler kendi arıtma tesisini kurmalı. Bozburun’da yatçılığın ve deniz turizminin gelişmesine paralel olarak yöre halkı, yerel yönetimler ve ilgililer çok yönlü planlama yapmalı. Bozburun bölgesinde teknelerin uğrak yaptığı yerler belirlenmeli, demirleme yerleri balıkçılık avlanma sahaları göz önünde bulundurularak doğa dostu tonozlama yapılmalı. Sıvı atık alım yerlerinin sayısı arttırılmalı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nını yerel yönetime hibe ettiği 2 tekne sıvı ve katı atık alım teknesi olmalı. Bozburun Körfezi’nde uzun süreli konaklayan teknelerin denetim ve izlemesi yapılmalı. Bozburun’un körfez içindeki çekek bölgeleri açık deniz kıyısına (Tavşan Bükü) taşınmalı. Akdeniz için kilit tür olan deniz çayırları korunmalı, balıkçılık denetlenmelidir. ‘Mavi Büyüme’ tanımı için ekonomik planlamalar yapılarak denizden geçim sağlayanların sayısını arttırılmalı. Deniz sektörü işsizliğin azaltılması için önemli bir alandır. Büyük bir doğal sermaye olan denizden sürdürülebilirlik temelinde yararlanılmalıdır. Deniz kirliğinin azaltılması için acil planlama ve yatırımlara ihtiyacımız var. Yerel ve merkezi idarenin işbirliğiyle sorunlar çözülebilir.” dedi.

Editör: TE Bilişim