Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında, “e-Dönüşüm / e-Devlet İşbirliği Protokolü” imzalandı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında, “e-Dönüşüm / e-Devlet İşbirliği Protokolü” imzalandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Konferans Salonu’nda imzalan protokol ile aleni (açık) öğretim okullarında okuyan öğrenciler, resmi geçerliğe sahip barkotlu öğrenci belgesi ile mezuniyet belgesini e-Devlet kapısı üzerinden alabilecek.

Protokol töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, aleni (açık) öğretim okullarından öğrenim çağı dışına çıkmış ve çeşitli nedenlerle öğrenimlerini tamamlayamamış bireylere ve öğrenim çağı içerisinde olup da lise öğrenimini bu okullarda tamamlamak isteyen öğrencilere yurt içinde ve yurt dışında bu hizmetleri verdiklerini aktardı. Bakan Yılmaz, aleni (açık) öğretim okullarından engelliler, tutuklu ve hükümlüler, askeri kışlalarda görevlerini yapmakta olan er ve erbaşlarında yararlandığını kaydetti. Bakan Yılmaz, aleni (açık) öğretim lisesi, mesleki aleni (açık) öğretim lisesi ve aleni (açık) öğretim ortaokulunun amel (iş) ve işlemlerinin elektronik ortamda okul bilgi yönetim sistemi üzerinden yürütüldüğünü belirterek, “Şuanda aleni (açık) öğretim okullarında aktif olarak 1 milyon 600 bin öğrencimiz bulunmakta. Ancak kayıtlı olan öğrenci sayısı 3 milyon 700 bin. 1 milyon 600 bin öğrenci bu okullarda mezun oldu. Mezunlarla birlikte bu sistemin bugün Ulaştırma Bakanlığımızla imzalayacağımız protokol çerçevesinde verilecek hizmetlerin muhatabı 5 milyon 300 bin” diye konuştu.

“MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI E-DEVLET’E GİRDİ DENİLSE YERİDİR”

“Açık öğretim okullarından bazı kurum ve kuruluşlar belge teyidi, öğrencilik durumu, mezuniyet ve askerlik erteleme gibi bazı belgeler talep etmektedir” diyen Bakan Yılmaz şunları kaydetti: “İstenilen bu belgeler birçok kurum tarafından talep edilmekte. Öğrencilerimizin tüm bu hizmetlerden daha kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde yararlanmaları için e-Devlet kapısına mezuniyet belgesi, öğrenci belgesi, hizmete özel belge ve tamamlama belgesi gibi en çok talep edilen bazı belgeler bu sistem üzerinden verilecektir. Yapılan çalışma sonucunda aleni (açık) öğretim lisesi, mesleki aleni (açık) öğretim lisesi ve aleni (açık) öğretim ortaokulu programlarına devam eden öğrenciler ve mezun olan vatandaşlarımız resmi geçerliğe sahip barkotlu öğrenci belgesi ile mezuniyet belgesini e-Devlet kapısı üzerinden zaman ve mekandan bağımsız olarak hızlı ve güvenli bir şekilde alacak ve bu belgeyi alanlarda tekrardan e-Devlet üzerinden bunu güvenle doğrulayabileceklerdir. Milli Eğitim Bakanlığı açısından bunun önemi; ilk defa e-Devlet üzerinden belge verecek olmamızdır. Milli Eğitim Bakanlığı e-Devlet’e girdi denilse yeridir. Böylelikle de bürokrasi azalacak ve yaklaşık 5 milyon 300 bin vatandaşımız veya öğrencimizin güvenli ve hızlı bir şekilde bu hizmetten yararlanması bu imzalayacağımız protokolü önemli kılmaktadır.”

"An itibarıyla e-Devlet Kapısı üzerinden 246 farklı kurumun, bin 498 farklı hizmetini 28 milyonunun üzerinde vatandaşın ayağına götürüyoruz."

 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan ise törende yaptığı konuşmada  "e-Devlet Kapısı üzerinden 246 farklı kurumun, bin 498 farklı hizmetini
28 milyonunun üzerinde vatandaşın ayağına götürüyoruz" dedi.


"Bu aşamanın ilk adımı olarak, açık öğretim lisesi ve ortaokulu ve mesleki açık öğretim lisesi öğrencilerinin ve mezunlarının ihtiyaç duydukları belgeleri e-Devlet Kapısı üzerinden alabilme imkanı sağlanmış olacaktır" Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, e-Dönüşüm/e-Devlet İşbirliği Protokolü'nün 5 milyon 300 kişiye hizmet edecek olmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, "An itibarıyla e-Devlet Kapısı üzerinden 246 farklı kurumun, bin 498 farklı hizmetini 28 milyonunun üzerinde vatandaşın ayağına götürüyoruz." dedi.

Bakanlığın Konferans Salonu'nda Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında "e-Dönüşüm/e-Devlet İşbirliği Protokolü" imza töreni yapıldı.

Arslan, protokolün 5 milyon 300 kişiye hizmete aracılık edecek olmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, Türkiye'de bilişim teknolojilerinin hızla gelişmesiyle toplumun ihtiyaçlarının da değişiklik gösterdiğini ifade etti. e-Devlet uygulamalarının toplumun değişen ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde cevap verilmesini sağladığını vurgulayan Arslan, "Bakanlığımızın e-Devlet'e ilişkin yeni görev ve sorumlulukları kapsamında yönetmelik ve benzeri çalışmaları tamamlamıştır. 2016-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı çalışmaları tamamlanmıştır. Bu kapsamda e-Devlet ekosisteminin oluşturulması, ülkemizin dijital dönüşümü tamamlanması, dağınık yapıdaki uygulamaların bütünleşik hale getirilmesi hedeflenmiştir." diye konuştu.

Arslan e-Devlet Kapısı'nın zamandan ve mekan tasarruf ettirdiğine dikkati çekerek şu bilgileri verdi: "An itibarıyla e-Devlet Kapısı üzerinden 246 farklı kurumun, bin 498 farklı hizmetini 28 milyonunun üzerinde vatandaşın ayağına götürüyoruz. Aynı zamanda e-Devlet mobil uygulaması üzerinden 6 milyondan fazla kullanıcıya, 381 farklı hizmeti ulaştırıyoruz. Protokol, eğitime yönelik başarılı ve geniş kitleleri ilgilendiren birçok hizmetin e-Devlet Kapısı üzerinden sunulmasını sağlayacaktır. Bu protokol ile e-Devlet hizmetleri, hizmetlerinin e-Devlet kapısına entegrasyonu, sayısal veri, bilgi ve belge paylaşımı, bulut bilişim, bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgi güvenliği, eğitim müfredatında e-Devlet ile ilgili içerik ve farkındalığın oluşmasına ilişkin ana başlıklardan oluşmaktadır. Bu aşamanın ilk adımı olarak, her yıl vatandaşımızın günlerini kuyruklarda geçirmesine neden olan açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim ortaokulu öğrencilerinin ve mezunlarının ihtiyaç duydukları belgeleri e-Devlet Kapısı üzerinden alabilme imkanı sağlanmış olacaktır."
Editör: TE Bilişim