Mersin açıklarında balıkçılar, 4 metre uzunluğunda ve yaklaşık 700 kilogram ağırlında dev camgöz cinsi köpek balığı yakaladı. Balık ağlarını yırtan köpek balığı, 6 saatlik bir uğraş sonucunda yakalandı. Mersin Balık Pazarına getirilen köpek balığı gören herkesin ilgisini çekerken, çoğu vatandaş dev köpek bağıyla fotoğraf çektirdi.

Mersin açıklarından dün avlanmaya çıkan balıkçıların ağlarına, dev köpek balığı takıldı. 4 metre uzunluğunda ve yaklaşık 700 kilogram ağırlığındaki camgöz cinsi köpek balığı, görenlerin ilgisini çekiyor. Sabah saatlerinde balık pazarına getirilen balığı, 5 kişi ancak kaldırabilirken, çevreden geçen vatandaşlar da meraklı gözlerle balığı izledi. Balıkçılar ve vatandaşlar dev köpek balığı ile fotoğraf çekilirken, balığın özellikle kanser hastalarına ücretsiz dağıtılacak olması vatandaşların takdirini kazandı.

"Bundan sonra bu balıklarla açıkta karşılaşırız"

Balığın yakalanmasıyla ilgili bilgi veren Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, "Dün akşam Akdeniz açıklarında 700 kilogram ağırlığında yaklaşık 4 metre büyüklüğünde kaptanlarımız köpek balığı yakaladı. Tabi havaların ısınmasıyla birlikte köpek balıkları da bu tarafa doğru kaymaya başladı ve piyasaya çıkıyorlar. Tabi bunlar sahile yakın yerlerde yaşamazlar, yaşayamazlar. Bu balıklarla hep çok açıklarda karşılaşıyoruz. Kaptanlarımız da dün açıklarda bu balığı görmüşler. Ancak bu balığı yakalamak çok kolay değil. Çünkü hem büyük hem güçlü hemde yırtıcı bir balık. Ağları da yırtabiliyor. O yüzden 5-6 saatlik bir uğraş sonucunda yakalanmış. Bundan sonrada havaların ısınmasından dolayı, köpek balıklarının da yavrulama dönemleri olduğu için açıklarda görülecektir. Bu balıklarla bizde sık sık karşılaşırız diye düşünüyorum. Burada balığı görenlere tabi ilginç geliyor. Televizyonda görmek ile canlı görmek arasında çok fark oluyor. İnsanlarda görünce ilgi duyuyor" dedi.

"Kanser hastalarına ücretsiz dağıtacağız"

Bu tür balıkların ayrıca kanser hastalarına da iyi geldiğini savunan Polat, "Bu köpek balığını da diğer yakaladığımız köpek balıkları gibi kesip kanser hastalarına dağıtacağız. Bazı insanlar bunları lokantalara, otellere sattığımızı söylüyor ama biz bunu yapmıyoruz. Derneğimize kayıtlı olan kanser hastalarına ücretsiz dağıtıyoruz. Çünkü bu balık kanser hastalarına iyi geliyor. Dünyada tek kanser olmayan canlı köpek balıklarıdır. O yüzden de bu balığın etinin kansere iyi geldiğini biliyoruz. Maddi durumu olmayan kanser hastalarımıza da bu sayede bir iyiliğimiz olsun istiyoruz. Yıllardır yakaladığımız köpek balıklarını ücretsiz olarak dağıtıyoruz" şeklinde konuştu.

Havaların ısınmasıyla birlikte denizden normal balığında çok çıktığını vurgulayan Polat, "Havaların soğuk ve yağmurlu olmasından dolayı balıklar denizin dibine inmişti ve balık az çıkıyordu. Özellikle son 10 gündür havaların ısınmasıyla birlikte balıklar dipten çıkıp, yukarılarda gezmeye başladılar. Buda denizden çıkan balığı arttırdı. Denizden hem taze balık çok çıkıyor hemde bu fiyatlara yansıyor. Denizden çok balık çıktığı için fiyatlarımızda biraz aşağı doğru indi" ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha