Efes 2016 tatbikatını Cumhurbaşkanı ve Başbakan da izledi

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, İzmir’in Seferihisar İlçesi Doğanbey Mevkisi’nde bu yıl ilk kez uluslararası çapta düzenlenen Efes Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı’nın, seçkin gözlemci günü gündüz bölümü başarıyla gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tatbikatı Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’la birlikte izledi. Gerçek silahların kullanıldığı ve ilk kez hibrit savaşın yapıldığı jenerik senaryo tatbikatta, birlikler tarafından başarıyla uygulandı.
Her yıl 4 Mayıs – 4 Haziran arasında gerçekleştirilen Efes Tatbikatı, bu yıl Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan silahlı kuvvetlerinin de katılımıyla uluslararası boyut kazanıp, Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikat’ına dönüştürüldü. 4 Mayıs tarihinden beri hazırlıkları süren Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikat’ının seçkin gözlemci gününün gece bölümünün başarıyla tamamlanmasından sonra gündüz bölümü gerçekleştirildi.
SELÇUK BAYRAKTAR, İLK GELEN OLDU
Yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı tatbikat alanına sabah saat 07.00’de ilk gelenlerden birisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar oldu. Selçuk Bayraktar, ağabeyiyle tatbilat alanında açılan ‘Savunma sanayi sergisi’ndeki insansız hava aracının bulunduğu standına gitti. Burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile beraberindeki sergi gezisi öncesindeki hazırlıkları kontrol etti.
HULUSİ AKAR’DAN BASIN MENSUPLARIYLA HATIRA 
Tatbikat alanına protocol üyelerinden ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları geldi. Hulusi Akar, burada kendilerini bekleyen basın mensuplarıyla, hatıra fotoğrafı çektirdi. Kısa süre sohbet etti. Ardından Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile kuvvet komutanları, alana yine helikopterle inen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ı gözlem merkezi önünde karşıladı. Saat 09.30’da başlayan tatbikatı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın yanı sıra  Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, ABD Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ben Hodges, Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Abdulrahman Saleh Al Bunyan, Katar Genelkurmay Başkanı Ghanim bin Shaheen Al-Ghanim, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Viktor Muzhenko, Polonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatol Wojtan, Japonya Kara Kuvvetleri Komutanı Kiyofumi Iwata ve Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Raheel Sharif, kuvvet komutanları, 79 yabancı ülkeden seçkin gözlemci, takip etti.
F 16 UÇAKLARI BOMBA YAĞDIRDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile diğer katılımcılara, savaş senaryosu hakkında bilgi verilmesinden sonra tatbikatın, dün yapılan gece bölümünün devamı olarak, gündüz bölümüne de, hava hücum ve çıkarma harekatlarıyla devam edildi. Yabancı konuklarla tek tek tokalaşan Cumhurbaşkanı ve Başbakan, Efes 2016 tatbikatı için tasarlanan özel şapkaları taktı. Tatbikatın, gündüz bölümü, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın, tatbikatla ilgili bilgi vermesiyle başladı. İnsansız hava araçlarının ve uçakların keşif uçuşu yapıldı. AKSAR ve İYGAS adlı mayın temizleme araçları, mayınlı sahada özel sistemlerle patlatmalar yapıp kendilerine yol açarak hücuma destek verdi. Botlarla yapılan harekatın ardından amfibi birliklerinin ikinci çıkarması başladı. Çıkarma gemilerinin kapak indirmesiyle zırhlı araçlar ve OBÜS’ler de karaya çıkartıldı. Ayrıca, tatbikat bölgesine OBÜS ve havan topları, havadan da helikopterlerle taşındı. F 16 savaş uçakları, sortilerle önceden belirlenen 20 ayrı hedefe gerçek bombalarını bıraktı. Bu sırada temsili olarak yaralanan bir asker, helikopterle alandan alınıp sahra hastanesine kaldırıldı. Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri’ne ait 2 F 15 uçağı, ABD çıkarma gemileri, bu noktalarda kullanıldı. Savaş uçaklarının, önceden belirlenen noktaları büyük bir başarıyla vurduğu tatbikatta, yakın noktalara top atışları yapıldı. Taarruz helikopterleri, gönderildi. Tatbikatın gündüz bölümünün ilk safhası, jenerik senaryoya göre, kıyı bölgelerinin kurtarılmasıyla sona erdi.
ARNLAND VE TORRİKE ÜLKELERİNİN TEMSİLİ SAVAŞI YAPILDI
Efes – 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı jenerik senaryosunda, komşu ülkeler Arnland ve Torrike ülkeleri arasında savaş, tatbikatta gerçekleştirildi. Jenerik senaryoya göre, Torrike’nin adasını işgal etmesi üzerine Arnland, üyesi olduğu Birleşmiş Milletleri’nden yardım istedi. Birleşmiş Milletler’in de çağrısı üzerine, Türkiye’nin liderliğinde Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla dost birlikleri oluşturuldu. Dost birlikleri de, temsili ülke Torrike’nin işgal ettiği adayı, kurtardı. Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı, bu yıl, konvansiyonel (klasik) savaşın yanı sıra, terörizmle mücadele, siber savaş ve psikolojik harbi içerisine alan hibrit savaşı düzeni de, kapsadı. İşgal edilen adayı kurtarmak için ülkeyle savaşan dost kuvvetler, aynı zamanda jenerik senaryoya var olan bir terör örgütüyle de, mücadele verildi. 900’ü katılımcı ülkelere ait olmak üzere toplam 7 bin 500 askerin görev aldığı tatbikatta, geçen yılların aksine bu yıl, kullanılan askeri araçların bilgisi verilmedi.
İKİ YILDA BİR ULUSLARARASI DÜZEYDE OLACAK
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en kapsamlı faaliyetlerinden birisi durumunda olan Efes Tatbikat’ında bu yıldan itibaren önemli değişikliğe gidildi. Efes, bu yıl ilk kez yabancı ülkelerin de katılımıyla birleşik tatbikat haline dönüştürüldü. Tatbikatın, bu yıldan itibaren bir yıl milli kuvvetlerin kullanımıyla müşterek, bir yıl da yabancı ülkelerin katılımıyla birleşik olarak yapılacağı öğrenildi.
Editör: TE Bilişim