ANKARA (AA) - Uluslararası Anadil Günü Ankara'da düzenlenen bir söyleşi ve resepsiyonla kutlandı.

Bagladeş'in ve Milli Kütüphane'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen davete, Ankara'da görev yapan yabancı misyon temsilcileri, diplomatlar ve akademisyenler katıldı.

Söyleşi programı, milli marşların çalınmasının ardından, Bangladeş ile Türkiye'de terör saldırılarında şehit olanlar ve hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Programda söz alan Milli Kütüphane Hizmetleri Daire Başkanı Fikret Öztürk, coğrafi olarak birbirinden uzak iki ülke olmalarına rağmen Türkiye ve Bangladeş'in köklü tarihi ve kültürel bağları olduğunu belirtti.

Kurtuluş savaşı sırasında Bagladeş Müslümanlarının kendi aralarında topladıkları yardımı mütevazı yollarla destek için Anadolu'ya gönderdiklerini hatırlatan Öztürk, "Biz o günden bu yana bu yardımı hatırlamaktayız ve minnettarız" dedi.

UNESCO tarafından Uluslararası Anadil Günü ilan edilen 21 Şubat'ın önemine işaret eden Öztürk, "Dilin düşünceyle etkileşimi göze alındığında dilde oluşabilecek kirlenme zaman içinde milli kültür yapısını da bozacaktır" dedi.

Bagladeş'in Ankara Büyükelçisi Allama Siddiki ise konuşmasında, Uluslararası Anadil Günü’nün temelinin 1952 yılında Pakistan'ın Urdu dilini Bangladeş halkının da resmi dili ilan etmesi nedeniyle ortaya çıkan, Bengal Dil Hareketi'ne dayandığını hatırlattı.

Bengali Dili Hareketi'nin verdiği mücadele sonunda, Bengalcenin 1956 yılının şubat ayında Pakistan'ın ikinci resmi dili olarak kabul edildiğini kaydeden Siddiki, "Banladeş'in resmi dili olan Bengalce, bugün dünya genelinde 250 milyon kişi tarafından konuşuluyor" dedi.

Söyleşi programı, Uluslararası Anadil Günü hakkında hazırlanan tanıtım filminin izlenmesinin ardından sona erdi.

Programın ardından verilen resepsiyona katılan Bangladeşli konuklarının yerel kıyafetleri ile katılımcıların son dönemdeki terör saldırılarından duydukları üzüntüyü temsilen ve aynı zamanda Bangladeş şehitlerinin anısına yakalarına taktıkları siyah kurdeleler dikkat çekti.

Kaynak: aa