Gelir vergisinde yeni dönem Toruna da gelir vergisi teşviği gündemde...

Üçüncü çocukta indirim yüzde 10’a çıkıyor. Kazancı düşük olana vergi muafiyeti geliyor. Geliri 220 bin lirayı aşan sanatçı, yazar, ressam beyanname verecek. Amatör sporcu vergi istisnasının kapsamı genişliyor. Eğitime sağlanan vergi teşvikleri artıyor... Hükümet, üç yıl önce Meclis'e gönderilen Gelir Vergisi yasa tasarısını üretim, yatırım, istihdamı artırmaya yönelik ekonomik politikaları destekleyecek şekilde güncelledi. Buna göre, gençlere üç yıllık vergi teşviki geliyor. Üçüncü çocuk için vergi indirim oranı yüzde 10'a çıkıyor. Kardeş, yeğen, torun da vergi indiriminden yararlanacak. Eşin annesi, babası kira ödemeden oturacak. Halka açılan şirketlerde vergi istisnası yüzde 90'a çıkarılıyor. Geliri 220 bin lirayı aşan sanatçı, yazar, ressamlar da beyanname verecek. Amatör sporcu istihdamında vergi istisnasının kapsamı genişliyor.

Çiftçilerin yanında çalışına vergi indirimi geliyor. Gelir ve Kurumlar Vergisi Yasa tasarısı birleştirilerek alt komisyona gönderildi. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın bilgi verdiği tasarıdaki önemli başlıklar şöyle:

GENÇ GİRİŞİMCİLERE TEŞVİK: 29 yaşını doldurmamış genç girişimcilerin iş kurmaları 3 yıl süreli vergi teşviki ile desteklenecek.

ÇİFTÇİLERE İSTİHDAM DESTEĞİ: Çiftçilerin yanında çalışan işçilerin asgari ücrete karşılık gelen ücretleri için vergi indirimi uygulanacak.

KİRA GELİRİNE GÖTÜRÜ AYARI: İşyerleri, arazi-arsalar ve 69 bin lira üzerinde kira geliri elde edenler için yüzde 25 götürü gider uygulaması kaldırılıyor. Buna göre, 30- 69 bin lira arası konut kira geliri elde edenler için götürü gider yüzde 15'e indiriliyor. 30 bin liraya kadar konut kirası elde edenler için ise götürü gider mevcutta olduğu gibi yüzde 25 olarak uygulanmaya devam edecek.

HALKA AÇILAN ŞİRKETLERE KORUMA: Halka açılmak üzere elden çıkarılan hisse senetlerinden elde edilecek kazançlara vergi istisnası yüzde 75'den yüzde 90'a çıkarılıyor. Halka açık şirketlerin hisseleri bir yıldan fazla süreyle elde tutulduktan sonra vergisiz olarak satılabilecek.

TÜRKİYE'DE 3 YILDAN FAZLA KALANLAR: Türkiye'de kalma süresi 3 tam yılı aşan yabancı iş adamları, uzmanlar, memurlar, basın ve yayın çalışanlara yönelik de düzenleme yapıldı. Bu kapsamda olanlar tüm kazançları üzerinden Türkiye'de vergilendirilecek.

KAZANCI AZ OLANA VERGİ YOK

SANATÇILARA DA BEYANNAME: Geliri 220 bin lirayı aşan sanatçı, yapımcı, sunucu, besteci, senarist, ressam, gazeteci ve yazarlar da beyanname verecek.

AMATÖR SPORCULAR YAŞADI: Sporun gelişimine katkı sağlayabilmek amacıyla, amatör sporcu istihdam edilen işyerlerine belirli şartlar dsağlanan vergi istisnasının kapsamı genişletildi.

KAZANCI AZ OLANA VERGİ YOK: Küçük çapta iş yapan, kazancı ancak geçimini sağlamaya yeterli olan mükellefler gelir vergisinden muaf tutulacak.

ÇOCUK TANIMI GENİŞLİYOR: Tasarıda çocuk tanımı genişletiliyor. Vesayeti altında bulunmak koşuluyla kardeşler ve anne babasını kaybetmiş kardeş çocukları ile torunlar da mükelleflerin, kendi çocuklarında olduğu gibi vergi indirimlerinden yararlanabilecek. Üçüncü çocuk için ücretlerde özel indirim oranının yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılıyor.

KREŞ-ANAOKULU HİZMETLERİ: Eğitim ve sağlıkla ilgili giderlerin, mevcut durumda gelir vergisi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınıyor. Tasarıda ise bu harcamaların belirli bir yüzdesinin, matrah yerine hesaplanan vergiden indirilmesi öngörülüyor.

ANNE BABA BEDELSİZ OTURACAK: Kira gelirleri için eşin anne ve babasının kullanımına bedelsiz olarak tahsis edilen konutlarda emsal kira bedeli esası uygulamasından vazgeçilecek.

İSTİHDAM YARATANLARIN YÜKÜ AZALIYOR: Yurt dışına mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, çağrı merkezi, muhasebe kaydı tutma gibi alanlarda hizmet veren işletmelerin, bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın yarısı gelir vergisinden istisna ediyor.

BEYANNAME SÜRESİ ÖNE ÇEKİLİYOR: Beyanname verme süreleri bir ay öne çekilerek, dördüncü dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılıyor.

KAYITLARI TUTABİLECEK: Basit usule tabi mükelleflerin kayıtlarını kendilerinin tutabilmesine olanak sağlanıyor.
Editör: TE Bilişim