Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Sivrice Hüyük Mahallesi’nde yapılması planlanan mülteci kampı inşaatı protestosuna destek olmak adına CHP’li 10 milletvekili bölgeye gitti.
Güvenlik önlemleri gerekçesiyle milletvekilleri dışında kamp alanına sivil vatandaşların girişine izin vermeyen jandarma ve partililer arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.
Sivrice Hüyük yol ayrımında TOMA, zırhlı araçlarının ve onlarca askerin hazır bekletildiği yol ayrımında CHP’li milletvekilleri adına CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, basın açıklaması yaptı.
CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Uşak Milletvekili Özkan Yalın, Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, İstanbul Milletvekili Ali Özcan, Samsun Milletvekili Kemal Zeybek’in de yer aldığı basın toplantısında konuşan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, hükümeti eleştirdi.
Türkiye’de vatandaşların seyahat özgürlüğünün engellendiğini ileri süren CHP’li Balbay, “Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kendi topraklarında seyahat etmesinin yasaklandığı bir Türkiye’deyiz. Bir karşılaştırma yapmak istemiyorum. Buraya karşıdan 500 tane Suriyeli gelse ne yapacaklardı. Nerede kalmak istiyorsanız buyurun diyeceklerdi. Ama Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının kendi topraklarında seyahat etmesinin yasaklandığı bir ortamdayız arkadaşlar. Atatürk’ün bir sözü var. ‘Gidemediğin yer senin değildir’ diyor. Türkiye Suriye sınırı 910 kilometre. Bu sınırda gerçekten kamp yapılabilecek pek çok yer var. Ama onların arasından burasının seçilmesi çok manidar. Olasılıkları öne çıkartıp, bir yara kaşıma sevdasında değiliz. Amacımız bütün Kahramanmaraş halkının yararına olacak bir çözümdür. Suriyelileri de bu sınırda kalabilecekleri bir yer bulun. Ama Kahramanmaraş’ı rahat bırakın” dedi.
“EGE DENİZİ SURİYELİ MEZARLIĞI HALİNE GELDİ”
Ege Denizi’nin Suriyeli mezarlığına dönüştüğünü ifade eden Balbay, “Dünyada hiçbir toplama kampı iyi anılmamıştır. Ne o kampı kuranlara yaramıştır, ne o kampta kalanlar mutlu olmuştur. Bakın Suriyeliler, buraya ilk geldiklerinde can havliyle geldiler. Buraları kurtarıcı olarak gördüler. Ama ne yaptılar Avrupa’ya gitmenin tadına vardılar. Ben İzmir milletvekiliyim Ege Denizi Suriyeli mezarlığı haline geldi. Kilis’te en son sanayici ve iş adamları tam sayfa ilan vermek zorunda kaldılar. AK Parti, MHP, HDP ve biz CHP olarak herkese çağrımız şudur; ‘bütün Kahramanmaraş için sağlıklı çözüm, bu kampın burada kurulmamasıdır. Bu insanların doğal hayatını sürdürmesidir.’ Eğer bu yapılmaz ise yakın gelecekte olacaklarla ilgili yorum dahi yapmak istemiyorum” diye konuştu.
“CHP BU ÜLKENİN SİGORTASIDIR”
CHP’nin her zaman bu ülkenin sigortası olduğunu söyleyen Balbay, şöyle devam etti:
“İktidarda, muhalefette de bu ülkenin sigortasıyız. Biz muhalefette olsak bile bu ülkenin her noktası için sorumluluk hissediyoruz. Bu kaygı ile buraya geldik. Türkiye’nin bütün bölgelerinden milletvekilleri olarak buraya geldik. Bugün direnişin 50’nci günü. 500’üncü gününde de, 5 bininci gününde de biz bu sürece izin vermeyeceğiz. Bu topraklarda hep birlikte kardeşçe, ekmeğimizi bölüşerek yaşamaya devam edeceğiz.”
Basın açıklamasının ardından yol ayrımında hazır bekleyen kolluk kuvvetlerinin Sivrice Hüyük kamp alanına sadece milletvekillerinin geçişine izin vermesiyle gerginlik sona erdi.
Kaynak: iha