Bursa’nın İznik ilçesinin fethinin 685. yılı törenlerle kutlandı. Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncularının da katıldığı kutlamalarda fetih yeniden canlandırılırken, renkli ve coşkulu görüntüler yaşandı.
Osmanlı Devleti’nin İznik’i fethetmesinin 685. yılı törenlerle kutlandı. Fetih kutlamaları, Orhan Gazi’nin İznik’i feth ederek şehre girdiği tarihi Yenişehir kapıdan başladı. Kutlamalara Diriliş Ertuğrul dizisinde Muhyiddin İbn-i Arabi’yi ve Abdurrahman karakterini canlandıran Osman Soykut ile Celal Al damga vurdu. At üzerinde Orhan Gazi ve askerlerinin canlandırıldığı kortej, mehter takımı eşliğinde Yenişehir kapıdan belediye binası önüne kadar yürüdü. Korteje İznik kaymakamı Ali Hamza Pehlivanoğlu, Belediye Başkanı Osman Sargın, Büyükşehir Belediye Bşkanı Recep Altepe, Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik ile askeri ve mülk erkan ve çok sayıda İznikli katıldı.
Kutlamalardan evvel dizi oyuncuları Osman Soykut ve Celal Al ile bir araya gelen Başkan Osman Sargın, "Bugün 2 Mart 1331’i yaşamak üzere bütün İznik halkı ve misafirlerimiz ile birlikteyiz. Medeniyetlerin başkenti, Osmanlı’nın payitahtı, Selçuklu’nun başkenti olan İznik’te bu büyük tarihi yeniden canlandırmak üzere buradayız. İznik’in tarihine baktığımız zaman her açıdan çok önemli. Gerek insanlık, gerekse dinler açısından İznik’in büyük önemi var. Hıristiyanlığın merkezi, Bizans’ın kalbi, Anadolu’daki Türklerin başkenti, Osmanlı’nın alimler yuvası, ilk beylikten imparatorluğa geçiş noktası. Bu fetihler devam ettiği sürece, Türkiye’nin başını Allah’ın izniyle kimse eğdiremeyecek. Çünkü son zamanlarda Türkiye’nin üzerinde kara bulutlar gezmekte. İnşallah bu inançlı nesil ve millet karabulutları tez zamanda dağıtacaktır" dedi.
Oyuncu Osman Soykut da, bu coşkulu havayı solumanın çok güzel olduğunu söyledi. Diriliş Ertuğrul"un devam bölümlerinin İznik’te çekilip çekilmeyeceği sorusuna cevap veren Soykut, "Ona yapımcımız karar verir. Bilindiği gibi biz çok kalabalık bir ekibiz. Buraya taşımak hayli güç olur. Zaten hikaye de orada geçiyor. Ancak İznik’e gelmek benim için sevindirici" dedi.
Celal Al ise, "Doğma, büyüme Bursalı olarak İznik’in fethinde bulunmak bizler için apayrı bir kıvanç. Hem Bursa, hem de Osmanlı şuur ve ruhunu yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.
Fethin gerçekleştiği tarihi Yenişehir Kapı’nın taş kemerine çıkılarak okunan fetih salasının ardından başlayan mehterli kortej yürüyüşü, belediye binası önünde sona erdi. Burada halka seslenen Sargın, "İznik, Osmanlı’ya Selçuklu’dan kalan mirastır. İznik’in fethi Osman Gazi ile başladı. Şehir her yanından kuşatıldı. Bu kuşatma tam 30 yıl sürdü. Ömrü vefa etmeyen Osman Gagazi’nin oğlu Orhan Gazi, 2 Mart 1331 tarihinde İznik’in fatihi olarak şehre girdi. Bugün şehrin merkezinde bulanan Ayasofya kilisesi önüne gelerek, ordularıyla İznik halkına hitap etti. Orhan Gazi, (Fethimin nişanesi olarak Ayasofya’yı camiye çevirdim. Artık Müslüman halkımın cami ihtiyacını ve cuma mescidi ihtiyacını Ayasofya görecektir. Adı da Orhan Camii’dir. Bu benim vakfımdır. Başka hiç bir kilise ve ibadethanenize dokunulmayacaktır) diye ferman buyurmuştur. Fetih kutlamalarının ikincisi ülkemize ve milletimize hayırlar getirsin” diye konuştu.
İznik kaymakamı Ali Hamza Pehlivan da, "İslamiyeti kabul ettikten sonra gücüne güç katarak gaza anlayışına sahip olan Türk milleti, kavga ve cihangirlik davası gütmeden, kıtalara hükmeden devletler kurmuştur " dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, "7 asır önceki fethi yeniden canlandırıyoruz. Yer yüzünün en güzel köşesi, dört mevsimin en güzel şekilde yaşandığı bereketli topraklar kolay vatan olmadı. Buralarda çok kanlar aktı, çok fedakarlıklar yaşandı. Onun için büyük ecdadımızı rahmetle anıyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından İznik Türk Halk Müziği Korosu mehter eşliğinde konser verdi. Bursa Okçuluk Derneği üyeleri ok atışları yaptı. Folklor oyunları ve yağlı güreş gösterisi ile fetih kutlamaları sona erdi.
Kaynak: iha