Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Artvin, Rize, Gümüşhane ve Giresun illerinde 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle tören düzenlendi.

Trabzon’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü törenleri yağmur altında Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Törenin ardından Sülüklü Mezarlığı’ndaki şehitlikler ziyaret edilerek, şehitler için Kuran- ı Kerim okundu, dualar edildi ve saygı atışı yapıldı.

Vali Yücel Yavuz şeref defterini imzalayıp, şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ederek, “Bugün 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferini 102. yıldönümünü hep birlikte icra ediyoruz, Vatan millet uğruna canın feda etmiş kahraman şehitlerimizi rahmetle anıyor, ailelerine bir kez daha sabır diliyorum. Hiç kuşkusuz ki şehitlik en yüce mertebelerden biridir. Devletimiz onların geride bıraktığı emanetleri olan alilerine sahip çıkmak için üstün gayret gösteriyor. Sizler bize şehitlerimizin emanetisiniz. Devlet olarak her zaman yanınızdayız” dedi. Vali Yücel Yavuz ve beraberindekiler şehitliği gezerek şehit mezarlarına kırmızı karanfil bıraktı.

Gümüşhane’de yoğun kar yağışı altında tören düzenlendi

Gümüşhane’de Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan ilk program yoğun kar yağışı altında gerçekleştirildi. Vali Okay Memiş ve Belediye Başkanı Ercan Çimen’in Atatürk Anıtına çelenkleri sunması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla buradaki program sona erdi. Gümüşhane Şehit Yakınlarına ve Gazilerine Yardım Derneğinin ziyaret edilmesinin ardından ana program Gümüşhane Kültür Merkezinde icra edildi. Gümüşhane Lisesi tarafından hazırlanan programda günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmayı okulun Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Ece Aydın, İl Jandarma Komutanlığı adına ise Astsubay Kıdemli Çavuş Ahu Aydoğan Halvacı gerçekleştirdi. Kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve birinci olan öğrencilerin eserlerini seslendirmesinin ardından okul öğrencileri tarafından hazırlanan “Bir destandır Çanakkale” adlı oyun sahnelendi. Türkülerle zenginleştirilen programda izleyenler Çanakkale savaşı sırasında yaşanan gerçek olayları öğrencilerin anlatımıyla yaşarken, izleyenlerin zaman zaman gözlerinin dolduğu gözlendi.

Birinci olan öğrencilere ödüllerini veren Vali Okay Memiş burada yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşı’nın dünya tarihinde çok önemli bir yeri olan, büyük bir mücadelenin verildiği, çok sayıda şehit verilen bir savaş olduğunu belirterek, asıl hedefin Çanakkale olmadığını, İstanbul ve nihayetinde Osmanlı İmparatorluğunu tamamen ele geçirmek olduğunu söyledi.

Yarışmada üçüncü olan öğrencilere ödüllerini veren Belediye Başkanı Ercan Çimen burada yaptığı konuşmada vatan uğrunda şehit olan herkese Allah’tan rahmet diledi. Programın sonunda fuaye alanında davetlilere kuru ekmek ve üzüm hoşafı ikram edildi.

Artvin

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü dolayısıyla Artvin’de tören düzenlendi. Artvin Garnizon Şehitliği’nde düzenlenen tören, Artvin Valisi Ömer Doğanay ve Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe’nin şehitlik anıtına çelenk sunmasıyla başladı. Tören, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam ederken, günün anlam ve önemine belirten konuşmayı yapan Piyade Yüzbaşı Deniz Ayaz, kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden, isimlerini kalbimize yazdığımız aziz şehitlerimizi, rahmet ve minnetle anmak maksadıyla bugün burada toplanıldığını söyledi.

Şehitlik Defterine günün anlam ve önemini içeren duygularını yazan Vali Doğanay, 18 Mart’ın tarihin dönüm noktası olduğunu belirtti. Vali Doğanay, mesajında, “Türk ve dünya tarihine damga vurmuş en önemli olaylar arasında yer alan 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi, bir milletin birlik ve beraberlik içinde verdiği şanlı mücadelenin unutulmaz hatırası olmak bakımından insanlık tarihinde eşine az rastlanır bir kahramanlık destanıdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur’ sözlerinde ifadesini bulan bu zafer, aynı zamanda yurdun dört bir köşesinden ortak bir ülküyle kardeşçe birbirine inanmış isimsiz kahramanların, Mehmetçiğin, vatan ve millet sevgisinin ölümsüzlük anıtıdır. Bundan 102 yıl önce olduğu gibi bugün de harici ve dâhili işbirlikçiler vatanımızın bütünlüğüne kastetmekte, vatanımız üzerinde hain planlarını gerçekleştirmek istemektedirler. 18 Mart 1915’te olduğu gibi 15 Temmuz 2016’da da hainlerin emelleri, yüce milletimizin vatanseverliği ve kahramanlığı sayesinde ayaklar altına alınmıştır” ifadelerini kullandı.

Garnizon Şehitliği’ndeki tören, şehit mezarlarının ziyaret edilerek karanfil bırakılması ve okunan Kur-an’ı Kerim’in ardından sona erdi.

Giresun

18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi’nin 102. yılı Giresun’da çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Giresun Vahit Sütlaş Sahnesinde düzenlenen törene Giresun Valisi Hasan Karahan, Belediye Başkanı Kerim Aksu, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç ve il müdürleri ile şehit ve gazi aileleri katıldı. Tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Jandarma Maliye Yüzbaşı Onur Gümüş yaptı. Konuşmanın ardından Giresun Güzel Sanatkarlar ve Spor Lisesi öğrencilerinin hazırladığı ‘Çanakkale’ oratoryo gösterimi gerçekleştirildi. Gösterinin ardından ise il genelinde ‘18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’ ile alakalı düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ödül töreninin ardında program sona erdi.

Rize

Rize’de 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla düzenlenen anma programına iştirak eden protokol üyeleri şehit mezarlarına çiçek bıraktı. İl Garnizon Komutanlığı tarafından yapılan saygı atışının ardından program Rize Valiliği önünde çelenk sunma töreni ile devam etti. Programa Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Semih Coşkun, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, Şehit Aileleri Dernek Başkanı Kemal Aksu, Şehit aileleri Öğrenciler ve Rizeli vatandaşlar katıldı.
Kaynak: iha