Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop’un 25 Nisan’da Anzak Anma Günü için yaptığı terör uyarısı turizmcileri rahatsız etti. Çanakkaleli turizmciler, törenlerde emniyet tedbirlerinin en üst seviyede alındığını, Avustralya ve Yeni Zelandalıların güvenli bir şekilde törenlere katılabileceğini söyledi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop’un 25 Nisan’da Anzak Anma Günü için Türkiye’ye gelecek olan Avustralyalıları terör tehdidine karşı uyarması, Çanakkaleli turizmcilerin tepkisine sebep oldu. Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer, törenlerin her zaman olduğu gibi güvenli bir ortamda gerçekleştirileceğini söyledi. Aydeğer, “Bugün Avustralya hükümeti kanalından Dışişleri Bakanı Julie Bishop ve Gazi İşler Bakanı Dan Tehan isimli yapılan açıklamalar hepimizi kaygılandırdı. Bu tür sözlerine, devlet nezdinde temsili yüksek olan mevkilerde daha temkinli bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu tür açıklamalarla kamuoyunu tedirgin ederek teröre hizmet edilmiş oluyor. Gelibolu Yarımadası bundan 23 Nisan tarihinde, bundan 102 yıl önceki savaşları anma törenlerine sahne olacak ve bu çok önemli etkinliğin hep birlikte burada icra edeceğiz. Bölgemiz son derece güvenli. Güvenlik güçlerimiz tarafından bir çok tedbirler alındı. Dolayısıyla buraya gelecek olan misafirlerimizde güvenli bir şekilde ülkemizi seyahat edip, her zaman geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi de törenlerle ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadan da ülkelerine geri döneceklerdir. Bu konuda hiçbir kimsenin endişesi olmasın” dedi.

Son iki yılda törenlere iştirak edenlerin sayısında bir düşüş olduğunu söyleyen Aydeğer, “2016’da yaşanan bir çok elim terör hadisesi sebebiyle ciddi bir yara aldık. 2017 törenleri zaten olması gerekenlerin epey altında. Düşük bir katılımla gerçekleşeceğini zaten öngörüyorduk. Şu anki rezervasyonlar beklenen seviyelerin altında. 2015 yılı Anzak törenlerinin 100’üncü yılıydı. Bu vesileyle dünya genelinden çok ciddi sayıda insan buraya gelmişti. 2016, 2017 ve 2018’e kadar olan süreçte 1. Dünya Savaşı’nın 100’üncü yılı olması sebebiyle aslında bu törenler farklı ülkelerde, farklı bölgelerde gerçekleştirilmeye devam ediyor. Terör dünyanın her yerinde ve herkesi ilgilendiren global bir mesele. Dolayısıyla bu soruna insanlık olarak kesinlikle teslim olmamız gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak: iha