Petrol varil fiyatlarında yaşanan artışın benzin ve mazot fiyatlarına zam olarak yansıması mazotun litre fiyatının 5 lira seviyelerine yükselmesi nakliyesi esnafı ile şoförleri etkiledi. Zamma tepi gösteren şoförler, maliyetlerin artmasına karşın gelirlerinin sürekli olarak aynı kaldığını hatta azaldığını öne sürdü.

Trakya bölgesinin lojistik merkezi konumundaki Çorlu Nakliyeciler Sitesi ve Kamyon Garajı’nda iş bekleyen nakliyeci esnafı mazot fiyatlarında yaşanan artışa tepki gösterdi.

Kamyon garajının tesis müdürü yöneticisi Murat Şahin, mazot fiyatlarında yaşanan artışın kamyoncu esnafına olumsuz yansıyacağını esnafın önceden yaptığı anlaşmalar var ve mecburen uymak zorundalar. Bu vaziyette insanlar kazancının yarısını mazot ve köprüler ile yollara vermek zorunda kalıyorlar” dedi.

Mehmet İyidağ adlı şoför de 7 yıldır kamyonculuk yaptığını ifade ederek bu işin baba mesleği olduğunu ancak bu zamlar nedeniyle mesleği bırakma noktasına geldiğini söyledi. Mehmet İyidağ, “K1 dediler aldık, SRC dediler aldık, psikoteknik dediler aldık. Bizim her şeyimizi tamken Yunanistan’dan gelen oradan 50 kuruşa 1 liraya mazot alıyor buradan geliyor bizim işimizi alıp gidiyor biz bu adamla nasıl rekabet edelim” diye konuştu.

Şoförlerden Ayvaz Gürel ise gemilerde yatlarda keyif süren sefa süren insanlar 3 liraya mazot alıyor, memleketin yükünü taşıyan kamyoncular 5 liraya mazot alıyor. Hiçbir kamyoncunun göstergesi çalışmaz. Her kamyoncunun göstergesi vardır. Ya bir santim mazot vardı ya 3 santim mazot vardır fazla mazot alamıyoruz” şeklinde konuştu.

Nakliye firması yetkilisi Anıl Erk de, “Şoför arkadaşlar sersemlemiş durumda yaptığı hesaplar sürekli şaşıyor. Daha önce de yapılan zamlar vardı, bu ilk zam değil, artık işin içinden çıkamıyorlar” dedi.

Bir başka nakliye firması yetkilisi de mazot olmuş 5 milyon lira bünyemizde çalışan şoför arkadaşlara izah edemiyoruz. Mazot fiyatların yansıyan zam şoföre yansımıyor. Zam miktarı 17 kuruş 20 kuruş olabilir çok yüksek gibi görünmüyor olabilir ama biz buradan Hakkari’ye yük gönderiyoruz. Kamyoncu bin lira yakıt yakıyor. Bu 17 kuruş bu kadar uzun mesafede fazla tüketimde 300 lira 400 lira olarak karşımıza çıkıyor. Bizim için büyük maliyetler söz konusu” açıklamasında bulundu.
Kaynak: iha