KİLİS (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyanın Suriye'deki savaşın sona ermesi için gayret göstermesi gerektiğini belirterek, "Bu hadiseler biterse buradaki insanlar (Suriyeli sığınmacılar) huzur içinde memleketlerine döner. Dünyanın bunu yapması lazım ama onlar bombalamakla meşgul" dedi.

Öncüpınar Konteyner Kenti'nde incelemelerde bulunan Eroğlu, sosyal tesisleri ve sağlık merkezini gezerek yetkililerden bilgi aldı, Suriyeli aileyi kaldıkları çadırda ziyaret etti.

Daha sonra Öncüpınar Hudut Karakolu ile sınır kapısına geçen Eroğlu, tampon bölgede görevlilerle bir süre sohbet etti.

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan Eroğlu, kamplardaki Suriyeli sığınmacıların tüm ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi.

Avrupa'nın Suriyeli sığınmacılara kucak açmadığını belirten Eroğlu, "Batı, insanlığın, hümanizmin lafını yapıyor. Bu insanlar Türkiye'ye sığınmasalardı, herhalde ölümü bekliyor olurlardı çünkü zalim Esed, bunların hepsini imha etmek için plan yapmıştı. Bunlar Türk değil, Arap ama biz hangi dinden, hangi milliyetten olursa olsun, herkese kucağımızı açtık" diye konuştu.

Eroğlu, Suriyeli sığınmacılar için 10 milyar liraya yakın harcama yapan Türkiye'nin dünyaya insanlık dersi verdiğini vurguladı.

Uluslararası camia ve Birlemiş Milletlerden (BM) yeterince ses gelmediğine dikkati çeken Eroğlu, şöyle devam etti:

"Batı da konuşmayıp icraata geçse 'İsabetli olur' diye düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, dünya beşten büyük. Beş ülke oraya hakim olmuş, parmağında oynatıyor. Bütün ülkelerin bu zulme son vermek için gayret etmesi gerekir. Dikkat ederseniz, DAEŞ ile mücadele edecek ülkeler, DAEŞ ile mücadele etmiyor. Rusya falan da 'DAEŞ ile mücadele ediyoruz' diye oradaki Araplara, Türkmen kardeşlerimize bomba yağdırıyor. Gerçekten bu, büyük bir zulümdür. Bu insanlara sahip çıkılması gerekir."

AK Parti İstanbul İl Başkanlığının Suriyelilere 11 tır yardım malzemesi göndereceğini aktaran Eroğlu, arzularının ülkedeki iç savaşın bir an önce sona ermesi ve sığınmacıların Suriye'ye dönmesi olduğunu dile getirdi.

Dünyanın Suriye'deki iç savaşın sona ermesi için gayret göstermesi gerektiğine işaret eden Eroğlu, "Bu hadiseler biterse buradaki insanlar huzur içinde memleketlerine döner. Dünyanın bunu yapması lazım ama onlar bombalamakla meşgul. Üstelik DAEŞ ile değil de mazlum insanlarla, muhaliflerle mücadele ediyorlar, sivilleri katlediyorlar. Bu, gerçekten acı bir durum. Birleşmiş Milletlerin sessiz kalması anlaşılır değil. Ben davet ediyorum, gelsinler, durumu görsünler" şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine Azez'in önemine değinen Eroğlu, angajman kurallarının uygulanmasına devam edileceğini söyledi.

- "Artvin'de bakır madeni için açık müesseseye izin vermedik"

Eroğlu, Artvin'in Cerattepe bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyetiyle ilgili soru üzerine şunları dile getirdi:

"Şu anda hiçbir ağaç kesilmedi. Maalesef eylem yapanlar yolu kapatmak için ağaç kesmiş. Onları tespit ederek, gerekli cezayı vereceğiz. Kaldı ki Artvin'deki bakır madeni için biz açık işletmeye izin vermedik. Oradaki malzeme galeriyle, yer altından tünelden alınarak teleferikle taşınacak. Biz burada çevre ve ormanı korumak için gereken her şeyi yaptık. 'Bundan daha güzeli olamaz' diye düşünüyorum. Varsa alınacak başka tedbir alırız. Yaklaşık 70 bin metrekarelik alan onlara teslim edilecek.

O da galeriye giriş ağzı için, bu kadar. Bunun siyasi polemik olarak kullanılması doğru değil. Biz Türkiye'de madenciliği teşvik ediyoruz. Ben madenciliğe karşı değilim ama vahşi madenciliğe karşıyım. Ona müsaade etmiyoruz."

Kaynak: aa