ERBİL (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Irak'ın Erbil kentindeki köylerde yaşayan Musullu sığınmacılar için Koyun Yetiştiriciliği Projesi başlattı.

Proje kapsamında aralarında Türkmenler, Araplar, Kürtler, Yezidiler ve Şahbeklerin olduğu, Gaffar ile Cudi köylerinde kalan 21 Musullu aileye onar koyun dağıtıldı.

Yardım organizasyonuna TİKA Başkan Danışmanı Kamil Kolabaş, TİKA temsilcileri, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, Türk Kızılayı Irak Yardımları Sorumlusu Şafak Lostar ve diğer yetkililer katıldı.

Gaffar köyünde gazetecilere açıklama yapan TİKA Başkan Danışmanı Kolabaş, evini sığınmacı ailelere açan köy sakini Ekrem Kadir'e teşekkür etti.

Kolabaş, Türkiye'nin kadim dostlarına din, dil, ırk ayrımı yapmadan yardım ettiğini vurgulayarak, "Bugün her bir aileye 9'u koyun, biri koç olmak üzere 10 hayvan teslim ettik. Allah bu kardeşlerimize bu koyunların bol bol sütünü, yağını ve yoğurdunu yemeyi, çoğalmayı ve bereketini nasip etsin" diye konuştu.

Kuzey Irak halkıyla Türkiye halkının tarihsel dostluğuna dikkati çeken Kolabaş, "Biz burada boşuna bir şeyler yapmıyoruz. Gönüllerimiz birbirine akmış, tek gönül olmuşuz. Eski kadim dostluğumuz, akrabalığımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.

- "Türkiye Cumhuriyeti, bölgedeki çalışmalarında hiçbir zaman ayrım yapmadı"

ITC Milletvekili Aydın Maruf da zor günlerinde TİKA ve Türk Kızılayının yanlarında olmasının kendileri için manevi destek sağladığını belirterek, "Bu köye sığınan Musullu 11 aileye koyunlar verildi. Bu yardım mazlum insanlara sahip çıkmaktır. Türkiye Cumhuriyeti, bölgedeki çalışmalarında hiçbir zaman ayrım yapmadı. Bu ailelerin 7'si Türkmen, ikisi Kürt, biri Arap ve diğeri Yezidi'dir. Bu da Türkiye'nin bölgede hiçbir ayrım yapmadan buradaki insanlara sahip çıktığı anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

DAEŞ saldırıları nedeniyle Musul'dan kaçan 11 aileye evini açarak, onlara yardım eden Gaffar köyü sakinlerinden Ekrem Kadir de Türkiye'den gelen heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Başkan Mesut Barzani, 'Kim açıkta kalırsa mutlaka sahip çıkın' demişti. Biz insanlık görevimizin gereği bu kardeşlerimize sahip çıkmalıyız. Biz bu insanlara kalacakları yerler temin ettik. Gidecekleri güne kadar onlar bize emanettir" görüşünü paylaştı.

TİKA'nın bölgedeki yardımlara devam edeceği öğrenildi.

Kaynak: aa