Giresun’un yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı fındık üreticilerini zirai dona karşı endişelendirirken, Keşap Fındık Üreticileri Birliği yaptığı incelemeler sonucunda herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını açıkladı.

Keşap Fındık Üreticileri Birliği kar yağışının ardından yaklaşık bin rakımda yaptığı incelemeler sonucunda fındıkta olumsuz bir sonuç ortaya çıkarmadığı gibi aksine olumlu etkisinin görülebileceğini söyledi.

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da mart ayının ikinci yarısından itibaren bölgemizde fındık bahçeleri, yüksek kesimlerde zaman zaman kar yağışı nedeniyle çiftçilerimizi kaygılandırmakta. Biz de bu konunun önemine binaen yağan karın nerelere nüfuz ettiğini, hangi kesim ve alanlara yağdığını, etkilerinin çeşitler üzerinde neler olduğunu tespit amacıyla birlik bünyesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlimizde yaklaşık bin rakımın üzerinde yaptığımız ilk çalışmalarda bugüne kadar ve bundan önceki yağan kar da dahil olumsuz bir etkinin olmadığını gördük. Hatta bununla birlikte çeşitlerden çakıldak fındığın henüz yeni açmakta olduğu görüldü. Bugün itibaren de havanın kapalı olduğu ve olumsuz etkinin beklenmediği, bu saatten itibaren de nelerin değişebileceğini bakıp, göreceğiz” dedi.

“Fındıkta külleme hastalığına dikkat edilmeli”

Fındık üreticilerinin bu süreçte yapması gereken bakımlarla ilgili de bilgi veren Şahin, “Ayrıca, yağmur veya karın don yapmadığı sürece fındık etkisinin çok olumlu olacağı, tozlaşmaya son derece yardımcı olacağı, varsa suya olan ihtiyacını tamamlayacağı nedeniyle fındığa olumlu etki sağlayacaktır. Ancak, serbest yağmurların külleme hastalığını nüksettirmede olumsuz etkisinin olacağının bunu da önleme açısından üreticilerin yağmur sonunda mutlaka küllemeye karşı korucu amaçlı ilaç kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Üreticilerimiz açısından da endişeye mahal olmadığı kanaatindeyiz” diye konuştu.
Kaynak: iha