Dünyanın en büyük balık pazarı taşınıyor

Japonya’da bulunan dünyanın en büyük su ürünleri marketi Tsukiji Balık Pazarı, yeni yerine taşınmadan önce son kez ziyaretçilere kapılarını açtı. 83 yıllık pazarın bulunduğu bölge ise, yaşlı tesisin taşınmasının ardından yaşanması beklenen fare istilasına hazırlanıyor.

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun turizm simgelerinden biri haline gelen dünyanın en büyük deniz ürünleri marketi Tsukiji Balık Pazarı, yeni yerine taşınmadan önce turistlere son kez kapılarını açtı. 6 Eylül’de tamamen kapanacak ve yaklaşık 2.5 kilometre uzaklıktaki Toyosu’daki modern tesisine taşınacak. 83 yıllık tarihiyle bölgenin gelişiminde de önemli rol oynayan tesisi son kez görmek için binlerce kişi sabah havanın aydınlanmasıyla birlikte Tokyo’nun Tsukiji bölgesine akın etti. Turistik Balık Pazarı çevresinde bulunan ünlü yerel balık lokantalarının önünde uzun kuyruklar oluştu.

"Tokyo’nun simgesi"

Son yıllarda turistler arasında giderek popüler hale gelen ve geleneksel olarak gerçekleştirilen pahalı balık mezatlarıyla ünlenen Tsukiji Balık Pazarına turistler de yoğun ilgi gösterdi. İtalya’dan turist olarak gelen Luca Weber, pazarın Tokyo için bir simge olduğunu söyledi. Benzer simgesel tesislerin bölge halkı için önemine değinen Weber, "İtalya’da yaşadığım bölgede de aynı süreç yaşandı. Tarihi balık pazarı modern tesisine taşındı fakat, yeni tesis bölge halkına hiçbir zaman aynı hissi yaşatmadı. Bu pazarın taşınmasıyla da muhtemelen aynısı olacaktır" şeklinde konuştu.

"Tam anlamıyla Japonya’yı yansıtıyor"

Portekiz’den turist olarak gelen Julie Almeida ise, 83 yıllık tesisin Japon toplumunu tam olarak yansıttığını ifade etti. Tarihi tesisi enteresan bulduğunu söyleyen Almeida, "Beni en çok etkileyen şey ise tesisin temizliği" diye konuştu.

En lüks semt tehlike altında

Simgesel balık pazarında taşınma telaşı yaşanırken, Japonya’nın en lüks semtlerinden Ginza bölgesinde ise fare paniği hakim. Japon basınına yansıyan haberlere göre, dev balık pazarının yeni yerine taşınmasıyla eski tesis yıkılacak. Yıkımın ardından bölgede başlayacak temizlikle ise binlerce farenin yalnızca 1 kilometre uzaklıktaki lüks Ginza semtine akın etmesinden endişe ediliyor.

Tsukiji Balık Pazarı şimdiye dek gıda hijyeni konusunda sahip olduğu kusursuz sicille ünlenmiş olsa da, uzun süredir tesisin kepenk kapatmasıyla birlikte çok sayıda fare bölge caddelerinde görülüyor. Günün sonunda ortaya çıkan tonlarca hayvansal atık nedeniyle farelerin bölgede beslenme imkanı bulduğu tahmin edilirken, bölge otoritelerinin de bir dizi önlem aldığı ifade ediliyor.

40 bin tuzak 300 kilo zehir

Pazarın 6 Eylül’de tamamen kapanmasıyla, tesis çevresine fareleri içeride hapsetmek için çelik duvarlar örülmesi planlanıyor. Yerel otoriteler, tesisteki tüm kanalizasyon hatlarının girişlerinin çelik levhalarla tıkanacağını ifade ediyor. Öte yandan, Tokyo’nun farelerle gireceği savaşta 300 kilogram fare zehri ve 40 bin adet yapışkan özellikli tuzak kullanılacak.

Rakamlarla Tsukiji

Günlük ortalama 480 çeşit deniz ürününün satıldığı pazarda, 900 işletme faaliyet gösteriyor. Tesiste, deniz ürünlerinin yanı sıra her gün 270 çeşit sebze ve meyve, baharat, yerel gıdalar ve geleneksel Japon bıçakları gibi ürünler de alıcı buluyor. Dünyanın en büyük su ürünleri pazarı unvanını elinde bulunduran Tsukiji’de, günde yaklaşık 14 milyon dolarlık satış yapılıyor. Pazarı, yılda yaklaşık 10 milyon kişi ziyaret ediyor.

Kaynak: iha