Etiyopya’nın Oromia bölgesinde işsizlik sorunlarını gidermek ve göçü engellemek isteyen gençler, koyun yetiştirme projelerine katılıyor.

Etiyopya’nın Oromia bölgesinde gençler, işsizlik sorunlarını gidermek ve büyük şehirlere yapılan toplu göçü engellemek için koyun yetiştirme projesine katılıyor. İtalyan Kalkınma ve İşbirliği tarafından finanse edilerek Etiyopya Gıda ve Tarım Örgütü tarafından organize edilen projede, Etiyopyalı gençler işe alınarak gelir kazanmaları amaçlanıyor. Riad Hussein ve Fatuma Adem, Oromia bölgesinde yer alan bir koyun çiftliğinde başlayan projeyi Etiyopya Gıda ve Tarım Örgütü, İtalyan hükümeti ve kırsal hissedarların yardımıyla fon sağlanması ve eğitim yoluyla yürütüyor. Proje sayesinde ailesine de yardımcı olabildiğini söyleyen Hussein, "Ailem işi yapmaktan dolayı mutlu. Projenin, kendilerine fayda sağladığını söylediler" ifadelerini kullandı.

Gençlerin göçünü hafifletmeye yardımcı olabilecek yenilikçi mekanizmaları teşvik etmeyi amaçlayan proje, 2 yıl boyunca destekle devam edecek. Kendisinin ve ailesinin yararlandığı bir projenin parçası olmaktan çok memnun olduğunu söyleyen Adem ise “Projenin bir parçası olduğumda, rüyamın gerçekleştiğini söyledim. Çok mutluyum" dedi.

Hussein ve Adem ile beraber 350’den fazla gence, tarım yoluyla istihdam oluşturma ve girişimcilik kültürüne yardımcı olmak amacıyla eğitim verildi. Çiftlikte çalışan gençlere koyun yetiştiriciliğinin yanı sıra, binlerce insana geçim kaynağı olabilecek olan keçi yetiştiriciliği, süt, kümes hayvancılığı ve yumurta üretimi, arıcılık, bahçecilik ve balıkçılık gibi konularda eğitim verildi. Oromia bölgesinde 200 genç, 20 kişilik gruplar halinde bu projede görev yapıyor. Projenin gelecekte daha da büyüyeceğini söyleyen Hussein, "Çalıştığım günler hayvanlarla ilgileniyor, eğitildiğim üzere onların bakımlarını yapıyorum. Bu projeyle ilgili büyük hayallerim var" diye konuştu.

Göç etmeye eğilimli bölgelerdeki tarım girişimlerine kendilerini dahil eden gençler, sadece kendileri için değil göç etmek zorunda kalanlar için de örnek teşkil ediyor. Tarım ve hayvancılık girişimcisi gençler ailelerine de güvenli bir gelir kaynağı sunuyor.
Kaynak: iha