Sivas’ta İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekiplerinin 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle gerçekleştirdiği deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı.
Deprem Haftası nedeniyle Sivas Fen Lisesi’nde gerçekleştirilen tatbikatta senaryo gereği depreme okulda yakalanan öğrenciler tahliye edildi. AFAD ekipleri tarafından gerçekleştirilen tatbikata, UMKE ve 112 sağlık ekipleri de destek verdi. Senaryo gereği gerçekleşen depremde yaralanan öğrenciler makaralı sistem ve görevlilerin sırtında binadan tahliye edildi.
AFAD İl Müdürü Nazif Ekinci, 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle etkinlikler düzenlediklerini belirterek, ”Etkinliklerin bir parçası olarak da Fen Lisesi’nde öncelikle temel afet eğitimi verdikten sonra bina tahliye tatbikatı gerçekleştirdik. Tatbikatta da gördüğünüz gibi afet gerçeği her zaman için zor, ortam zor ama ekipler ve öğrencilerimiz de iyi ayak uydurdular başarılı bir tahliye tatbikatı oldu. Etkinlikleri düzenlememizde temel amacımız toplumda bir farkındalık oluşturmak özellikle okullarımızda eğitimleri sadece bu hafta boyunca değil bütün eğitim-öğretim sezonu boyunca devam ediyoruz. Şuana kadar ulaştığımız öğrenci sayısı 11 bini buldu. Eğitim konusunda Sivas’ta bir deprem bilinci oluşmaya başladı. Tabi biz toplumun her kesiminde bunu yaymak istiyoruz. Kamu sektörüyle, özel sektörüyle, sivil toplum kuruluşlarıyla hep beraber birliktelik oluşturabilirsek ancak biz o zaman afete hazırlanabiliriz" dedi.
Okulun kısa bir zamanda tahliye edildiğini belirten Ekinci, ”Öğrencilerimiz 1 dakika 23 saniyede okulumuzu boşalttı. Senaryo gereği yaralan öğrencilerimizin tahliyesini de düşünecek olursak toplamda 2 buçuk dakika civarında tahliye gerçekleşti. Bu da oldukça iyi bir zaman bizim öngörümüze göre oldukça iyi bir zaman dolayısıyla bu tür tatbikatlarla afet refleksi gelişecek toplumda temel afet bilinci yerleşecek" diye konuştu.
Sivas Fen Lisesi Okul Müdürü Bilal Elmacıoğlu ise, “Bu afet konusu ülkemizin ve dünyanın bir gerçeği hiçbir insan ben bu işin dışındayım diyemez. Bunun da mutlaka öncesi ve sonrası için en önemli şey eğitimdir. Biz AFAD’ın yaptığı bu tatbikatı çok önemsiyoruz. Çocuklarımız açısından, eğitim açısında çok önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha