Türk bayraklı Roseline A isimli konteyner gemisi mürettebatı, Libya açıklarında batmak üzere olan teknedeki 466 mülteciyi kurtardı. Geminin kaptanı Mert Karahasanoğlu, "İnsan her şeyden önce gelir. Çok korkmuş, 5 gündür yemek yemediğini söyleyen ve tahminimize göre 2 gündür denizde olan 466 kişiden bahsediyoruz. Can pazarı diyebilirim" dedi.

Arkas Line firmasına ait Türk bayraklı Roseline A isimli konteyner gemisi 25 Mayıs Perşembe akşamı Libya’nın Misurata limanından Tunus’un Sousse limanına normal seyrinde hareket etti. 26 Mayıs günü öğle saatlerinde İtalyan Sahil Güvenlik ve MRCC (İtalyan Deniz Kurtarma Yardım Merkezi) Roselina A gemi kaptanına normal rotasından 75 mil güneyde göçmen arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere bilgi geldi. Gemi kaptanı Mert Karamahmutoğlu ilgili makama 6 saatlik mesafede olduğunu söyleyerek rotasını çevirdi. Yardım bekleyen göçmenlerin olduğu yere doğru seyrederken 18 kişilik mürettebatını toplayıp kurtarma ile ilgili görev dağılımı ve gemide neler yapılacağına dair kriz yönetimi planlaması yaptı. Kaptan Mert Karahasanoğlu yaptığı açıklamada, “İnsan her şeyden önce gelir. Uluslararası hukuk kuralları gereği yardım çağrısına cevap vermek ve yardıma gitmek durumundaydık ama tüm bu gerekliliklerin dışında konuya şirket prensiplerimiz gereği çok insani baktık. Çok korkmuş, 5 gündür yemek yemediğini söyleyen ve tahminimize göre 2 gündür denizde olan 466 kişiden bahsediyoruz. Elbette gemiye çıkmak için aceleleri vardı. Can pazarı diyebilirim. Biz büyük gruplar haline değil ama daha emniyetli ve kontrollü şekilde hepsini aldık ve korkularını azaltmaya çalıştık. Birbirini tanıyan insanlar değiller Libyalı, Suriyeli, Bangladeşli gibi 10 farklı milletten insan vardı. Her milletin bir takım lideri vardı. Biz onlarla iletişim kurduk, herkes kendi dillerinde kendi gruplarına duyuru yaptı. Koordineli şekilde süreci yönettik" dedi.

Isınma, yemek ve su ihtiyaçları karşılandı

Karahasanoğlu, gemideki imkanlarla mültecilerin ısınma, yemek ve su ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirterek, "Büyük makinelerin temizliğinde kullanmak için gemide bulunan temiz örtülerinden battaniye yaparak misafirlerimize dağıttık, ısınmalarını sağladık. Aşçımızın üstün gayretiyle makarna, pilav, ekmek su gibi gıda malzemeleriyle beslenme ihtiyaçlarını giderdik. Gemide 18 kişiyiz ancak Arkas gemilerinde erzak her zaman çok stoklu ve tedbirlidir. Bu anlamda 466 kişi doyurmakta zorluk çekmedik. Esasında gemiye bindikleri andan itibaren ise Arkas ev sahipliğini sunmaya çalıştık ve süreci profesyonelce, hiç sorun çıkmadan yönettik. Takım liderleriyle işbirliği yapmak işimizi çok kolaylaştırdı" diye konuştu.

Gece saatlerinde ise İtalya Sahil Güvenlik ve MRCC talimatıyla göçmenler İtalyan savaş gemisine teslim edildi ve Roseline A gemisi seferine kaldığı yerden devam etti.

Kaynak: iha