TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, Katar’daki krizle ilgili bölge turizminde her hangi bir iptallerin söz konusu olmadığını belirterek A ve B planlarının bulunduğunu söyledi.

Bu tür krizlerin zaman zaman yaşandığına dikkat çeken Gürkök, “Bu tür krizler her zaman bekleniyor. Dünyada artık bütün ülkeler kendi çıkarlarına göre bir takım proje, planlar uyguluyor. Bunların neticesinde böyle olaylar oluyor olacaktır da. Biz zaten bunlara hazırlıklıyız. Katar kriziyle ilgili bize herhangi iptaller ulaşmadı. Hatta üzerine katlayarak gidiyor. Herhangi bir sıkıntı yok ancak olayların takipçisiyiz. Gelişmeleri takip ederek yukarı doğru krizin tırmanması durumunda bizim de bölge turizmi için planlarımız tedbirlerimiz var, onları alacağız" dedi.

"Bu tür krizleri zaten biz bekliyorduk" diyen Gürkök "Onun için geçmişte pazarları çeşitlendirelim dedik. Dolayısıyla ikinci bir pazar; ’İran pazarı’ oluştu. Oradan misafirler gelmeye başladı. Üçüncü Azerbaycan dedik şimdi oraya da uçuşlar başlıyor. Her hafta Cumartesi bir sefer daha sonra iki sefere çıkacak. Azerbaycan pazarı da bizim için çok önemli. Bunun yanı sıra Temmuz ayında Tahran ve Tebriz’e doğrudan uçuşlar planlamakta. Bölgemizin huzur ve güvenli olması itibariyle çok talepler alıyoruz. İyi bir yoldayız. Ramazan bitimi sezona gireceğiz. Herhangi bir sıkıntı görünmedi. Tabi ki olayların takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

"İç turizm can simidimiz"

İç turizmin önemli bir potansiyel olduğunu bunu hiçbir zaman göz ardı etmediklerini kaydeden Gürkök, “Bizim iç turizmimiz var. Bunları önemsememiz lazım, önemli bir potansiyel. Karadeniz’e yerli akımın her geçen yıl daha fazla olduğunu görüyoruz. Geçmişlerde de böyle krizler yaşadık. 89-90’da yaşadık. İç turizmimiz bizim can simidimiz oldu. Hiçbir zaman iç turizmi dolgu olarak görmedik. Yabancı turiste de ihtiyacımız var. Bunun yanında alınacak tedbirlerimiz var. İki gündür bütün otelleri geziyorum önemli derecede iptal yok olacağını da düşünmüyorum. Katar turizminde bir kriz yaşanması durumunda alacak olduğumuz B ve C planımız var. İşte İran, orayı hareketlendireceğiz. Azerbaycan devreye girecek iç turizm devreye girecek. Gelecek sene de daha başka pazarlara açılacağız. Böyle sıkıntıların olacağını zaten biliyorduk. Antalya’nın hali ortada Alman, Rus önemli miktardaydı. İlk sıraları Almanya, Rusya, Hollanda gibi ülkeler alıyordu. Kesilince Antalya’nın halini gördük. Demek ki sadece Avrupa değil diğer pazarlara açılmak gerekir. Bizde diğer pazarlara açılacağız. Pazar çeşitlemesi yaparsak bu gibi sıkıntılardan kurtulmuş oluruz ancak ben sezonun iyi geçeceğini düşünüyorum ve buna inanıyorum" diye konuştu.

"Sümela’nın kapalı olması batılı turist sayısını etkilemedi"

Sümela’nın restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı olmasının batılı turist sayısını önemli ölçüde etkilemediğini de kaydeden Gürkök, şunları söyledi :

“Sümela’nın kapalı olması batılı turisti önemli oranda etkilediğini düşünmüyorum. Zaten Avrupalı turist son 15 yıldır bölgemize gelmiyordu. Tabi ki Sümela, Ayasofya önemli. Avrupa’dan gelen misafirler genellikle tarih ve kültür turizmi için geliyor. Onlar için doğa ikinci, üçüncü planda kalıyor. Onlar Körfez ülkeleri gibi değil. Tabi ki biraz etkisi olmuştur. İç turizmde de oluyor. Dışardan sadece Avrupalı değil diğer ülkelerden gelen insanlar da Sümela’yı ziyaret ediyor."

"Kruvazör turizminden fazla bir gelişme beklemiyoruz"

Kruvazör turizminden artık fazla bir gelişme beklemediklerini kaydeden Gürkök, “Kruvazör turizminden fazla bir gelişme beklemiyoruz. Hatta 2018’de de beklemiyoruz. İstanbul Salıpazarı rıhtımı yıkıldı yeni bir rıhtım gerekiyor. Bunun yanı sıra Yalta ve Kırım sıkıntısı var. Dolayısıyla Yalta’ya kruvazör gemi uğramadığı için destinasyon sıkıntısı oluyor, bundan da nasibimizi alıyoruz. İleride bunlar düzelirse Karadeniz Bölgesi gelecekte kruvazör turizminde önemli rol oynayacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu.
Kaynak: iha