Kızılay tarafından Somali’ye gönderilmek üzere Mersin Taşucu Limanı’ndan yola çıkan ‘Umudu Ol’ yardım gemisi Somali’nin başkenti Mogadişu’ya ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 4 Haziran 2017 tarihinde Mersin Taşucu Limanı’ndan yola çıkan ‘Umudu Ol’ yardım gemisi Somali’ye ulaştı. Somali’nin başkenti Mogadişu’da Kızılay ve yerel yetkililer tarafından karşılanan 13 bin tonluk insani yardım malzemesi, 17 Haziran Cumartesi günü boşaltılarak, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaya başlanacak.

Kızılay, AFAD, TİKA ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle hazırlanan ‘Sebat’ isimli gemideki 13 bin tonluk şeker, un ve diğer gıda maddeleri 3 milyon kişinin bir aylık ihtiyacını karşılayacak boyutta olduğu bildirildi. Gemide ayrıca ilaç, tıbbi malzeme, teşhis laboratuvarı ve iş makinaları da bulunuyor.

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, geminin planlandığı gibi bir problem olmadan Somali’ye ulaştığını söyledi. Bu gemiyle birlikte Somali’ye gönderdikleri gemi sayısının 12’ye ulaştığını hatırlatan Kınık, “Aynı zamanda 85 bin ton gıda malzemesi ve insani yardım malzemesini de sadece Somali’ye göndermiş oluyoruz. Bu bizim için bir gurur kaynağı, bir övünç meselesi ama insanlığa olan borcumuzu bir şekilde ödediğimiz için de sorumluluklarımızı yerine getirmiş oluyoruz” dedi.

Kınık, Sebat gemisine benzer 2 geminin daha hazırlandığını, bundan sonraki geminin Yemen’e gideceğini ve aynı yükü taşıyacağını aktardı. Gemilerin içerisinde taşınan yük Somali bölgesinde Somali Kızılayı ile yerel yetkililerle ve Kızılay’ın Somali delegasyonu aracılığıyla Somali’nin bütün bölgelerine, özellikle kuraklığın vurmuş olduğu bölgelere dağıtılacak.
Kaynak: iha