Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Doğu Karadeniz’in zorlu coğrafi şartlarında Türk mühendislerinin büyük gayretleriyle inşa edilen Ordu Çevre Yolu’nda sona yaklaşıldığını belirterek, “Bu yol açıldığında sahil yolunda en az 10 trafik ışığını by-pass edecek” dedi.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve protokol üyeleri yapımı devam etmekte olan Ordu Çevre Yolu inşaatında incelemelerde bulundu. Ordu Çevre Yolu inşaatının birinci bölümünde incelemelerde bulunan Vali İrfan Balkanlıoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, Çevre Yolu Proje Müdürü Naci Asilkazancı’dan çevre yolu inşaatının son durumu hakkında bilgi aldı.

Ordu Çevre Yolu’nun hizmete açılmasıyla birlikte Ordu trafiğinin büyük ölçüde rahatlayacağını belirten Balkanlıoğlu, Çevre Yolu inşaatındaki çalışmaların hummalı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

“Heyelanlı bölgelere 30 metrelik fore kazık”

Mayıs ayı sonuna çalışmaların bitirilmesinin planlandığını ancak bazı heyelanlı bölgelerle karşılaşıldığını belirten Vali Balkanlıoğlu, “Bu heyelanlı bölgelere ilişkin çapı 1.5 metre civarında, derinliği ise 30 metreye kadar fore kazık yapılıyor. Yolun bir an önce hizmete açılması için çok zor koşullarda çalışılıyor. Bu çalışma hemen hemen 500 milyon TL’yi buluyor. Tamamının bitmesi ise 1 milyar TL’yi bulacak. Milletimizin, devletimizin fedakârlığı her şeyin üzerinde. Ordu için her şey yapılıyor” dedi.

“Trafik ışıkları by-pass olacak”

Çevre Yolu’nda çok büyük ve vinçlerin kaldıramayacağı viyadükler kullanıldığına dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, “Burada yapılan çalışma bir viyadük çalışması. Viyadüğün üzerine uzun kolonlar yerleştiriliyor ki, her bir kolonun ağırlığı 100 tonun üzerinde. Vinçler kaldıramadığı için özel ray sistemiyle hareket ettirilerek çalışmalar yürütülüyor. Ordu Çevre Yolu bittiğinde, Ordu trafiği büyük oranda rahatlayacak. Birkaç ay içerisinde tamamlanacak birinci bölüm, en az 10 trafik ışığını by-pass edecek. Çıkış kısmında biraz sıkışıklık yaşanacak ama devamı geldiğinde, Ordu rahat edecek, Karadeniz rahat edecek, Türkiye rahat edecek. Ben çalışan bütün işçilere ve destek veren yöneticilerimize Ulaştırma Bakanlığı ve Başbakanlığımız başta olmak üzere teşekkür ediyorum. Ordu Büyükşehir Belediyemiz de buradaki çalışmaları yakından takip ediyor. İhtiyaç olduğunda makine ve ekipman ile sürekli destek veriyor. Büyükşehir Belediye Başkanımıza da teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yılmaz: “Heyecanla bekliyoruz”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da, çevre yolunun birinci etabının 2017 yılının ilk yarısında hizmete girmesinin beklendiğini, ikinci etabın ise ihale çalışmalarının başladığını kaydetti. Yılmaz, heyecanla projenin ilk etabının açılmasını beklediklerini ifade ederek "Karadeniz’in sarp ve geçit vermeyen dağlarında gidiş geliş toplam uzunluğu 19 kilometrelik tüneller, 3 viyadük, 2 alt geçit ve 3 köprülü kavşakla geçilecek Ordu Çevre Yolu tamamlandığında yıllık 30 milyon liralık yakıt tasarrufu sağlanacak. 1 milyar 100 milyon liralık bu dev proje tamamlandığında Ordu trafiği nefes alacak ve 1 saatlik şehir geçişi 10 dakikaya düşecek" dedi.

Toplam uzunluğu 21.4 kilometre olan Ordu Çevre Yolu’nun 10.7 kilometrelik ilk etabının yüzde 90’lık bölümünün tamamlandığına dikkat çeken Yılmaz şunları söyledi: “Toplam uzunluğu 19 kilometre olan ve 6 tünelle geçilecek proje tamamlandığında ülke ekonomisine yıllık 30 milyon lira gibi yakıt tasarrufu sağlayacak. Yaz aylarında Altınordu şehir merkezinden geçen transit yoldan günde 100 bin araç geçiş yapıyor ve artık araçlar yollara sığmıyor. İnşallah proje kısa sürede hizmete açılacak ve Ordu’dan transit geçiş yapan sürücülerimiz daha rahat edecek. Aynı zamanda konforlu bir seyahatle sevdiklerine kavuşacaklar.”
Kaynak: iha