KİEV (AA) - Ukrayna’da bir grup aktivist, "Meydan olayları"nın yıl dönümünde Bağımsızlık Meydanı'nda çadır kurarak ülke yönetimini protesto etti.

Kiev’de "Meydan olayları" olarak bilinen, şubat 2014'te Viktor Yanukoviç yönetiminin devrilmesiyle sonuçlanan gösteriler ve şiddet olaylarının yıl dönümünde kurbanlar için düzenlenen anma törenleri esnasında, bir grup aktivist yönetim karşıtı gösteri düzenledi.

Akşam saatlerinde Bağımsızlık Meydanı’nda çadır kuran aktivistler, eylemlerinin barışçıl olduğunu öne sürerek çadırları sabaha kadar kaldırmayacaklarını belirtti.

Ukrayna’da 2004 yılından bu yana bağımsızlık meydanında çadır kurmak, yönetim karşıtı eylemlerin sembolü halinde geldi.

21 Kasım 2004 devlet başkanlığı seçimlerinde Viktor Yuşçenko ve Viktor Yanukoviç aday olmuş, Yuşçenko'nun yüzde 46,69 oy oranına karşılık Yanukoviç'in yüzde 49,42 oy oranıyla seçimleri kazandığı ilan edilmişti.

Yuşçenko "Donetsk ve Lugansk bölgelerinde seçime hile karıştırıldığını" belirterek taraftarlarına "Kiev'de gösteri düzenlemeleri" çağrısı yapmıştı. Gösteriler ilk olarak Bağımsızlık Meydanı ve Ukrayna Parlamentosu önünde göstericilerin çadır kurması ile başlamıştı. Gösterilerin büyümesi üzerine 26 Aralık 2004'te seçimler tekrarlanmış, seçimi Yuşçenko kazanmıştı.

21 Kasım 2013'te dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği ile entegrasyon anlaşmasını askıya almasıyla Kiev'de Bağımsızlık Meydanı’nda AB yanlısı gösteriler başlamıştı. Meydanda yine çadır kuran aktivistlerin düzenlediği gösteriler günlerce sürmüş, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda 111 sivil hayatını kaybetmişti.

Kaynak: aa